ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρνήθηκαν τρεις δικηγόροι να υπερασπιστούν τους δολοφόνους και βιαστές της Ελένης Τοπαλούδη – Διεκόπη η δίκη

news room 5 λεπτά ανάγνωση
ΤΟΠΑΛΟΥΔΗ ΕΛΕΝΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ

«Όχι» από δικη­γό­ρους να ανα­λά­βουν τον Αλβανό κατη­γο­ρού­μενο, καθυ­στε­ρή­σεις στη διε­ξα­γωγή της δια­δι­κα­σίας – Διεκόπη η δίκη για τις 21 Μαρτίου – «Δε φταίω», ισχυ­ρί­ζε­ται ο κατη­γο­ρού­με­νος από τη Ρόδο –  Τι ζήτησαν οι γονείς της Ελένης Τοπα­λούδη

Μετ εμπο­δίων διε­ξή­χθη σήμερα η δίκη για τη δολο­φο­νία και το βιασμό της Ελένης Τοπα­λούδη στη Ρόδο, το Νοέμ­βριο του 2018. Ο ένας μετά τον άλλον οι δικη­γό­ροι που διο­ρί­ζει το δικα­στή­ριο για να ανα­λά­βουν την υπε­ρά­σπιση του Αλβανού κατη­γο­ρού­με­νου παραι­τού­νταν.

Το απο­τέ­λε­σμα ήταν, το δικα­στή­ριο να οδη­γεί­ται σε συνε­χείς δια­σκέ­ψεις προ­κει­μέ­νου να ορίζει δικη­γό­ρους από τη σχετική λίστα του Δικη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου της Αθήνας, προ­κει­μέ­νου, όπως ο νόμος ορίζει, ο Αλβανός κατη­γο­ρού­με­νος να έχει υπε­ρά­σπιση. Παρό­ντες σε όλη αυτή τη δια­δι­κα­σία ήταν οι γονείς της αδι­κο­χα­μέ­νης κοπέλας, οι οποίοι δια­νύ­ουν χιλιά­δες χιλιό­με­τρα από εβδο­μάδα σε εβδο­μάδα για να βρεθούν στο Εφετείο στη δίκη για τη δολο­φο­νία του παιδιού τους.

Οι δυο γονείς της αδι­κο­χα­μέ­νης φοι­τή­τριας δια­μέ­νουν μόνιμα στο Διδυ­μό­τειχο και από εκεί ξεκι­νούν κάθε φορά για να βρεθούν στο δικα­στή­ριο, στην Αθήνα. Τελικά, σήμερα, έπειτα από τέσ­σε­ρις παραι­τή­σεις δικη­γό­ρων από την υπε­ρά­σπιση του Αλβανού κατη­γο­ρού­με­νου, το δικα­στή­ριο κατά­φερε να ορίσει δυο νέους που δέχθη­καν να τον ανα­λά­βουν. Εν τέλει, η δίκη διεκόπη για τις 21 Μαρτίου προ­κει­μέ­νου οι νέοι συνή­γο­ροι να ενη­με­ρω­θούν επί της δικο­γρα­φίας.

Από την πλευρά τους οι γονείς της Ελένης Τοπα­λούδη, ζήτησαν από το δικα­στή­ριο να εξε­τα­στούν στις 28 Μαρτίου και το δικα­στή­ριο να ξεκι­νή­σει στις 21 Μαρτίου με την εξέταση άλλων μαρ­τύ­ρων. Το δικα­στή­ριο απο­δέ­χθηκε το αίτημα.

Τι είχε προη­γη­θεί

Το γαϊ­τα­νάκι των παραι­τή­σεων των δικη­γό­ρων άρχισε από νωρίς σήμερα το πρωί με την έναρξη της ακρο­α­μα­τι­κής δια­δι­κα­σίας, η οποία είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί να ξεκι­νή­σει αφού ήδη είχε διακοπή δυο φορές.

Ειδι­κό­τερα, με την έναρξη της δίκης σήμερα, ο πρώτος συνή­γο­ρος του Αλβανού κατη­γο­ρού­με­νου υπέ­βαλλε την παραί­τηση του. Στο εν λόγω συνή­γορο, το δικα­στή­ριο είχε δώσει πολυ­ή­μερη προ­θε­σμία περίπου ενός μήνα, προ­κει­μέ­νου να μελε­τή­σει τη δικο­γρα­φία, πλην όμως ο ίδιος σήμερα εμφα­νί­στηκε στο ακρο­α­τή­ριο και ζήτησε αναβολή, διότι όπως είπε δεν είναι έτοιμος ακόμη.

Μάλιστα, νωρί­τερα, ο ίδιος είχε επι­κα­λε­στεί απόφαση της Ολο­μέ­λειας των Δικη­γο­ρι­κών Συλ­λό­γων για μη συμ­με­τοχή των δικη­γό­ρων, σε δίκες μετά την τρίτη διακοπή εφόσον δεν έχει αρχίσει η απο­δει­κτική δια­δι­κα­σία. Σε αυτή την απόφαση μάλιστα στήριξε το αίτημα για αναβολή, πλέον του ισχυ­ρι­σμού του ότι δεν έχει προ­λά­βει να μελε­τή­σει τη δικο­γρα­φία.

Απα­ντώ­ντας στο αίτημα η πρό­ε­δρος του Πεντα­με­λούς Εφε­τείου Κακουρ­γη­μά­των, επι­σή­μανε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα καθώς το δικα­στή­ριο έχει προ­χω­ρή­σει από την πρώτη συνε­δρί­αση στην κλήρωση των ενόρκων και έχει συγκρο­τη­θεί. Μάλιστα, η έδρα επι­σή­μανε προς το συνή­γορο πως εκείνος κατά την πρώτη συνε­δρί­αση του δικα­στη­ρίου στις 14 Φεβρουα­ρίου είχε ζητήσει τη διακοπή της δίκης, προ­κει­μέ­νου να μελε­τή­σει τη δικο­γρα­φία.

Μάλιστα τότε, το δικα­στή­ριο είχε δια­κό­ψει τη δίκη για σχεδόν ένα μήνα, προ­κει­μέ­νου να του δοθεί ο χρόνος τον οποίον ζήτησε. Η έδρα έπειτα από αυτή τη διακοπή είχε ορίσει νέα δικά­σιμο για τις 10 Μαρτίου. Όμως και κατά την ημε­ρο­μη­νία αυτή, η δίκη διεκόπη εκ νέου καθώς μία ένορκος αλλά και ο ίδιος ο συνή­γο­ρος είχαν βρεθεί θετικοί στον κορω­νοιό.

Τελικά το δικα­στή­ριο απέρ­ριψε το αίτημα για αναβολή που έθεσε ο συνή­γο­ρος και στη δικα­στική αίθουσα έλαβε χώρα ο εξής διά­λο­γος:

Συνή­γο­ρος: Παραι­τού­μαι σε τόσο σοβαρή δίκη σας είχα πει την προη­γού­μενη φορά ότι χρειά­ζε­ται διακοπή μέχρι τον Απρίλιο για να μελε­τήσω τη δικο­γρα­φία.

Πολι­τική Αγωγή: Οι άλλοι συνά­δελ­φοι διά­βα­σαν σε δυο ώρες την απόφαση. Τι είναι αυτά που λέτε;

Πρό­ε­δρος: Το δικα­στή­ριο πριν ένα μήνα διάβασε την απόφαση όταν τη χρε­ώ­θηκε. Εσείς θέλετε τόσους μήνες;

Συνή­γο­ρος: Παραι­τού­μαι.

Εισαγ­γε­λέας: Τότε να διο­ρί­σουμε τρεις νέους δικη­γό­ρους.

«Ηθικοί λόγοι»

Στη συνέ­χεια το δικα­στή­ριο έπειτα από σύντομη διακοπή, διόρισε τους τρεις νέους δικη­γό­ρους που από τη σχετική λίστα του Δικη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου της Αθήνας. Και αυτοί αρνή­θη­καν να ανα­λά­βουν την υπε­ρά­σπιση του κατη­γο­ρού­με­νου, επι­κα­λού­με­νοι λόγους ηθικής τάξεως. Μάλιστα χει­ρο­κρο­τή­θη­καν από όσους βρί­σκο­νταν στο ακρο­α­τή­ριο.

Συγκε­κρι­μένα, η πρώτη δικη­γό­ρος που ορί­στηκε δήλωσε στο δικα­στή­ριο ότι η συγκε­κρι­μένη υπόθεση αντι­βαί­νει στις αρχές της. «Είμαι Ροδία η ίδια και το καλο­καίρι επι­σκέ­φθηκα το σημείο που πνίξανε αυτό το κορίτσι. Είμαι η ίδια μητέρα και δεν μπορώ να αναλάβω την υπόθεση. Μου είναι αδύ­να­τον» τόνισε η δικη­γό­ρος και κατα­χει­ρο­κρο­τή­θηκε.

Η δεύτερη δικη­γό­ρος που διο­ρί­σθηκε επίσης από το δικα­στή­ριο, είπε: «Και μόνο που είμαι εδώ, είμαι πολύ ταραγ­μένη. Δεν ασκήσω τα καθή­κο­ντά μου ούτε αι εγώ». Τέλος, ο τρίτος δικη­γό­ρος που ορί­στηκε ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά: «Ως άνδρας που σέβεται τη γυναίκα δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την υπόθεση».

Απα­ντώ­ντας η εισαγ­γε­λέας της έδρας στους τρεις δικη­γό­ρους και στα όσα εκείνοι προ­έ­βαλ­λαν τους είπε: «Γνω­ρί­ζετε πολύ καλά πως λει­τουρ­γεί το δικαι­ικό μας σύστημα. Υπάρχει νομικός πολι­τι­σμός, ευτυχώς, και κάθε κατη­γο­ρού­με­νος δικαιού­ται υπε­ρά­σπι­σης, ότι και να έχει κάνει. Πάντως και στα ποινικά, αυτούς που υπε­ρα­σπί­ζε­στε τέτοια ειδεχθή εγκλή­ματα έχουν δια­πρά­ξει. Αυτό είναι ντροπή για το νομικό σύστημα. Αυτό μπορεί να το θέλει η κοινή γνώμη αλλά δεν είναι σωστό. Η σύμβαση δικαιω­μά­των του ανθρώ­που και η ΕΣΔΑ που τόσες φορές επι­κα­λεί­στε προ­βλέ­πει το δικαί­ωμα στην υπε­ρά­σπιση. Αν πάει έτσι τότε κανείς δε θα έρθει».

«Δεν φταίω»

Να σημειω­θεί ότι ο έτερος κατη­γο­ρού­με­νος με κατα­γωγή από τη Ρόδο ο οποίος και σήμερα έδωσε το «παρών» στη δίκη αρνή­θηκε τις κατη­γο­ρίες του ομα­δι­κού βιασμού και της ανθρω­πο­κτο­νίας που αντι­με­τω­πί­ζει.

«Δε φταίω. Δε έκανα αυτά για τα οποία κατη­γο­ρού­μαι και ζητάω συγ­γνώμη. Αγαπώ και σέβομαι τους ανθρώ­πους» τόνισε ο κατη­γο­ρού­με­νος, ο οποίος ως επαγ­γελ­μα­τική ιδιό­τητα δήλωσε ζαχα­ρο­πλά­στης!

Εκτός της δικα­στι­κής αίθου­σας ο πατέρας της Ελένης Τοπα­λούδη επι­σή­μανε πάντως νωρίς το πρωί στον πρώτο παραι­τη­θέ­ντα συνή­γορο την ταλαι­πω­ρία που υφί­στα­ται η οικο­γέ­νεια του με τη δευ­τε­ρο­βάθ­μια δίκη να δια­κό­πτετε από συνε­δρί­αση σε συνε­δρί­αση. «Συμπα­ρί­στα­μαι στο πόνο σας αλλά και εγώ πρέπει να κάνω τη δουλειά μου», του απά­ντησε ο δικη­γό­ρος.

Η δίκη θα συνε­χι­στεί στις 21 Μαρτίου.

Πηγή: protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.