Συνεντεύξεις

Ηλίας Καματερός: «Η Κυβέρνησή μας θα πετύχει γιατί έχει τη στήριξη του λαού»

«Η κυβέρνησή μας στις διαπραγματεύσεις έχει ένα ισχυρό όπλο. Την στήριξη του λαού. Γι’ αυτό και θα πετύχει. Όσο πιέζει ο λαός η συμφωνία έρχεται πιο κοντά. Στην μικρή χώρα μας έλαχε ο κλήρος να μπει μπροστάρης στις αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη».
Στις προσπάθειες που θα κάνει η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη αναφέρεται σε συνέντευξή του στη «δ» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός και προσθέτει πως θα υπάρχουν καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις σ’όλη την Ευρώπη.
«Το αποτέλεσμα των εκλογών μας φορτώνει μεγάλες ευθύνες. Προσωπικά νιώθω την υποχρέωση να παλέψω για την έννοια της νησιωτικότητας στην πολιτική που θα ακολουθηθεί. Για το θέμα, αυτό ναι. Είμαι διατεθειμένος και να συγκρουστώ με τους υπουργούς. Ήδη θα το είδατε στην πρώτη μου ομιλία στην Βουλή που προειδοποίησα πως «θα σας ταράξουμε στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο κ. Ηλίας Καματερός.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως όλα τα νομοσχέδια θα περνούν από το φίλτρο της νησιωτικότητας.
«Αλλά και προτάσεις θα κάνουμε μετά από διαβούλευση με τους φορείς για την αποκατάσταση των στρεβλώσεων που δημιούργησε η πολιτική που εφαρμόστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στα νησιά μας», δηλώνει ο κ. Ηλίας Καματερός
Σε ερώτηση σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Καματερός δηλώνει:
«Θα ακυρωθούν οι όποιες συμβάσεις για τα αεροδρόμιά μας και τα λιμάνια μας. Όλοι οι νευραλγικοί τομείς, που είναι εργαλεία ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο».
Η συνέντευξη του κ. Ηλία Καματερού, αναλυτικά:
• Περιμένατε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σε περιφέρειες όπως τα Δωδεκάνησα; Ποιές είναι οι υποσχέσεις που μπορείτε να δώσετε προς τους Δωδεκανησίους; Είστε διατεθειμένος να συγκρουστείτε με τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης για την επίλυση προβλημάτων του νομού;
Φαινόταν η διάθεση του κόσμου για αλλαγή. Όμως είχα μια επιφύλαξη αν θα εκφραζόταν στις κάλπες. Το αποτέλεσμα μας φορτώνει μεγάλες ευθύνες. Προσωπικά νιώθω την υποχρέωση να παλέψω για την έννοια της νησιωτικότητας στην πολιτική που θα ακολουθηθεί. Για το θέμα αυτό, ναι. Είμαι διατεθειμένος και να συγκρουστώ με τους Υπουργούς. Ήδη θα το είδατε στην πρώτη μου ομιλία στην Βουλή που προειδοποίησα πως «θα σας ταράξουμε στην νησιωτικότητα».
• Τι θα πράξετε προκειμένου να γίνει πράξη η νησιωτικότητα που μέχρι τώρα έμενε στα χαρτιά και μόνο;
Δεν υπάρχει περίπτωση νομοσχέδιο στην Βουλή να μην περάσει από το φίλτρο της νησιωτικότητας. Πρέπει να προσαρμόζεται στις ειδικές συνθήκες της περιοχής μας. Αλλά και προτάσεις θα κάνουμε μετά από διαβούλευση με τους φορείς για την αποκατάσταση των στρεβλώσεων που δημιούργησε η πολιτική που εφαρμόστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στα νησιά μας. Για το ακτοπλοϊκό, την στρεβλή τουριστική ανάπτυξη, την υγεία και τα νοσοκομεία μας, την διάλυση ή κατάργηση περιφερειακών υπηρεσιών και πολλά άλλα.
 • Τι θα πράξετε προκειμένου να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ, θέμα στο οποίο θα επιμείνουν οι δανειστές;
Ήδη σταμάτησε κάθε συζήτηση πάνω σ’αυτό το θέμα. Το υποσχέθηκε και ο Πρωθυπουργός στην προεκλογική του ομιλία στην Ρόδο.
• Με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων πιστεύετε πως θα αντέξει η κυβέρνηση τις πιέσεις που θα ασκηθούν από τους δανειστές; Ποιά είναι τα συμπεράσματά σας από τις συνεδριάσεις του Eurogroup;
Η Κυβέρνησή μας στις διαπραγματεύσεις έχει ένα ισχυρό όπλο. Την στήριξη του λαού. Γι’ αυτό και θα πετύχουμε. Όσο πιέζει ο λαός η συμφωνία έρχεται πιο κοντά.
• Πόσο καθοριστική είναι η στάση που κρατά η κυβέρνηση έναντι των δανειστών και για την τύχη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων χώρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
Ναι, στην μικρή χώρα μας έλαχε ο κλήρος να μπει μπροστάρης στις αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη. Θα έχουμε καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις σ’όλη την Ευρώπη.
• Τι θα πρέπει να γίνει στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας; Ο νέος πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς ή να είναι ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής;
Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα έναν Πρόεδρο που να σηματοδοτεί την εκφρασμένη θέληση του λαού στις εκλογές. Έχω όμως εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της ηγεσίας και στα όργανα που θα αποφασίσουν.
 • Από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογηθεί η παραχώρηση σε ιδιώτες των περιφερειακών αεροδρομίων. Οι υποδομές αυτές, όπως και τα λιμάνια, θα πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο του κράτους;
Φυσικά, το λέγαμε και προεκλογικά. Θα ακυρωθούν οι όποιες συμβά μας και τα λιμάνια μας. Όλοι οι νευραλγικοί τομείς, που είναι εργαλεία ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Και δεν εννοούμε ένα κρατισμό, όπως τον ξέρουμε ως τα τώρα, που στηριζόταν στις πελατειακές σχέσεις.
• Με αφορμή την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων πιστεύετε πως μπήκαν οι βάσεις για να δημιουργηθεί πραγματικά ανάπτυξη στη χώρα;
Φυσικά. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και στους θεσμούς, η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου