Ειδήσεις

Εγκρίθηκε ο απολογισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Με θετικό πρόσημο παρά τις δυσκολίες και τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάστηκαν, έκλεισε το έτος 2013 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο απολογισμός της Περιφέρειας ο οποίος θα παρουσιαστεί σε ειδική συνεδρίαση στις 26 Ιανουαρίου εγκρίθηκε χθες από την εκτελεστική επιτροπή που συνεδρίασε στη Σύρο, με τηλεδιάσκεψη.
Την συνεδρίαση άνοιξε ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης που αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις δράσεις που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο έτος. Αναφορά έκανε στα έργα που υλοποιήθηκαν με πόρους του ΕΣΠΑ και από άλλα προγράμματα. Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που κατεβλήθησαν προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που παρουσίασε ο τομέας της Υγείας στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες. Μίλησε ακόμη και για το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Δεν παρέλειψε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης να αναφερθεί στον τομέα της Πρόνοιας καθώς με ευθύνη της Περιφέρειας λειτουργεί το κοινωνικό παντοπωλείο. Σύντομα όμως θα λειτουργήσει, όπως ανακοίνωσε, και ο ξενώνας φιλοξενίας των αστέγων, που θα τελεί υπό την ευθύνη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.
«Παρείχε η Περιφέρεια υποστήριξη για την υλοποίηση 26 έργων Δήμων συνολικού προϋπολογισμού 7.167.000 ευρώ και την εκπόνηση μελετών», υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια και το έργο που έγινε είναι πολύ σημαντικό. Αυτό που θα πρέπει να πούμε είναι πως όλα αυτά έχουν να κάνουν και με το προσωπικό. Στην Περιφέρειά μας συνεχίστηκε και το έτος 2013 η μείωση του προσωπικού. Στο δυναμικό μας ανήκουν πλέον 471 υπάλληλοι. Αυτό έχει κάποιες επιπτώσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών, την εξυπηρέτηση των πολιτών και την εκτέλεση των έργων. Βεβαίως η ηλεκτρονική περιφέρεια παραμένει και σήμερα ζητούμενο παρά την έγκριση του σχετικού προγράμματος από το αρμόδιο υπουργείο. Ευελπιστούμε να υλοποιηθεί μέσα στο έτος 2014», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως η παροχή καλών υπηρεσιών προς τους πολίτες προϋποθέτει εκτός από τις αρμοδιότητες και τη στελέχωση των δομών με το απαραίτητο προσωπικό.
«Δεν είναι εύκολο. Οι προσπάθειες συνεχίζονται. Δεν ξέρω αν κατορθώσουμε μέσα σε αυτή τη διαδικασία που ζούμε να λύσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα», τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης, που αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έγιναν στον τομέα της κατάρτισης και της στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Στις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να υλοποιηθούν όσο ήταν δυνατό περισσότερα έργα στα Δωδεκάνησα, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
“Παρά τη δύσκολη συγκυρία έχουν διατεθεί πόροι για έργα μεγάλης εμβέλειας. Στηρίχθηκαν και τα μικρά νησιά. Μέσα στη δίνη των καταστροφών κατορθώσαμε ώστε να εισρεύσουν 7.500.000 ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν έργα για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία. Εύχομαι και ελπίζω όλα να προχωρήσουν γρήγορα», είπε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 710 έργα συνολικού προϋπολογισμού 718,9 εκατομμυρίων ευρώ. Πιο συγκεκριμένα από ίδιους πόρους της Περιφέρειας δρομολογήθηκαν 340 έργα συνολικού προϋπολογισμού 103,8 εκατομμυρίων ευρώ. Από την ΣΑΕΠ προχώρησαν 90 έργα προϋπολογισμού 104,1 εκατομμυρίων ευρώ.
Από αυτά, τα πέντε σημαντικά και σχεδόν ολοκληρωμένα ή προχωρημένα έργα, είναι τα εξής:
4 Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο Φαληράκι (7,7 εκ. ευρώ)
4 Βελτίωση-ασφαλτόστρωση Επαρχιακής Οδού ΣΠΟΑ-ΟΛΥΜΠΟΣ Καρπάθου (5,7 εκ. ευρώ).
4 Αποκατάσταση Δημοσίων Δικτύων και Κοινοχρήστων Υποδομών Νήσου Κω (3,9 εκ. ευρώ).
4 Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνία την 28/1/2011 στο Εθνικό και Επαρχιακό Δίκτυο και αντιπλημμυρικά έργα νήσου Ρόδου (4,3 εκ. ευρώ)
4 Αποκατάσταση ζημιών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2011 στα νησιά των Κυκλάδων (1,5 εκ. ευρώ).
Aπό το ΕΣΠΑ δρομολογήθηκαν 280 έργα συνολικού προϋπολογισμού 511 εκ. Ευρώ. Από αυτά, τα πέντε σημαντικά και σχεδόν ολοκληρωμένα ή προχωρημένα έργα είναι τα εξής:
-Ολοκλήρωση της βελτίωσης – διαπλάτυνσης εθνικής οδού Ρόδου-Λίνδου από Φαληράκι έως Κολύμπια (16,5 εκ. ευρώ)
-Διαμόρφωση χερσαίων χώρων παραπλεύρως του παλαιού λιμένα Μυκόνου (8,3 εκ. ευρώ).
-Κατασκευή Επαγγελματικού Λυκείου Θήρας (4,3 εκ. ευρώ)
-Αποκατάσταση κτηρίου Β’ κτηριακού συγκροτήματος Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο (4,2 εκ. ευρώ)
-Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Κεφάλου ν. Κω (2,1 εκ. ευρώ)
Ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ακόμη πως το Τμήμα Πολιτισμού εξάντλησε όλο το ποσό που είχε στη διάθεσή του και υλοποίησε δράσεις σε όλα τα νησιά. Εργο, όπως τόνισε, έχει γίνει και στον τομέα της Πρόνοιας.
«Η ευθύνη για τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου έχει ανατεθεί στην κ. Μουτάφη. Είναι σημείο αναφοράς η συγκεκριμένη δομή και η φροντίδα που παρέχει στους συνανθρώπους μας. Θα λειτουργήσει σύντομα ο ξενώνας για τους άστεγους. Και στον τομέα της κατάρτισης έχει γίνει σημαντικό έργο», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Απολογισμό του έργου που έχει γίνει για την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα έκανε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Χατζηιωάννου.
«Για την προαγωγή της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και παρότι η Περιφέρεια δεν διαθέτει χρηματοδοτικό μέσο με ίδιους πόρους συμμετείχε σε εκθέσεις προβολής των αγροτικών προϊόντων. Δόθηκε έμφαση στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων σε συνεργασία με το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς. Ενημέρωση έγινε και για τη νέα ΚΑΠ μετά τις διαβουλεύσεις που έγιναν στην Αθήνα», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Χατζηιωάννου που αναφέρθηκε και στην εκχώρηση του ενός τρίτου του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης συνολικού ύψους 4,2 δις από το αρμόδιο υπουργείο στις αιρετές Περιφέρειες.
«Το πιο σημαντικό είναι η εκχώρηση του ενός τρίτου του προγράμματος στις Περιφέρειες. Έγινε όμως έργο και για την αποτύπωση της κατάστασης του πρωτογενούς τομέα σε κάθε νησί», τόνισε, παρεμβαίνοντας ο περιφερειάρχης, που αναφέρθηκε και στην ανάγκη διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.
Μικρό απολογισμό των δράσεων που αναπτύχθηκαν στον τομέα του τουρισμού έκανε η αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη.
«Βασική μας αρχή είναι η καθιέρωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ως ένας αναγνωρίσιμος και ελκυστικός προορισμός στο εγχώριο και διεθνές τουριστικό περιβάλλον, με τη δημιουργία ταυτότητας προορισμού.
Δημιουργήσαμε το brand name του προορισμού, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας με στόχο την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού. Γυρίσαμε όλα τα νησιά και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να απογειώσουμε τον τουρισμό. Δημιουργήσαμε δομές, όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού. Το έτος 2013 συμμετείχαμε σε 13 τουριστικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό», είπε η κ. Λίτσα Φτακλάκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2013 οι αφίξεις σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 17% σε σχέση με το 2012. Ήρθαν στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 3.200.000 επισκέπτες. Ρεκόρ αφίξεων σημειώθηκε σε νησιά, όπως η Σαντορίνη με 57%, η Μύκονος με 36%, η Κως με 15% και η Ρόδος με 12%.
Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης ζήτησε από τους αντιπεριφερειάρχες και τους εντεταλμένους συμβούλους να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους μέχρι την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου ενόψει της ειδικής συνεδρίασης για τον απολογισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου