Τοπικές Ειδήσεις

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Τουρισμού διέταξε την σφράγιση ξενοδοχείου για άδεια που αργεί να εκδώσει!!

Eνώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου με αίτηση ακύρωσης και αναστολής της από 1 Φεβρουαρίου 2019 απόφασης σφράγισης ξενοδοχείου στα Κολύμπια, που εξέδωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Τουρισμού (Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης Επιθεωρήσεων και Ελέγχου), προσέφυγε γνωστή ανώνυμη ξενοδοχειακή εταιρεία.
Η σφράγιση του ξενοδοχείου έχει προγραμματιστεί για σήμερα ενώ η ξενοδοχειακή εταιρεία είχε εξασφαλίσει προσωρινή αναστολή προηγούμενης όμοιας απόφασης της διοίκησης τον Αύγουστο του 2018.
Στους μήνες που ακολούθησαν, τα δεδομένα βάσει των οποίων επεβλήθη η προγενέστερη αυτή σφράγιση μεταβλήθηκαν και πλέον η εκκρεμότητα που είχε σε πιστοποιητικό πυροπροστασίας αποκαταστάθηκε και καλύπτει τη συνολική δυναμικότητα του ξενοδοχείου.
Συγκεκριμένα εκδόθηκε το από 31-1-2019 πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας που προσκομίστηκε στην υπηρεσία του ΕΟΤ .
Όσον αφορά την ύπαρξη ΑΕΠΟ, επισημαίνει ότι το ξενοδοχείο λειτουργεί εδώ και πολλά έτη έχοντας στην κατοχή του την προβλεπόμενη ΑΕΠΟ, όπως προκύπτει από απόφαση περί εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση και λειτουργία του.
Η ΑΕΠΟ ως γνωστόν προβλέπει τους όρους για την ορθή λειτουργία ενός καταλύματος εντός του περιβάλλοντος, ώστε αυτό να εντάσσεται αρμονικά χωρίς να προκαλεί μόλυνση, διαχειριζόμενο με τρόπο ορθό τα απόβλητά του, έχοντας εγκαταστήσει βιολογικό καθαρισμό, και εξωραΐζοντας τους κοινόχρηστους χώρους του, ώστε αυτοί να είναι αρμονικοί με το περιβάλλον.
Το ξενοδοχείο εξ αρχής πληροί τους ανωτέρω όρους, αφού όλες οι κοινόχρηστες μονάδες, ήτοι εστιατόρια, κουζίνες, πλυντήρια και πισίνες, που αποτελούν το βασικό πυρήνα λειτουργίας του ξενοδοχείου, καθώς και οι υπάρχουσες το 2008 μονάδες διαμονής (δωμάτια – κλίνες), είχαν λάβει την ΑΕΠΟ. Ουδέποτε δε μέχρι σήμερα επήλθε άρση της ισχύος της σχετικής απόφασης, λόγω μη επαρκούς προστασίας του περιβάλλοντος.

Το ξενοδοχείο παρότι δεν είχε εκδώσει νέα ΑΕΠΟ (η άδεια έληξε τον Μάρτιο του 2017) τηρούσε όλες τις δικλείδες ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος, όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλεται από τον ελληνικό νόμο, αλλά γιατί αυξάνει την ανταγωνιστικότητά του στις διεθνείς αγορές και οδηγεί σε βελτίωση της φήμης του μέσω των επισκεπτών του, με αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητάς του και των τιμών του χρόνο με το χρόνο.
Για το λόγο αυτό κατόπιν ελέγχου του έχει χορηγηθεί Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ISO 14001:2004 ισχύος μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2020, το οποίο λαμβάνουν μόνο τα ξενοδοχεία που ακολουθούν τα πιο ολοκληρωμένα πρότυπα περιβαλλοντικής προστασίας, και η ύπαρξη του οποίου αποτελεί βασική και αναγκαία προϋπόθεση για τη σύναψη συμβάσεων με μεγάλα πρακτορεία του εξωτερικού, είναι δε το πιο γνωστό και έγκυρο Πιστοποιητικό για την Ανάπτυξη και Λειτουργία Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ενός ξενοδοχείου.
Ο λόγος που ταυτόχρονα δεν είχε καταφέρει να εκδώσει και τη σχετική ΑΕΠΟ είναι ότι για τις νέες κλίνες του ξενοδοχείου δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα η νομιμοποίηση κάποιων αυθαιρέτων, για την οποία απαιτείτο ένα μεγάλο χρηματικό ποσό που δεν είχε.
Πέραν όμως του ό,τι όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι πληρούνται στο έπακρο, όπως προκύπτει από την πιστοποίηση ISO, τονίζει ότι η επέκταση του ξενοδοχείου αφορούσε μόνο σε κλίνες και όχι στους βασικούς χώρους παραγωγής λυμάτων (κουζίνες, πισίνες, εστιατόρια, πλυντήρια), ώστε προκύπτει από την προηγούμενη ΑΕΠΟ ότι στο ξενοδοχείο υπήρχαν όλες οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος (πχ βιολογικοί καθαρισμοί).
Τέλος τονίζει ότι πριν την κοινοποίηση της απόφασης σφράγισης και με τα έσοδα της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, υπέβαλε την 10-09-2018 νέα αίτησή για την έκδοση νέας ΑΕΠΟ, που αφορά σε 274 μονάδες διαμονής έναντι των 232, αναμένει δε την έκδοση αυτής, εντός διαστήματος περίπου τριών μηνών, λόγω φόρτου εργασίας της αρμόδιας υπηρεσίας.
Καθιστά έτσι σαφές ότι η καθυστέρηση της έκδοσης της ΑΕΠΟ οφείλεται αποκλειστικά σε κωλυσιεργία της υπηρεσίας για την οποία δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη.
«Είναι αντίθετο με την αρχή της χρηστής διοίκησης και της εύλογης εμπιστοσύνης του διοικουμένου να υφιστάμεθα τις δυσμενέστατες έως καταστροφικές συνέπειες της σφράγισης μιας ξενοδοχειακής μονάδας που πληροί όλες τις νόμιμες προδιαγραφές για λόγους αδικαιολόγητης καθυστέρησης της διοίκησης» τονίζει η εταιρεία!!
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μηνάς Τσέρκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου