Συνεντεύξεις

Νατάσα Βενετοκλή : «Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή πατά σε δύο βάρκες»

«Ο ελληνικός λαός μίλησε και όλοι σεβόμαστε την απόφασή του. Έχουμε όμως την συνείδησή μας ήσυχη γιατί ουδέποτε η παράταξη είπε ψέματα στον ελληνικό λαό. Βγάλαμε τη χώρα από τα ελλείμματα και  την ύφεση, βάζοντας τα θεμέλια για την ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή της στη «δ», η πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Νατάσα Βενετοκλή  αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
«Η Νέα Δημοκρατία παραμένει μία μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη και το πιο συμπαγές κόμμα αυτή την στιγμή. Βασικός στόχος της  είναι η διατήρηση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε εντατικά και από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι κάνοντας, όμως, στείρα αντιπολίτευση», δηλώνει η κ. Νατάσα Βενετοκλή.
Σε ερώτηση σχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης η κ. Νατάσα Βενετοκλή τονίζει ότι θα είναι δύσκολα τα πράγματα για τη χώρα.
«Ελπίζω η νέα κυβέρνηση να λειτουργήσει ορθολογικά και να διατηρήσει τα κεκτημένα. Να προχωρήσει με νηφαλιότητα για το καλύτερο μέλλον της Ελλάδας, διατηρώντας  τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μας. Η επίκληση της λαϊκής εντολής από μόνη της δεν αρκεί για να διαμορφώσει μια κυβέρνηση, πολιτική», δηλώνει η κ. Βενετοκλή.
Σε ερώτηση αν τίθεται μετά την ήττα θέμα ηγεσίας στη ΝΔ, η κ. Βενετοκλή δηλώνει:
«Ο Αντώνης Σαμαράς κράτησε την παράταξη πολύ ψηλά στην πιο δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα! Μπορεί η ΝΔ να έχασε τις εκλογές όμως ο Αντώνης Σαμαράς είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και γι’ αυτό και η ΝΔ διατήρησε τις δυνάμεις της με μικρές απώλειες».
Η συνέντευξη της κ. Νατάσας  Βενετοκλή, αναλυτικά:
• Πως κρίνετε το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου; Πως αποτιμήθηκε η κρίση των πολιτών καθώς σε τοπικό επίπεδο η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρή;
Ο ελληνικός λαός μίλησε και όλοι σεβόμαστε την απόφασή του. Έχουμε όμως την συνείδησή μας ήσυχη γιατί ουδέποτε η παράταξη είπε ψέματα στον ελληνικό λαό. Βγάλαμε τη χώρα από τα ελλείμματα και  την ύφεση, βάζοντας τα θεμέλια για την ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση .Θεωρώ ότι οι αναποφάσιστοι καθόρισαν τη διαφορά της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζοντας με θυμό. Ωστόσο, η ΝΔ κατάφερε να κρατήσει τις δυνάμεις της και να έχει μικρές απώλειες. Στα Δωδεκάνησα αν και αναδειχθήκαμε δεύτερο κόμμα με πολύ μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ αυξήσαμε τις δυνάμεις μας τόσο συνολικά στον νομό όσο και σε κάθε νησί χωριστά πλην μικρών εξαιρέσεων. Αυτό σημαίνει πως δικαιώσαμε τους ανθρώπους που μας πίστεψαν και αυτό μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην χώρα και στον τόπο μας από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπεύθυνα όπως πράξαμε μέχρι σήμερα.
• Με ποιό τρόπο θα πορευτεί τώρα η ΝΔ καθώς εκτός από τη διαχείριση της ήττας θα πρέπει να παραμείνει κοντά στους πολίτες;
Η παράταξη αυτή έχει ιστορία και έχει αποδείξει  ότι έχει αντοχές. Σίγουρα μία ήττα δεν είναι ποτέ ευχάριστη όμως η Νέα Δημοκρατία παραμένει μία μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη και το πιο συμπαγές κόμμα αυτή την στιγμή. Βασικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η διατήρηση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε εντατικά και από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι κάνοντας όμως στείρα αντιπολίτευση.Εμείς δεν είμαστε του ΟΧΙ σε όλα .Δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της σημερινής κυβέρνησης που το μόνο που έκανε ήταν να τα ισοπεδώνει όλα !!
• Πως είδατε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης;
Η αίσθησή μου είναι πως για τη χώρα τα πράγματα θα είναι δύσκολα.
Ελπίζω η νέα κυβέρνηση να λειτουργήσει ορθολογικά και να διατηρήσει τα κεκτημένα. Να προχωρήσει με νηφαλιότητα για το καλύτερο μέλλον της Ελλάδας διατηρώντας  τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μας.
Η επίκληση της λαϊκής εντολής από μόνη της δεν αρκεί για να διαμορφώσει μια κυβέρνηση, πολιτική. Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ελληνικής κυβέρνησης δεν δείχνουν σοβαρή προετοιμασία.
Οι Έλληνες μπορούν φυσικά να καταψηφίζουν την πολιτική σύνεση ή κυβερνήσεις. Αυτό είναι δημοκρατία. Δεν μπορεί όμως να καταψηφίσει κανείς ούτε το χρέος, ούτε συμφωνίες που έχουν συναφθεί ούτε τους κανόνες του παιχνιδιού στην Ευρώπη.
• Πιστεύετε πως θα έχουν θετική κατάληξη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της Ελλάδας; Πως είδατε τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης;
Η κυβέρνηση  του κ.  Α. Τσίπρα, αυτή την στιγμή λειτουργεί επικοινωνιακά και δεν ξέρω κατά πόσον όλα αυτά που λέει τα εννοεί, διότι άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό. Εξάλλου, η πολυγλωσσία της κυβέρνησης ήταν εμφανής και προεκλογικά.  Κάθε στέλεχος έχει μία διαφορετική εκδοχή για το πώς θα κινηθούν. Με ρώτησε, προβληματισμένος, ένας φίλος «γιατί δεν έκανε ο Σαμαράς, το 2012, ότι κάνει σήμερα ο Τσίπρας με τους δανειστές; Όλο και κάτι περισσότερο θα είχε να κερδίσει. Εύλογα τα ερωτήματα. Κατ’ αρχήν ας μη βιαστούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, αυτό που είναι σημαντικό και δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Α.  Τσίπρα παρέλαβε:
– ένα προϋπολογισμό, με πρωτογενές πλεόνασμα,
-ταμειακά διαθέσιμα για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας για τους κρίσιμους μήνες των διαπραγματεύσεων,
-μια οικονομία με εκτιμώμενο στόχο ανάπτυξης για το 2015 πάνω από 2%,
-μια χώρα η οποία προέρχεται από την καλύτερη τουριστική χρονιά στην ιστορία της,
-δρομολογημένες μεγάλες επενδύσεις,
-δεσμεύσεις, από την πλευρά των εταίρων, για οριστική ρύθμιση του χρέους,
-τις μνημονιακές υποχρεώσεις να οδεύουν προς το τέλος τους.
Επιπλέον:
-Η Ελλάδα είχε αποκαταστήσει την αξιοπιστία της εντός της Ε.Ε.
-Το Grexit, ως εναλλακτική λύση τραγωδίας, είχε σχεδόν εξαφανιστεί από τα πρωτοσέλιδα.
-Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης σχεδίαζαν αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας μας.
-Το τραπεζικό μας σύστημα είχε αρχίσει να σταθεροποιείται.
Επειδή στη χώρα αυτή έχουμε «κοντή μνήμη», θυμάται κανένας πως ήταν η κατάσταση τον Ιούνιο του 2012;;;
• Είναι ευνοϊκό το  κλίμα για την Ελλάδα στην Ευρώπη γεγονός που θα πρέπει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση;
Πιστεύω ότι η κυβέρνηση αυτή την στιγμή βρίσκεται σε δύο βάρκες.
Από την μία πλευρά είναι δέσμια των προεκλογικών της δεσμεύσεων που τόσο απλόχερα προσέφερε στους Έλληνες και από την άλλη πλευρά έχει έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα.
Προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό. Ωστόσο, οι εξελίξεις τρέχουν και τα περιθώρια στενεύουν. Με ευχολόγια δεν κάνουμε πολιτική και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν.
• Θα τεθεί θέμα αλλαγής  ηγεσίας στη ΝΔ  ή το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει έστω και προσωρινά;
Δεν τίθεται θέμα αλλαγής προέδρου. Ο Αντώνης Σαμαράς κράτησε την παράταξη πολύ ψηλά στην πιο δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα! Μπορεί η ΝΔ να έχασε τις εκλογές όμως ο Αντώνης Σαμαράς είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και γι’ αυτό και η ΝΔ διατήρησε τις δυνάμεις της με μικρές απώλειες.
•Τι θα πράξει στο θέμα της εκλογής του προέδρου της  Δημοκρατίας η ΝΔ; Θα στηριχθεί η υποψηφιότητα του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου που είναι και η επικρατέστερη;
Η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της συναίνεσης και της διαφύλαξης του κύρους του προεδρικού θεσμού. Σε περίπτωση που προταθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος η ΝΔ θα στηρίξει την υποψηφιότητά του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου