Συνεντεύξεις

Δημήτρης Μάντζος: «Εμείς θα είμαστε έτοιμοι, όποτε κι αν γίνουν εκλογές»

«Θα είμαστε έτοιμοι, όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Με την ‘καλύτερη ομάδα στο γήπεδο’, χωρίς αποκλεισμούς και συμβιβασμούς. Εμείς, θέλουμε να ενώσουμε και να εκφράσουμε όλους όσοι πιστεύουν στις αρχές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας».
Αυτό υπογραμμίζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Δημήτρης Μάντζος και ταυτόχρονα σχολιάζει τα θέματα της επικαιρότητας.
Ποιος είναι ο Δημήτρης Μάντζος
Ο 40χρονος δικηγόρος Δημήτρης Μάντζος είναι ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς με ικανότητες και συμπάθειες σε όλες τις εσωκομματικές τάσεις, ο οποίος επί ημερών Φώφης Γεννηματά τοποθετήθηκε διευθυντής της Κ.Ο.
Ο Γιώργος Μάντζος είναι γεννημένος το 1982 στην Πάτρα. Είναι δικηγόρος, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Εμπορικό Δίκαιο και υποψήφιος διδάκτωρ Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απασχολήθηκε ως σύμβουλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης και από το 2015 στη Βουλή, με κύριο αντικείμενο τα ζητήματα Δικαιοσύνης και Θεσμών.
Σήμερα είναι Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
• Από την εκλογή στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής του κ. Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται ότι έχει αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αμηχανία, αλλά κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση να αισθάνεται πλέον ότι απειλείται από την άνοδο των ποσοστών του (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις). Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Οι δημοσκοπήσεις φωτογραφίζουν στιγμιαία μία τάση, και ως εκ τούτου η ανάγνωσή τους θα πρέπει να γίνεται με σύνεση και μεγάλη προσοχή. Για εμάς η πρώτη ουσιαστική δημοσκόπηση θα είναι οι κάλπες των εθνικών εκλογών. Εκεί θα γίνει η πραγματική ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Μέχρι τότε, εμείς ξαναχτίζουμε τη σχέση μας με την ελληνική κοινωνία. Επανασυνδεόμαστε με τους προοδευτικούς πολίτες, πιάνοντας το νήμα από τις ρίζες της παράταξής μας, αλλά με σύγχρονες προτάσεις και αξιόπιστο προγραμματικό λόγο. Στο τελευταίο διάστημα γυρίζουμε όλη την Ελλάδα, περπατάμε στις πόλεις και στις τοπικές αγορές και συζητάμε με πολίτες και επιχειρηματίες. Ακούμε τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους. Όπου κι αν πήγαμε τις προηγούμενες εβδομάδες, συναντήσαμε ανθρώπους πρόθυμους όχι μόνο να ακούσουν τις προτάσεις μας, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά. Φέρνουμε ξανά την πολιτική στο προσκήνιο.
• Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για πολιτική «ίσων αποστάσεων». Τι απαντάτε;
Όσο το Κίνημά μας δυναμώνει μέσα στην ελληνική κοινωνία, τόσο οι επιθέσεις απέναντί μας θα εντείνονται. Για εμάς όμως ψευτοδιλήμματα δεν υπάρχουν, ούτε έχουμε καμία αγωνία να μετράμε αποστάσεις από τα άλλα κόμματα. Οι άγονες αντιπαραθέσεις στις οποίες καταφεύγουν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας αφορούν. Κυρίως όμως δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες που δοκιμάζονται από αλλεπάλληλες κρίσεις, από την πανδημία ως την ενεργειακή κρίση. Απέναντι στην ανεπάρκεια της κυβέρνησης και στην αδυναμία του αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρθρώσει αξιόπιστο λόγο, εμείς ακολουθούμε τη δική μας αυτόνομη πορεία. Επιλέγουμε τον δρόμο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Καταθέτουμε σοβαρές προτάσεις, με τη δική μας προοδευτική ταυτότητα, για να δώσουμε και πάλι ελπίδα στους πολίτες για καλύτερες μέρες.
• Παρακολουθούμε όλοι τις εξελίξεις με την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα καύσιμα. Τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να βοηθήσει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και βεβαίως τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες;
Η ενεργειακή κρίση απειλεί τους τελευταίους μήνες τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Οι τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου εκτοξεύονται στα ύψη. Η ελληνική κυβέρνηση με τις επιλογές της άφησε τη χώρα ανοχύρωτη. Όταν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μείωναν την εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο, μόνο η Ελλάδα αύξησε την εξάρτησή της για ηλεκτροπαραγωγή κατά 25% μέσα στην κρίση. Όψιμα ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε ότι υπάρχει κερδοσκοπία στην αγορά φυσικού αερίου, όμως το συνακόλουθο ράλι των τιμών σε όλα τα βασικά αγαθά παραμένει ανεξέλεγκτο. Ο πληθωρισμός σπάει όλα τα ρεκόρ. Έφτασε τον Φεβρουάριο στο 7,2%, καθιστώντας τη χώρα μας από τις ακριβότερες στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει πίσω τις ιδεοληψίες της και να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους πολίτες, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή. Εδώ και πολλές εβδομάδες ζητούμε την εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, ώστε οι πάροχοι να επωμιστούν ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων. Προτείνουμε ακόμη τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά είδη, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, χορήγηση ενός νέου ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Και να προχωρήσουμε άμεσα σε αλλαγή του ενεργειακού μας μείγματος, με μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο για την αύξηση της διασυνδεσιμότητας και ενίσχυση των ΑΠΕ με την ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων.
• Ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της κομματικής ανασυγκρότησης; Συνέδριο, εκλογή νέων κομματικών οργάνων. Πολλές νομαρχιακές δεν υφίστανται πλέον, όπως π.χ. εδώ στα Δωδεκάνησα.
Με οδηγό την ισχυρή εντολή ανανέωσης που λάβαμε από τα μέλη και τους φίλους μας, προχωράμε για να δυναμώσουμε ξανά τη Δημοκρατική Παράταξη. Θέλουμε να ενώσουμε και να εκφράσουμε όλους όσοι πιστεύουν στις αρχές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η επιτροπή αυτό-οργάνωσης που πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Οι επόμενοι μήνες, ως το συνέδριό μας αλλά και μετά από αυτό, θα είναι γεμάτοι με έντονη δραστηριότητα, παντού σε όλη τη χώρα. Προχωράμε στην ανασυγκρότηση του Κινήματός μας «από τα κάτω», μακριά από οργανωτίστικες λογικές και αποκλεισμούς. Θέλουμε να δώσουμε χώρο σε νέους ανθρώπους, με γνώσεις, όραμα και υψηλή αξιοπιστία, που επιθυμούν να γίνουν η δύναμη της Αλλαγής.
• Είστε έτοιμοι για εκλογές, εάν αποφασιστεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μέσα στο 2022; Πώς σχεδιάζετε την κατάρτιση των ψηφοδελτίων;
Εμείς θα είμαστε έτοιμοι, όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Με την «καλύτερη ομάδα στο γήπεδο», χωρίς αποκλεισμούς και συμβιβασμούς. Ως τότε, το στοίχημά μας είναι καθημερινό: να βρισκόμαστε πλάι στους πολίτες, να αφουγκραζόμαστε και να εκφράζουμε τις καθημερινές τους αγωνίες. Αυτό που έχει πραγματική αξία είναι να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά τους, διαμορφώνοντας ένα αξιόπιστο πλαίσιο προοδευτικών και ρεαλιστικών προτάσεων. Μόνο έτσι θα δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στους πολίτες, με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου