ΕΙΔΗΣΕΙΣ

I. Σ. Ρ. : ΠΡΟΣΟΧΗ στην κατανάλωση φαρμάκων χωρίς ιατρική εξέταση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου

Μετά από το τραγικό περι­στα­τικό που συνέβη ανήμερα του Πάσχα σε νοσο­κο­μείο του Ηρα­κλείου, όπου 44χρονος κατέ­ληξε λόγω προ­χω­ρη­μέ­νης λοί­μω­ξης του ανώ­τε­ρου ανα­πνευ­στι­κού, θεω­ρούμε αδια­νό­ητο να φεύγουν συνάν­θρω­ποι μας τόσο άδικα από την ζωή.

Συγκε­κρι­μένα, ο άτυχος άνδρας πριν από τέσ­σε­ρις μέρες ένιωσε αδια­θε­σία που συνο­δευό­ταν από έντονο πονό­λαιμο και πήρε από μόνος του αντι­βί­ωση. Ο πονό­λαι­μος ωστόσο δεν υπο­χώ­ρησε και μετά από τέσ­σε­ρις μέρες επι­σκέ­φθηκε γιατρό στο Τμήμα Επει­γό­ντων Περι­στα­τι­κών (ΤΕΠ) του Βενι­ζε­λείου Νοσο­κο­μείου Κρήτης, όπου εισήχθη με συμ­πτώ­ματα φαρυγ­γί­τι­δας και άφησε την τελευ­ταία του πνοή δύο ώρες αργό­τερα μετά από επι­πλο­κές της λοί­μω­ξης.

Με αφορμή το τραγικό αυτό συμβάν οφεί­λουμε να ενη­με­ρώ­σουμε τους συμπο­λί­τες μας ότι:

Στη χώρα μας, η λήψη αντι­βιο­τι­κών χωρίς συνταγή γιατρού είναι δια­δε­δο­μένη, με ποσοστά από τα υψη­λό­τερα στην Ευρώπη.

Ένας στους τέσ­σε­ρις Έλληνες κατα­φεύ­γει συστη­μα­τικά στη χρήση φαρ­μά­κων χωρίς ιατρική εξέταση ή συμ­βουλή.

Στο ποσοστό αυτό, 15% αντι­στοι­χεί σε αγορά από το φαρ­μα­κείο και 10% σε χρήση αντι­βιο­τι­κών που φυλάσ­σο­νται στο σπίτι.

Ο κίν­δυ­νος περαι­τέρω αύξησης από τη λήψης των αντι­βιο­τι­κών χωρίς ιατρική συνταγή, απο­τε­λεί ορατό κίνδυνο ο οποίος αυξά­νε­ται και από την οικο­νο­μική κρίση.

Σύμφωνα με τις Διε­θνείς αλλά και Ευρω­παϊ­κές οδηγίες κανένα φάρμακο δεν πρέπει να δίδεται χωρίς ιατρική συνταγή.

Έφτασε ο καιρός να εφαρ­μο­στεί η ισχύ­ουσα νομο­θε­σία περί χορή­γη­σης φαρ­μά­κων κατόπιν ιατρι­κής συντα­γής.

Να συμπλη­ρω­θούν τα κενά της νομο­θε­σίας για την ορθή χορή­γηση φαρ­μά­κων και με τις προ­βλε­πό­με­νες κυρώ­σεις στους παρα­βά­τες αυτής.

Το Υπουρ­γείο Υγείας με τα κατά τόπους τμήματα υγείας των περι­φε­ρειών να ξεκι­νή­σουν άμεσα τους ανα­γκαί­ους ελέγ­χους, για περι­φρού­ρηση της Δημό­σιας Υγείας.

Εν έτει 2015 είναι τραγικό να χάνο­νται κατ’ αυτό τον τρόπο ασθε­νείς, ενώ θα μπο­ρού­σαν παρό­μοια περι­στα­τικά να είχαν θερα­πευ­τεί έγκαιρα, από τους θερά­πο­ντες ιατρούς με την ενδε­δειγ­μένη θερα­πεία.

Για τον Ι.Σ.Ρ

Ο Πρό­ε­δρος Ο Γενικός Γραμ­μα­τέας

Χρήστος Απ. Μαντάς Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.