Συνεντεύξεις

Μιχ. Σπανουδάκης: «Εκκίνηση από το μηδέν για τη στήριξη της κοινωνίας και του τουρισμού»

Εκκίνηση από το μηδέν για την στήριξη της κοινωνίας και του τουρισμού, προτείνει μέσω της «δημοκρατικής», ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «ΡΟΔΗ», Μιχάλης Σπανουδάκης. Ο ίδιος, θεωρεί ότι σήμερα η Ρόδος πελαγοδρομεί χωρίς σχέδιο, καθώς υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για το καλό του τόπου και μάλιστα χωρίς να δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μιχάλη Σπανουδάκη προς τη «δημοκρατική», έχει ως ακολούθως:

• Κύριε Σπανουδάκη, γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς στις εκλογές;
Κατ’ αρχάς είναι σημαντικό να έρθουν όλοι να ψηφίσουν στις εκλογές. Μόνο μέσα από τη μεγάλη συμμετοχή θα αναδειχθούν οι πραγματικά πιο άξιοι από όλους τους υποψήφιους. Οσο για τους λόγους που ρωτάτε, δεν θα σας απαντήσω. Βλέπετε δεν περιμένω τώρα, στην προεκλογική περίοδο για να αναφερθώ στους λόγους αυτούς. Εκείνοι που με γνωρίζουν, που έχουν δουλέψει μαζί μου, που έχουμε δουλέψει μαζί για ένα κοινό σκοπό, ξέρουν πολύ καλά τους λόγους που θα τους οδηγήσουν στο να βάλουν ένα σταυρό δίπλα από το όνομά μου. Δεν θέλω, να ακουστεί εγωιστικό αυτό, αλλά πρέπει όλοι να αποδεχθούμε την πραγματικότητα ότι η προεκλογική περίοδος είναι απλώς και μόνο μια παράσταση. Η ουσία βρίσκεται πιο βαθειά.

• Γιατί με τον κ. Χατζηευθυμίου κι όχι με οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο;
Διότι εκείνοι που έχουν δουλέψει με τον Χατζή αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του έναν απόλυτα πρακτικό άνθρωπο. Δεν χάνει χρόνο για να επιλύσει ένα πρόβλημα, δεν ψάχνει να βρει ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν. Εκείνο που πρέπει να γίνει κι έχει όφελος για τον τόπο, εκείνο θα το κάνει, όποιο κι αν είναι το κόστος. Θυμίζω όλες εκείνες τις αντιδράσεις για τα σιλό στο λιμάνι. Ο Χατζής δεν άκουσε κανέναν. Προχώρησε με τις αποφάσεις, απομάκρυνε τα σιλό των τσιμέντων και ο τόπος απέκτησε το τουριστικό λιμάνι που δεν είχε ποτέ.

• Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες απέναντι σε εκείνα που πρέπει να γίνουν για τον τόπο;
Δύο βασικοί άξονες. Ανθρωποι και τουρισμός. Πρώτα για τους ανθρώπους. Σήμερα στη Ρόδο υπάρχουν τεράστια προβλήματα πίσω από τις κλειστές πόρτες. Προβλήματα που πολλές φορές μπορούν να λυθούν με ένα και μόνο τηλεφώνημα. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Είναι πολλές οικογένειες που ζουν στην ανέχεια, στα προβλήματα και στις αρρώστειες, επειδή καθυστερεί να εκδοθεί μια σύνταξη αναπηρίας, γήρατος ή άλλη δικαιούμενη. Αυτό είναι καθαρά θέμα γραφειοκρατικό. Ε, λοιπόν, εκείνο που χρειάζεται ο δήμος είναι ένα γραφείο που θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με αυτού του είδους τις υποθέσεις.
• Στον τουρισμό;

Και στον τουρισμό πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν και το εννοώ αυτό. Γραφεία πληροφοριών στην πιο τουριστική πόλη της Μεσογείου δεν υπάρχουν. Με αυτά θα πρέπει να ξεκινήσουμε για να δείξουμε στον τουρίστα ότι τον σεβόμαστε. Γραφεία στη Ρόδο, στην παλιά πόλη, στη Λίνδο, στην Ιαλυσό. Αυτά μπορούν να γίνουν σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια. Δεν χρειάζονται πρόσθετες δαπάνες. Κόσμο έχουμε, απλώς πρέπει να τον αξιοποιήσουμε σωστά. Από κει και πέρα, πριν από ένα μήνα ξεκίνησε η σαιζόν. Η πιο παραγωγική περίοδος της χρονιάς. Πήρε κανείς χαμπάρι; Όχι! Η εκκίνηση της σαιζόν θα πρέπει να είναι ένα πανηγύρι για την τοπική οικονομία και κάθε χρόνο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από μια μεγάλη γιορτή. Γνωρίζω επίσης πως υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι και εθελοντικές ομάδες που το μόνο που ζητούν είναι συνεργασία για εκδηλώσεις που οργανώνουν. Αναφέρω ενδεικτικά το Μεσαιωνικό Ρόδο. Γιατί να μην αναδείξουμε σε όλο τον κόσμο το κυνήγι του δράκου και όλες εκείνες τις εκδηλώσεις που οργανώνουν και είναι ανέξοδες για το δήμο; Επίσης έχουμε μια Μεσαιωνική Πόλη που προστατεύεται από την Ουνέσκο, όπως λίγες περιοχές στον κόσμο. Το αναδεικνύουμε αυτό; Το προβάλλουμε όπως πρέπει; Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι η αρχή ολόκληρης της διαφημιστικής καμπάνιας μας;

• Για την αντιμετώπιση της μείωσης του θαλάσσιου τουρισμού τι προτείνετε;
Ο θαλάσσιος τουρισμός, ο τουρισμός με τα κρουαζιερόπλοια έχει να παρουσιάσει στοιχεία που μόνο προβληματισμό θα πρέπει να προκαλούν. Τα τελευταία χρόνια οι προσεγγίσει είναι όλο και λιγότερες. Σε αυτό φταίμε εμείς, αλλά φταίει και η γενικότερη πολιτική των εταιρειών κρουαζιέρας. Νομίζω πως αρχικά οφείλουμε να αλλάξουμε εκείνα που μπορούμε. Για παράδειγμα, το νερό πρέπει να το δίνουμε πολύ πιο φθηνά. Νερό έχει η Ρόδος άφθονο. Μακάρι να μπορούσαμε να το δώσουμε δωρεάν. Όμως επειδή πρέπει να τηρείται και το αίσθημα του δικαίου, οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα τιμολόγιο που θα είναι ανταγωνιστικό με τα άλλα λιμάνια. Πρέπει επίσης να εξετάσουμε συνολικά το κόστος προσέγγισης του κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι της Ρόδου. Από τα ρυμουλκά, μέχρι τα τέλη ελλιμενισμού. Όλα θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι, διαφορετικά θα έρθουν ακόμα πιο δραματικά στοιχεία.

• Πώς πιστεύετε ότι θα συμπεριφερθούν οι δημότες στις εκλογές;
Οι δημότες της Ρόδου είναι άνθρωποι έξυπνοι. Είναι δυνατοί επιχειρηματίες, είναι άνθρωποι πρακτικοί, πρωτοπόροι σε πολλά. Οφείλουν όλοι να σκεφτούν σωστά και να ψηφίσουν με γνώμονα εκείνα που πιστεύουν κι όχι με γνώμονα τις προσωπικές εξυπηρετήσεις. Αυτές κατέστρεψαν τη χώρα μας. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλα λάθη. Χρειαζόμαστε ανθρώπους πρακτικούς, να κάνουμε βήματα μπροστά. Ετσι λοιπόν, με την παλάμη στην καρδιά και το χέρι να ξεκινάει από τον νου, οφείλουν όλοι να ψηφίσουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου