Συνεντεύξεις

Π. Ευσταθίου: «Υπάρχει πολύ έντονη άνοδος των προκρατήσεων από Ρωσία»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Ο κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου είναι προϊστάμενος του ΕΟΤ στη Μόσχα. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η οποία έγινε στα γραφεία του ΕΟΤ Μόσχας, μιλάει στην “δ” για τη σεζόν που έκλεισε, για τα νέα δεδομένα, ενόψει της επόμενης τουριστικής περιόδου και για τα σχέδια του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού με στόχο την ενίσχυση της ρωσικής αγοράς και του τουρισμού από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Ευσταθίου πως εξελίσσονται τα πράγματα με την ρωσική τουριστική αγορά μετά το κλείσιμο του 2016;
Γνωρίζετε ότι το 2016 έκλεισε με πολύ θετικό πρόσημο για την ρωσική τουριστική αγορά. Είχαμε μια πολύ σημαντική αύξηση στην Ελλάδα αλλά και στην Ρόδο ειδικότερα καθώς τα στοιχεία έδειξαν καλούς αριθμούς. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως η αύξηση που σημειώθηκε ήταν ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο εν μέσω μιας δύσκολης χρονιάς. Η ρωσική αγορά είναι μια απρόβλεπτη αγορά. Δεν γνωρίζουμε κάθε χρόνο  ποια στρατηγική θα χαράξουμε από νωρίς καθώς μεταβάλλεται συνεχώς. Θυμάστε τις πτωχεύσεις των Τουρ Οπερέιτορ το 2013 και 2014. Ακολούθησε το πρόβλημα με την Ουκρανία και το εμπάργκο στα τρόφιμα και σε διάφορες άλλες υπηρεσίες με την Ρωσία, ο ευρωσκεπτικισμός που υπάρχει έντονος στους Ρώσους και φυσικά όλα αυτά δεν δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να ταξιδέψουν πέρσι πολύ εκτός της ρωσικής ομοσπονδίας. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα κατέγραψε θετικό πρόσημο. Βοήθησε και το «Έτος Ρωσίας – Ελλάδας» κατά την διάρκεια του οποίου έγιναν πολλές δράσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δίνοντας μια επιπλέον ώθηση στην αγορά.
Για το 2017, από τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία που έχουμε, προκύπτει πως υπάρχει μια έντονη άνοδος των προκρατήσεων. Βέβαια η ρωσική αγορά δεν λειτουργεί όπως η γερμανική και η αγγλική αλλά με την ενίσχυση του εθνικού νομίσματος της χώρας, που είναι το ρούβλι, σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι, πάρα πολλοί Ρώσοι κάνουν τις κρατήσεις τους για την Ελλάδα από τώρα. Αυτό δείχνει μια τάση αύξησης συν τα στοιχεία των αεροπορικών εταιρειών που δείχνουν άνοδο και αύξηση στην ζήτηση των αεροπορικών θέσεων.
• Η περίοδος που ταξιδεύουν οι Ρώσοι είναι κυρίως η άνοιξη και το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου. Θα είσαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την ζήτηση αυτή από κάθε άποψη; Και φυσικά μιλάμε και για τις βίζες.
Κοιτάξτε, έχουμε ξεφύγει πλέον από αυτό το γνωστό μοντέλο. Αποτελεί νέα στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για τουρισμό όλο τον χρόνο από την Ρωσία προς την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει ένα προϊόν εκτός από τον ήλιο και την θάλασσα. Μπορεί να καλύψει παρά πολλές απαιτήσεις των Ρώσων τουριστών. Γι’ αυτό στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε φέτος από τον Μάρτιο και να φτάσουμε μέχρι το Νοέμβριο. Χωρίς να μιλήσουμε για άλλους μήνες, όπως ο Δεκέμβριος, που πήγε καλά πέρσι. Είχαμε αρκετές αφίξεις αυτό το μήνα στην Ελλάδα. Δεν ήταν τυχαίο που τα αεροπλάνα της Αεροφλοτ ήταν γεμάτα! Αυτή την στιγμή το πρόβλημα που μας ανησυχεί είναι αν θα υπάρχουν τόσες πολλές ξενοδοχειακές κλίνες για να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες από την ρωσική αγορά παράλληλα με τις άλλες αγορές που εμφανίζουν αύξηση και φέτος για την Ελλάδα.
Όσον αφορά το θέμα της έκδοσης βίζας είναι όλα έτοιμα για να αντιμετωπίσουμε την ζήτηση. Το Ελληνικό Προξενείο στην Μόσχα έχει νέο λογισμικό και από όσο γνωρίζω θα στελεχωθεί με νέο προσωπικό από τον Μάρτιο για να καλύψει την περίοδο ζήτησης των θερινών διακοπών των Ρώσων.
• Οι Ρώσοι ζητούν και επιλέγουν το all inclusive;
Ναι, κατά 77%. Κι αυτό το επιλέγουν σε κάθε χώρα που θέλουν να ταξιδέψουν. Είναι ένα προϊόν το οποίο προσαρμόζεται στις απαιτήσεις τους. Ανεξαρτήτως όμως αυτού του γεγονότος ο Ρώσος τουρίστας βγαίνει και εκτός ξενοδοχείου. Θέλει να ξοδέψει και δεν περιορίζεται.
• Πάντως πέρσι διαμορφώθηκε ένα περίεργο κλίμα με την Τουρκία να είναι κλειστή και την αστάθεια στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Φέτος θα είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα κατά την άποψή σας και με την Τουρκία ανοιχτή;
Κοιτάξτε και το 2013 η Τουρκία ήταν ανοιχτή και ο αριθμός των Ρώσων τουριστών είχε φτάσει το 1,5 εκατομμύριο ενώ το 2014 είχαν φτάσει το 1,2 εκατομμύρια και με το ρούβλι να βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τώρα. Η Ρωσία τώρα ξεπερνάει την κρίση και εισέρχεται σε καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Γι’ αυτό πιστεύω πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Οι Ρώσοι θα αρχίσουν πάλι να αποκτούν εμπιστοσύνη και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Να σημειώσουμε εδώ ότι το 2016 είχαμε μια εσωτερική μείωση της τάξης του 5% στα ταξίδια προς το εξωτερικό συν ακόμη ένα ποσοστό της τάξης του 23% που ήταν το 2015. Όλοι αυτοί στράφηκαν σε εσωτερικούς προορισμούς, όπως η Κριμαία και το Σοτσι.
• Γι’ αυτόν τον εσωτερικό τουρισμό υπήρξε και χρηματοδότηση από την ρωσική κυβέρνηση;
Ναι, και συνεχίζεται αυτό για να μην φεύγει ο κόσμος εκτός ρωσικής ομοσπονδίας. Αυτά όλα όμως δημιούργησαν ένα κλίμα που απέτρεψαν τους Ρώσους τουρίστες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
• Όσον αφορά την απαγόρευση στους δημοσίους υπαλλήλους να μην βγαίνουν εκτός Ρωσίας, τι γίνεται;
Δυστυχώς ισχύει ακόμη. Όσο υπάρχει η κρίση στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση η απαγόρευση συνεχίζεται. Αυτό όμως κάνει ζημιά στην χώρα γιατί ένα σημαντικό κομμάτι μένει εδώ. Όλοι αυτοί ήταν πελάτες της Ελλάδας. Υπάλληλοι υπουργείων, σώματα ασφαλείας, δικαστικοί κλπ ερχόντουσαν παραδοσιακά στην Ελλάδα. Τώρα αναγκαστικά μένουν εντός συνόρων.
• Ωστόσο σημειώνεται ενδιαφέρον και για την Κύπρο.
Η Κύπρος είναι ήδη κορεσμένη. Γνωρίζω ότι κι εκεί γίνονται νέες κλίνες. Και οι Ρώσοι ενδιαφέρονται γι αυτή την περιοχή.
• Κύριε Ευσταθίου ποια είναι τα σχέδια του ΕΟΤ για την προβολή και διαφήμιση της χώρας μας;
Ειδικά για την ρωσική αγορά υπάρχει διπλασιασμός των κονδυλίων για προβολή και διαφήμιση προκειμένου να ενισχύσουμε την διάχυση του τουριστικού προϊόντος όλο τον χρόνο. Επίσης προγραμματίζουμε νέα τουριστικά προϊόντα όπως ο προσκυνηματικός τουρισμός, ο ιατρικός, ό,τι έχει σχέση με κατασκηνώσεις, με σπα, ακόμη και ανταλλαγές φοιτητών ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ακόμη ετοιμάζουμε με το υπουργείο μια πολύ σημαντική δράση εναλλακτικού τουρισμού που αφορά την προώθηση των διακοπών στην Ελλάδα από περιοχές της βόρειας Ρωσίας που είναι απομακρυσμένες, υπάρχουν εργοστάσια και δεν έχουν καθόλου καλοκαίρι. Αυτοί οι άνθρωποι δεν βλέπουν ποτέ ήλιο καθ όλη την διάρκεια του έτους. Καταλαβαίνετε πως έχουν ανάγκη να κάνουν διακοπές σε ζεστά μέρη. Εμείς ετοιμάζουμε ειδικά πακέτα που θα τους δίνουν την δυνατότητα να κάνουν διακοπές και μέσα από τα συνδικάτα τους. Αυτό απαιτεί βέβαια  διακρατική συμφωνία και απομένει να υπογραφεί.
• Έχετε στα σχέδιά σας και άλλες αγορές ρωσόφωνες;
Βεβαίως. Έχουμε ανοίξει αγορές, όπως η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, η Λευκορωσία και άλλες χώρες της πρώην σοβιετικής ένωσης. Φέτος μετά την έκθεση της Μόσχας θα πάμε και στο Κίεβο μετά από πολλά χρόνια. Υπάρχει ενδιαφέρον και από την Ουκρανία και η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει ένα κομμάτι από εκεί που είναι σημαντικό.
• Πάντως έχει ενισχυθεί και η αεροπορική συγκοινωνία.
Βεβαίως. Υπάρχουν πτήσεις απ’ ευθείας απο Μόσχα και Αγία Πετρούπολη αλλά και από άλλες περιοχές προς Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η Αθήνα, η Ρόδος, η Κως κλπ. Φέτος θα έχουμε και πτήσεις προς Καβάλα. Οι Ρώσοι γνωρίζουν καλά την Ελλάδα και ξέρουν γιατί θέλουν να την επισκεφτούν. Όπως είπα, το υπουργείο Τουρισμού ενδιαφέρεται έντονα για την ρωσική αγορά και φέτος θα γίνουν πολλά βήματα για την ενίσχυσή της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου