Ειδήσεις

Στο επίκεντρο των κομμάτων τα προβλήματα σε Υγεία και φάρμακο σε εκδήλωση ΠΦΣ

Τη ρύθμιση του ωραρίου των φαρμακείων με βάση την πρόταση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σχεδίαζε το υπουργείο Υγείας, αλλά το πρόλαβαν οι εκλογές, καθώς είχε διαπιστώσει ότι η απελευθέρωση απορύθμιζε αντί να ρυθμίζει το ωράριο, ανατρέποντας τις εφημερίες.

Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΠΦΣ με θέμα «Φάρμακο και Υγεία, η μετάβαση από τις περικοπές στις παροχές».

«Εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές, θα ρυθμιζόταν με βάση την πρόταση του ΠΦΣ», σημείωσε η υφυπουργός Υγείας, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεση της ΝΔ στην αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα.

Εκπρόσωποι εννέα κομμάτων, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου για την διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου για την Υγεία και το Φάρμακο.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κώστας Λουράντος, κατά την ομιλία του έκανε λόγο για «διάλυση του κοινωνικού κράτους», «ελλειμματικό κοινωνικό προϋπολογισμό» και «εξαθλιωμένη φαρμακευτική αγορά».

Ο ίδιος επιτέθηκε στους υπουργούς Υγείας των τελευταίων ετών, για τις πολιτικές που ακολούθησαν και είχαν, όπως είπε, ως αποτέλεσμα τραγικές συνέπειες για τον κλάδο.

Ο κ. Λουράντος, πάντως, εξέφρασε την ελπίδα «οι επερχόμενες εκλογές να σηματοδοτήσουν αλλαγή σελίδας για όλα τα θέματα της Υγείας».

Για ανατροπή της θέσης του φαρμακείου στην ελληνική κοινωνία, μίλησε ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι φαρμακοποιοί υπέστησαν πολύ μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους, εξαιτίας λανθασμένων επιλογών.

Πρότεινε δε να «υπάρξει μετεκλογικά μία σταθερή συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για το περιεχόμενο της οικονομικής, κοινωνικής και φαρμακευτικής πολιτικής», υπογραμμίζοντας την άποψη του ότι τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) πρέπει να συνεχίσουν να πωλούνται αποκλειστικά και μόνον από τα φαρμακεία.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητη η ύπαρξη και η λειτουργία του «φαρμακείου της γειτονιάς», τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπασκόζος.

Ανέφερε ακόμη ότι «από τους πρώτους στόχους και τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η δωρεάν, απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ο Γεράσιμος Βουδούρης πρώην πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και εκπρόσωπος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι στο χώρο της πολιτικής φαρμάκου θα πρέπει να επικρατήσει διαφάνεια, ειλικρίνεια, συνέπεια.

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, εκπρόσωπος του «Ποταμιού» Λυκούργος Λιαρόπουλος, τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία που επικράτησε τα τελευταία χρόνια στην χάραξη και την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής Υγείας.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Παπάζογλου, σημείωσε ότι τα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να ενισχυθούν οι όμιλοι του χώρου, σε βάρος των μικρών, όπως είναι οι φαρμακοποιοί.

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος είπε ότι πριν από μερικά χρόνια ήμασταν πρώτοι στον ΟΟΣΑ στη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά τώρα έχουμε πάει στο άλλο άκρο και βρισκόμαστε στην τελευταία θέση. Παραδέχτηκε ότι υπάρχει πολυφαρμακία και είπε πως πρέπει να αυξηθεί η χρήση ασφαλών γενοσήμων φαρμάκων.

Ο Σπύρος Κούρτης, εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο και πως πρέπει να μάθουμε να λέμε την αλήθεια, ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα του χώρου της Υγείας, είπε ότι αποτελούν παθογένειες από τη δημιουργία του ΕΣΥ.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου