Ειδήσεις

Αντώνης Σαμαράς: «Οι πολίτες, στις ευρωεκλογές, να μην ψηφίσουν με την πικρή γεύση της κρίσης»

«H Ελλάδα μετά από έξι χρόνια περνάει σε φάση ανάπτυξης, είμαι υπερήφανος που η χώρα μου στέκεται ξανά στα πόδια της», δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ευχαρίστησε τους λαούς της Ευρώπης για την στήριξή τους.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην πορεία οικονομικής εξυγίανσης της χώρας και μίλησε και για τα λάθη του πρώτου προγράμματος που διορθώθηκαν στην συνέχεια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Στην ομιλία του ανέφερε ο πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα δοκιμάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την κρίση. Δοκιμάστηκε λόγω λαθών της χώρας αλλά και λόγω κατασκευαστικών λαθών του ενιαίου νομίσματος αλλά και από τα σφάλματα του πρώτου προγράμματος όπως του πολλαπλασιαστή που υποτιμούσε τις συνέπειες στην ύφεση. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε αλλά άντεξε. Τώρα μπαίνει στον δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις και τίμησε την υπογραφή της. Αποτυχία δεν είναι να πέφτεις κάτω, αποτυχία είναι να μην ξανασηκώνεσαι. Αν σηκωθείς με ψηλά το κεφάλι είναι επιτυχία».
«Είμαι υπερήφανος που η πατρίδα μου είναι ξανά στα πόδια της», συνέχισε ο κ. Σαμαράς και επισήμανε: «Η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλήτερη δημοσιονομική διόρθωση που έχει γίνει ποτέ. Πέτυχε μείωση του ελλείματος κατά 13%, για να το κάνει όμως έχασε 25% του ΑΕΠ, ο μέσος πολίτης έχασε το 38% του εισοδήματός του, η ανεργία των νέων έφθασε στο 60%. Η Ελλάδα έκανε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σαρωτικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα φάνηκαν, η Ελλάδα έβγαλε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα. Για το 2014 προβλέπεται ότι θα έχει ανάκαμψη μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά αλλά πετύχαμε να σταθεροποιηθεί η χώρα και η οικονομία της. Σήμερα η χώρα έχει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι αν έπιανε το δημοσιονομικό δυναμικό της θα έπιανε ακόμη και τους τόκους του δανεισμού της και θα μείωνε και το χρέος».
«Θέλουμε να ξεπεράσουμε κάθε ανάγκη στήριξης», συνέχισε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας: «Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται καλύτερα σε συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης. Τα πετύχαμε αυτά χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και την στήριξη των εταίρων μας. Θέλω να ευχαριστήσω του λαούς της Ευρώπης για την αλληλεγγύη που έδειξαν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία και πέτυχε την μεγαλύτερη μείωση χρέους».
Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Έγιναν λάθη στην πρώτη φάση του προγράμματος τα οποία επισήμανα όταν ήμουν στην αντιπολίτευση και τα διορθώσαμε όταν έγινα πρωθυπουργός. Γι’ αυτό το πρόγραμμα αποδίδει και έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Πριν από μερικά χρόνια κάποιοι έλεγαν ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ ακόμη και ότι η ΕΕ θα διαλυόταν. Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες».
Ο κ. Σαμαράς μίλησε και για τον ρόλο του ευρωκοινοβουλίου. «Το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ενισχυθεί, να ελέγχει τις αποφάσεις. Θέλουμε ισχυρό κοινοβούλιο. Είμαστε βέβαιοι ότι με αυξημένες αρμοδιότητες θα φέρει πιο κοντά τα ιδανικά της ενωμένης ευρώπης στον πολίτη. Η ΕΕ δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια, δοκιμάστηκε η συνοχή και η αντοχή της και το κοινό νόμισμά της και φάνηκαν τα κατασκευαστικά της προβλήματα. Τώρα η κρίση ξεπερνιέται. Αποδείξαμε όμως ότι η Ευρώπη δουλεύει. Η κρίση μας έδειξε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Αυτή είναι η δέσμευσή μου ώστε στις ευρωεκλογές οι ευρωπαίοι πολίτες να μην ψηφίσουν με την πικρή αίσθηση της κρίσης αλλά με την αίσθηση ότι η κρίση ξεπερνιέται».

Ο κ. Σαμαράς συνόψισε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας :
-τόνωση ανάπτυξης και απασχόλησης. Πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην δημοσιονομική πειθαρχία και την ανάπτυξη. Χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
-Ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης για την θωράκιση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος,
-αποτελεσματική απάντηση στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Χρειάζεται συνολική διαχείριση γιατί είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα,
-νέα πνοή στις θαλάσσιες πολιτικές της Ένωσης.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι η ελληνική προεδρία θα προωθήσει την διεύρυνση της Ένωσης με τις συζητήσεις με τις Βαλκανικές χώρες. Στους στόχους της προεδρίας ανέφερε και την ενίσχυση των σχέσεων με του συμμάχους της Ευρώπης όπως οι ΗΠΑ.
«Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι το μέλλον των επόμενων γενεών, αυτό το μέλλον διαμορφώνουμε σήμερα, αυτό το μέλλον μας ενώνει. Προχωράμε βήμα βήμα, κάποιες φορές κάνουμε λάθη. Ξεπερνώντας την κρίση προχωράμε ακόμη πιο αποφασιστικά», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου