Ειδήσεις

Διάθεση φαρμάκων και από σούπερ μάρκετ

Έτοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις είναι και οι φαρμακοποιοί του νησιού μας, αν ο υπουργός Υγείας κ. Α. Γεωργιάδης δεν κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του.
Την ένταση στον κλάδο έχει δημιουργήσει η απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη να διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και να μειωθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.
Τα θέματα αυτά κυριάρχησαν στη γενική συνέλευση του κλάδου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
«Θα εξετάσουμε τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας στη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου και πρόσθεσε πως «θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις αν ο υπουργός Υγείας δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του».
Ο κλάδος θα ξεκινήσει κινητοποιήσεις στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει τελικώς στη μείωση του ποσοστού κέρδους τους αλλά και στην απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).
Επισημαίνεται πως η διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από τα σουπερμάρκετ έχει ήδη αποφασιστεί και δρομολογηθεί με νόμο και σύντομα αναμένεται να εκδοθεί και κατάλογος με τα σκευάσματα που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων.
“Μεταξύ των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν είναι τα απλά παυσίπονα και οι βιταμίνες. Έχουν περιληφθεί και άλλα σκευάσματα που δεν μπορούν να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ”, δήλωσε ο κ. Νίκος Φουτούλης.
“Αγκάθι” αποτελεί και η απελευθέρωση της τιμής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που θα έδινε τη δυνατότητα σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων να επιτύχουν καλύτερες τιμές σε βάρος των μικρών φαρμακείων.
Οι φαρμακοποιοί θεωρούν πως οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στη χώρα μας είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη και πως δεν υπάρχει κίνητρο να βγουν από τα φαρμακεία.
“Αν τα σκευάσματα που δεν συνταγογραφούνται εισέλθουν στα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές θα επιλέγουν με βάση τις τιμές τους και δεν θα προσέχουν την ποιότητα και τις δραστικές ουσίες που περιέχουν τα σκευάσματα. Αυτό δεν ενέχει κινδύνους;”, αναρωτήθηκε ο κ. Νίκος Φουτούλης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου