Ρεπορτάζ

Κέρδισε την νέα μάχη με εταιρεία της Aυστρίας ξενοδοχειακή εταιρεία της Ρόδου

Ενώπιον του Αρείου Πάγου με αίτηση αναιρέσεως της υπ’ αρίθμ. 57/2021 απόφασης του Εφετείου Δωδεκανήσου, με την οποία απορρίφθηκε και σε δεύτερο βαθμό η αγωγή της, προσέφυγε ανώνυμη εταιρεία, που λειτουργεί ξενοδοχειακή μονάδα στην Ιαλυσό για την ακύρωση σύμβασης χρονομεριστικής μίσθωσης του ξενοδοχείου σε εταιρεία, που εδρεύει στην Αυστρία, και η οποία φέρεται πλέον ως ιδιοκτήτρια.
Η εταιρεία άσκησε ταυτόχρονα και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώ χθες εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών προσωρινή διαταγή που της επιτρέπει να παραμείνει και να λειτουργεί το ξενοδοχείο έναντι 60.000 ευρώ από τον Μάιο του 2021. Η συζήτηση της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων προσδιορίστηκε για την 31η Ιουλίου 2021.
Την εταιρεία της Ρόδου εκπροσώπησαν οι δικηγόροι κκ. Ακης Δημητριάδης, Δ. Σκαρίπας και Κλεάνθης Ρούσσος. Υπέρ της εταιρείας άσκησαν πρόσθετη παρέμβαση η Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και οι υπάλληλοί της.
Σημειώνεται ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με την υπ’ αρίθμ. 30/2018 απόφασή του, που εκδόθηκε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, είχε αποφασίσει, την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου σε καθεστώς μεσεγγύησης, που θα ισχύσει μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί διεκδικητικής αγωγής που άσκησε η εταιρεία στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου κατά της αλλοδαπής εταιρείας. Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η ξενοδοχειακή εταιρεία διατείνεται ότι είχε δανειοδοτηθεί από την εταιρεία της Αυστρίας το έτος 2008 με το ποσό των 13.000.000 €.
Η τελευταία ισχυρίζεται ότι απέκτησε λόγω πωλήσεως την κυριότητα των γηπέδων, επί των οποίων έχει ανεγερθεί και λειτουργεί το ξενοδοχείο μαζί με όλες τις κτιριακές του εγκαταστάσεις.
Το ποσό της δανειοδοτήσεως φέρεται σε συμβόλαιο ως τίμημα πωλήσεως του ξενοδοχείου, αν και στο ίδιο συμβόλαιο βεβαιώνεται, ότι η αντικειμενική αξία του «πωληθέντος» ξενοδοχείου ανέρχεται στο ποσό των 24.047.871,76 €, ενώ η εμπορική του αξία, τότε μεν ανήρχετο στο ποσό των 50.000.000 €, σήμερα δε, μετά την μεγάλη οικονομική κρίση, εξειδικευμένη διεθνής εταιρεία εκτιμητών έχει εκτιμήσει την αξία του στο ποσό των 38.600.000 €.
Την ίδια ημέρα που συνετάγη και υπεγράφη το συμβόλαιο για τη μεταβίβαση της κυριότητας του ξενοδοχείου, ήτοι την 1.12.2009, συνετάγη και υπεγράφη και συμβόλαιο μίσθωσης, βάσει του οποίου η αυστριακή εταιρεία μίσθωσε στην ξενοδοχειακή εταιρεία το δικό της ακίνητο για διάρκεια 240 μηνών έναντι μηνιαίου «μισθώματος» 78.245,50 €, αφού, όπως υποστηρίζεται στην αίτηση, οι οφειλόμενες δανειακές δόσεις βαφτίστηκαν ως «μισθώματα».
Σημειώνει δε ότι ο κινητός εξοπλισμός του ξενοδοχείου (έπιπλα, συσκευές, μηχανήματα, μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ), παρέμεινε και εξακολουθεί να ευρίσκεται εξ ολοκλήρου στην κυριότητα της ξενοδοχειακής εταιρείας.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία είχε ασκήσει την 3η Απριλίου 2017 διεκδικητική αγωγή με αίτημα την αναγνώριση της κυριότητάς της στο ακίνητο και την απόδοση της νομής του.
Η αγωγή πλέον αυτή έχει απορριφθεί.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία διατείνεται ότι η συμπεριφορά της αυστριακής εταιρείας «είναι κακόπιστη και αρπακτική και μοναδικό σκοπό έχει κυριολεκτικά “να φάει“ το ξενοδοχείο υπερπολλαπλασίας αξίας των ανεξόφλητων σήμερα ληξιπρόθεσμων δανειακών δόσεων συνολικού ποσού περίπου 2.000.000 €.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου