Ειδήσεις

Έως και ένα μήνα πίσω τα εμβολιαστικά προγράμματα

Έως και ένα μήνα πίσω θα μείνουν τα εμβολιαστικά προγράμματα στις ευρωπαϊκές χώρες που αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει τα περιστατικά θρόμβωσης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας ερευνών Airfinity, το προληπτικό μέτρο του περιορισμού της χρήσης των εμβολίων AstraZeneca απομακρύνει το στόχο για τον εμβολιασμό των δύο τρίτων του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά δύο εβδομάδες ή και περισσότερο, προς το Σεπτέμβριο αντί για τον Αύγουστο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται έντονα από το εμβόλιο της AstraZeneca, αν και έχει και άλλα «όπλα» στη διάθεσή της, όπως τα σκευάσματα των Pfizer/BioNTech και Moderna. Την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν το πράσινο φως και στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, όμως αυτό δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για χρήση.

Από το δεύτερο τρίμηνο, το βάρος των εμβολιασμών, που έως σήμερα έπεφτε στις προμήθειες από τις AstraZeneca και Pfizer, αναμένεται να μοιραστεί καλύτερα, καθώς και άλλα εμβόλια θα παραδίδονται. Όμως για την ώρα, τα εμπόδια στους εμβολιασμούς και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις απειλούν να επιβραδύνουν ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα.

Η Ολλανδία είναι η πιο πρόσφατη χώρα που αποφάσισε να «παγώσει» το εμβόλιο της AstraZeneca. Την ίδια απόφαση έλαβαν η Β. Ιταλία, η Ιρλανδία και πολλές ακόμα χώρες, έστω και εάν οι αρχές από την Ευρώπη έως την Ασία δεν βλέπουν κάποια άμεση σύνδεση ανάμεσα στα περιστατικά θρόμβωσης και το εμβόλιο.

Η AstraZeneca δήλωσε ότι περισσότερες από 17 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί σε Ευρώπη και Ην. Βασίλειο, χωρίς ενδείξεις ότι το σκεύασμα αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης. Έως τις 8 Μαρτίου είχαν καταγραφεί 15 περιστατικά θρόμβων στα πόδια και 22 όπου οι θρόμβοι έφτασαν στους πνεύμονες. Η εταιρεία εξακολουθεί να παρακολουθεί την ασφάλεια του εμβολίου.

Οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι μία 60χρονη γυναίκα που πέθανε αφότου έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca, παρουσίασε έναν ασυνήθιστο συνδυασμό συμπτωμάτων, τα οποία τώρα ερευνώνται από την European Medicines Agency και άλλους.

H EMA πρόκειται να αξιολογήσει τα δεδομένα από το εμβόλιο της AstraZeneca την Πέμπτη, ενώ δηλώνει ότι δεν βλέπει λόγο να σταματήσει τη χρήση του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου