Το ακριτικό Αγαθονήσι εκπέμπει SOS καθώς παραμένει σχεδόν αποκλεισμένο λόγω έλλειψης ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στη «δημοκρατική» ο δήμαρχος του νησιού, κ. Ευάγγελος Κόττορος, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις, δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα για τη δρομολόγηση νέου πλοίου το οποίο θα αντικαθιστά το Νήσος Κάλυμνος που εκτελεί δρομολόγια τη θερινή περίοδο και που παραμένει σε ακινησία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
«Το πλοίο Νήσος Κάλυμνος που μας εξυπηρετεί το καλοκαίρι παραμένει σε ακινησία και δυστυχώς δεν έχουν εισακουστεί τα διαβήματά μας στους αρμόδιους φορείς και στα υπουργεία για την αντικατάστασή του. Είναι λοιπόν επόμενο να ταλαιπωρούνται κάτοικοι και επισκέπτες. Ο εφοδιασμός και οι μετακινήσεις γίνονται με μεγάλη δυσκολία πλέον.
Υπάρχει το πλοίο Άννα Εξπρές που εκτελεί δρομολόγια δύο φορές την εβδομάδα από και προς το νησί. Πρόκειται όμως για μικρό πλοίο το οποίο δεν μεταφέρει οχήματα, ενώ όταν επικρατούν άνεμοι εντάσεως πέντε μποφόρ και άνω, δεν ταξιδεύει. Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς ότι είμαστε σχεδόν αποκλεισμένοι», δηλώνει ο κ. Κόττορος.
Στο μεταξύ το μικρό Αγαθονήσι που βρίσκεται στην εσχατιά του Αιγαίου έχει να αντιμετωπίσει την αύξηση του ΦΠΑ. Το μέτρο της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ίσχυαν στα νησιά του Αιγαίου εφαρμόστηκε και στο Αγαθονήσι με αποτέλεσμα το κόστος ζωής των ακριτών να αυξηθεί κατακόρυφα. Οι κάτοικοι του Αγαθονησίου βλέπουν επιφυλακτικά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Κάλυμνο περί αντισταθμιστικών μέτρων.
«Για το θέμα του ΦΠΑ, παρ’ όλες τις προσπάθειες που κάναμε μαζί με τους άλλους δημάρχους των νησιών και παρά το κοινό ψήφισμα της ΚΕΔΕ, δεν εισακουστήκαμε. Η αύξηση του ΦΠΑ αποτελεί μεγάλο πλήγμα στα μικρά νησιά. Ήδη οι επιπτώσεις και οι συνέπειες είναι εμφανείς. Ο κόσμος δυσανασχετεί. Το μεταφορικό κόστος είναι πλέον πολύ υψηλό και κατά συνέπεια, έχει αυξηθεί και το κόστος των εμπορευμάτων.
Όπου και αν απευθυνθούμε, λαμβάνουμε υποσχέσεις και ευχολόγια χωρίς να ικανοποιούνται επί της ουσίας τα αιτήματά μας. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για εξαγγελίες περί μεταφορικού ισοδύναμου Ευελπιστούμε να εξισορροπηθεί κάπως η απώλεια του μειωμένου ΦΠΑ. Οψόμεθα», τόνισε ο δήμαρχος Αγαθονησίου.
Οι προκλήσεις
των Τούρκων
Τη στιγμή που οι 150 ακρίτες στο Αγαθονήσι έχουν να διαχειριστούν πολλά και σοβαρά προβλήματα καθημερινότητας, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις προκλήσεις των Τούρκων. Τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρει ο κ. Κόττορος, η προκλητική στάση των «γειτόνων» έχει ενταθεί. Αυτό όμως δεν ανησυχεί τους κατοίκους του Αγαθονησίου που έχουν συνηθίσει σε αυτή την προκλητική τακτική και παρακολουθούν ψύχραιμα τα τεκταινόμενα.
«Ανέκαθεν υπήρχαν οχλήσεις στην περιοχή μας από τους γείτονες διά θαλάσσης και αέρος. Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η προκλητικότητα. Η ρητορική των γειτόνων και όσα συμβαίνουν δεν μας ανησυχούν έντονα. Παρατηρούμε ψύχραιμα και με τη δέουσα προσοχή όλα όσα συμβαίνουν» αναφέρει ο κ. Κόττορος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ