Ρεπορτάζ

Εξώδικη δήλωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρχαγγέλου Ρόδου

Εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία και αναφορά απέστειλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρχαγγέλου Ρόδου προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη διευθύντρια Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, ενώ το κοινοποίησε και στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου.
Τα μέλη του Συλλόγου διαμαρτύρονται έντονα για την κατάφωρη αδικία που γίνεται τα τελευταία χρόνια εναντίον του σχολείου επισημαίνοντας ότι το σχολείο συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο σε μία κοινότητα με 8000 κατοίκους!
Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 3229/28-4-2020 απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδ/σου η οποία κοινοποιήθηκε στα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία του Αρχαγγέλου Ρόδου στις 25-2-2021, αποφασίστηκαν κοινές εγγραφές μεταξύ των δύο Δημοτικών Σχολείων που υπάρχουν στον Αρχάγγελο με την προϋπόθεση ότι σε περίπτωση που αριθμός των εγγραφών στην Α’ τάξη είναι τέτοιος που δικαιολογεί τη δημιουργία τριών τμημάτων τότε το δεύτερο τμήμα θα δημιουργείται εκ περιτροπής στα Δημοτικά Σχολεία της κοινότητας Αρχαγγέλου και κατά την πρώτη εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης το δεύτερο τμήμα θα δημιουργεί στο 1° Δημοτικό Σχολείο και την επόμενη φορά στο 2° Δημοτικό Σχολείο.
Με την ανωτέρω απόφαση τα μέλη του Συλλόγου ανακουφίστηκαν καθόσον πίστευαν ότι αυτή θα επέφερε ισορροπία και δικαιοσύνη καθόσον παρατηρείται η τακτική και η νοοτροπία να εγγράφεται στο 2° Δημοτικό Σχολείο σχεδόν η πλειοψηφία των μαθητών του Αρχαγγέλου λόγω της εύκολης προσβασιμότητας του σχολείου αυτού και το 1° Δημοτικό Σχολείο να έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
Εν συνεχεία τους κοινοποιήθηκε η υπ’αριθμ.πρωτ. 1720/2-4-2021 απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου η οποία αναφέρει ότι «όσον αφορά το περιεχόμενο της απόφασής μας -ανακοινοποίηση 25-2- 2021- τη φιλοσοφία και το περιεχόμενο της αλλαγής των περιφερειών και η δημιουργία ενιαίας περιφέρειας είναι αυτά που αναφέρονται σε αυτό το έγγραφο και στην ακολουθητέα διαδικασία και όχι η υποχρεωτικότητα δημιουργίας τμημάτων Α δημοτικού με την μεταφορά μαθητών που διαμένουν στην πραγματικότητα κοντά σε ένα σχολείο σε ένα άλλο. Αν δημιουργείται επιπλέον τμήμα αυτό θα δημιουργείται εκεί που πραγματικά διαμένουν οι μαθητές….»
Ενώ λοιπόν διαπιστώθηκε από τους αρμόδιους κατά την εγγραφή των κάτωθι μαθητών στο 2° Δημοτικό Σχολείο ότι αυτοί διαμένουν κοντά στο 1 Δημοτικό Σχολείο, κατά παράβαση του νόμου μαθητές γράφτηκαν στο 2 Δημοτικό Σχολείο και όχι στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, όπως θα έπρεπε.
Γίνεται αναφορά σε 9 μαθητές και στις περιοχές στις οποίες διαμένουν και τονίζεται ότι είναι πλησιέστερες στο 1° Δημοτικό Σχολείο και όχι στο 2° Δημοτικό Σχολείο στο οποίο και εν τέλει γράφτηκαν επειδή «βόλευε τους γονείς τους» κατά παράβαση της υπ’αριθμ.πρωτ. 1720/2-4-2021 απόφασης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου η οποία ρητά αναφέρει ότι αν πρέπει να δημιουργηθεί τμήμα, αυτό θα δημιουργείται εκεί που πραγματικά διαμένουν οι μαθητές.
Οι αρμόδιοι λοιπόν κατά την εγγραφή των μαθητών προς ικανοποίηση των γονέων τους προχώρησαν στην εγγραφή των ανωτέρω μαθητών στο 2° Δημοτικό Σχολείο ενώ αυτοί θα έπρεπε να γραφτούν στο 1 Δημοτικό Σχολείο.
To επιχείρημα ότι το 2° Δημοτικό Σχολείο «βολεύει» είναι εντελώς άστοχο διότι ως γνωστόν όλοι οι μαθητές μεταφέρονται με ιδιωτικά αυτοκίνητα.
Να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι αν με το πρόσχημα της ικανοποίησης των γονέων όλοι οι μαθητές εγγράφονται στο 2ο Δημοτικό Σχολείο λόγω της εύκολης προσβασιμότητάς του, τότε ευθέως επιχειρείται σε βάρος του 1ου Δημοτικού Σχολείου επιχείρηση «εκκένωσης» αυτού και ολοκληρωτικού κλεισίματός του, αφού στην πράξη δεν τηρείται καμία απόφαση περί ποσόστωσης των μαθητών και διατήρησης της ισορροπίας του αριθμού τους μεταξύ των δύο δημοτικών σχολείων που υπάρχουν στον Αρχάγγελο και ο κάθε ιθύνων ενεργεί κατά βούληση χωρίς να υπόκειται σε έλεγχο.
Τονίζουν επίσης ότι το 1° Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου διαθέτει σύγχρονες και μεγάλης χωρητικότητας αίθουσες και κτιριακά και τεχνολογικά υποστηρίζει τις διδακτικής ανάγκες των μαθητών και πληροί απόλυτα τις προϋποθέσεις για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφάλειας που σχετίζονται με τον covid 19.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου