Ρεπορτάζ

Το δημόσιο συνεχίζει να διεκδικεί περιουσίες ιδιωτών στα Δωδεκάνησα

Λίγες ώρες μετά τις εκδηλώσεις στη Ρόδο για την 74η επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα και με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου έπειτα από την συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο δήμαρχος Πάτμου κ. Ελευθέριος Πέντες αναδεικνύει ένα μείζον εθνικό θέμα που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των νήσων Αρκιών και Μαράθι.
Την ίδια ώρα που το σύμπλεγμα των Αρκιών (Αρκοί, Αργελούσσα, Μαράθι, Καλόβολος, Σπολάτο, Μακρονήσι, Στρογγυλή, Κούμαρος, Αβάπτιστο, Ψαθονήσι, Τσούκα, Σμινερονήσι και Τσουκάκι) περιλαμβάνεται στην περιβόητη λίστα «EGAYDAAK» που αφορά σε 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος, των οποίων την κυριαρχία αμφισβητεί η Τουρκία, το ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει ακάθεκτο τις διαδικασίες διεκδίκησης και αναγνώρισης της κυριότητας επί ακινήτων που βρίσκονται στην Πάτμο αλλά και στους Αρκιούς, επιχειρώντας ουσιαστικά να υφαρπάξει τις περιουσίες πατρογονικών περιουσιών!
Μάλιστα οι κάτοικοι των Αρκιών, κοινοποίησαν επιστολή στον δήμαρχο της Πάτμου, η οποία απευθύνεται στον πρωθυπουργό με την οποία ζητούν την παύση όλων των διεκδικήσεων εις βάρος των ακινήτων τους.
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Πάτμου κ. Ελευθέριος Πέντες στη «δημοκρατική», πρόκειται για ένα θέμα πρωτίστως εθνικής σημασίας, αφού το ελληνικό Δημόσιο προέβη στην κατάθεση δεκάδων αγωγών (που ανέρχονται σε εκατοντάδες συνυπολογίζοντας και όσες αφορούν στο νησί της Πάτμου) θέλοντας να εδραιώσει τη νομιμότητα των διεκδικήσεων επί των ακινήτων, τα οποία αποτελούν περιουσίες των μόνιμων κατοίκων σε ένα ακριτικό νησί το οποίο περιλαμβάνεται ανάμεσα σε εκείνα που επιβουλεύεται η Τουρκία!
«Οι αγωγές από το ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε εκατοντάδες αν συμπεριλάβουμε αυτές που αφορούν στο νησί της Πάτμου. Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι το ελληνικό Δημόσιο διεκδικούσε μια έκταση 800 στρεμμάτων από τον Δήμο Πάτμου την οποία για να την κατοχυρώσουμε τελικά, ασκήσαμε έφεση και την κερδίσαμε, ωστόσο η υπόθεση αυτή κόστισε στον Δήμο μας 20.000 ευρώ. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εξαιτίας και της πανδημίας, ένας μικρός Δήμος όπως εμείς, χρειάστηκε να δαπανήσουμε αυτό το ποσό για να αποδείξουμε τα αυτονόητα και να διεκδικήσουμε την περιουσία μας που απειλείται από το Ελληνικό Δημόσιο, αντί να διαθέσουμε τα χρήματα αυτά προς όφελος των δημοτών μας. Πέρα από μείζον εθνικό θέμα, είναι όμως και μείζον κοινωνικό. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγκάζει κατοίκους των Αρκιών και της Πάτμου, τους ακρίτες του Αιγαίου που επικαλούνται σε κάθε ευκαιρία οι κυβερνώντες, να πληρώσουν από την τσέπη τους για να μην χάσουν το σπίτι στο οποίο μένουν επί χρόνια. Και ερωτώ, ειδικά στους Αρκιούς πώς ένα ζευγάρι, μια οικογένεια, μια γιαγιά που στερείται ακόμα και τα φάρμακά της θα βρουν χρήματα για να διεκδικήσουν την περιουσία τους, είτε πρόκειται για σπίτι, είτε για οικόπεδο και μάλιστα σε αυτή τη συγκυρία; Είναι υποκριτικό να μιλάμε για εθνική κυριαρχία, να κουνάμε το δάχτυλο στους Τούρκους και εμείς οι ίδιοι, το κράτος μας, όχι μόνο να μην κάνει τίποτα για να κρατήσει τους κατοίκους στα νησιά μας, αλλά να τους διώχνει διεκδικώντας τις περιουσίες τους!», λέει στη «δ» εμφανώς αγανακτισμένος ο δήμαρχος της Πάτμου.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά στη διαδικασία κτηματογράφησης, το Ελληνικό Δημόσιο επί σειράν ετών ξεκίνησε διαδικασίες διεκδίκησης και αναγνώρισης της κυριότητας επί ακινήτων που βρίσκονται στην Πάτμο αλλά και στη νησίδα των Αρκιών, όπως και στο Μαράθι. Προέβη δε στην κατάθεση αγωγών θέλοντας να εδραιώσει τη νομιμότητα των διεκδικήσεων επί των ακινήτων με την ένδειξη αγνώστου ιδιοκτήτη. Το μεγαλύτερο μέρος των αγωγών αυτών αφορά σε ακίνητα της Πάτμου και των Αρκιών, όμως οι αγωγές αυτές στρέφονται και κατά ιδιωτών αλλά και του Δήμου. Λαμβάνοντας υπ΄ όψη το ιδιοκτησιακό καθεστώς όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά το Χρυσόβουλο, την έκταση του νησιού, τον πληθυσμό και τις λοιπές παραμέτρους που αφορούν στους Αρκιούς (κοινωνικά κριτήρια, αντίξοες συνθήκες, επίπεδο διαβίωσης) η περιοχή αυτή θα έπρεπε να είναι εκτός του χάρτη διεκδικήσεων.
«Είναι απορίας άξιο πάντως πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν ήδη από το 1957 (Ν. 3800/1957) το Ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε πλήρη δικαιώματα κυριότητας στον Δήμο σε νησιά πλησίον της νήσου Πάτμου, όπως και νησίδες πλησίον των Αρκιών, και έρχεται κατόπιν 50 και πλέον ετών και τα διεκδικεί εκ νέου.
Ο Δήμος Πάτμου εκμίσθωνε τα ακίνητά του, ειδικά στους Αρκιούς και στο Μαράθι ως βοσκοτόπια, όπως επίσης παραχώρησε σε αστέγους και άπορους δημότες του, ακίνητα ιδιοκτησίας του, προκειμένου να συνεχίσουν τα νησιά αυτά να είναι κατοικημένα. Μου κοινοποιήθηκε επιστολή ιδιοκτητών ακινήτων της περιοχής των Αρκιών, απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητούν την παύση όλων των διεκδικήσεων εις βάρος των ακινήτων τους. Ήδη ως Δημοτική Αρχή πάντως, θίξαμε το θέμα στο Τμήμα Περιουσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, με την παροχή απόψεων στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά από ερώτημα του βουλευτή Κυριάκου Βελόπουλου, ΑΠ 1297/5-4-2021. Εν συνεχεία, ο ίδιος κατέθεσα σχετικά υπομνήματα για το θέμα τόσο ενώπιον του υπουργού Επικρατείας Γεωργίου Γεραπετρίτη ΑΠ 5639/8-10-2021, όσο και ενώπιον του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα ΑΠ 5640/8-10-2021. Τέλος, το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ετέθη σαφώς και προς τον πρωθυπουργό, με το υπ΄ αριθμ 5966/25-10-2021 υπόμνημα το οποίο κατατέθηκε ενώπιόν του. Οφείλουμε όλοι, κράτος, Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμικά όργανα να αφουγκραστούμε τις επιταγές της εποχής και να αποτρέψουμε μια επικείμενη αδικία σε βάρος της περιουσίας Ελλήνων πολιτών, και δη ακριτικών. Δυστυχώς, δημότες μας βλέπουν τις ιδιωτικές ή και πατρογονικές, περιουσίες τους να κινδυνεύουν να γίνουν αντικείμενο επιβουλής τρίτων», αναφέρει ο κ. Πέντες.
Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος της Πάτμου απέστειλε επιστολή στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης με την οποία ζητά να υποβάλει υπόμνημα η ΠΕΔ προς την πολιτειακή ηγεσία με το οποίο να αιτείται την παύση των διαδικασιών διεκδίκησης και αναγνώρισης της κυριότητας επί ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Πάτμο, στους Αρκιούς και σε νησίδες πλησίον αυτών, η οποία έγινε ομοφώνως αποδεκτή χαρακτηρίζοντας, μάλιστα άδικη τη διαδικασία εις βάρος των ακριτών νησιωτών.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου