Τοπικές Ειδήσεις

Στρατηγικό σχέδιο για ένα μέλλον βιώσιμου τουρισμού

Ο Δήμος Ρόδου και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Κολοσσός 2047» μαζί με τον ΠΡΟΤΟΥΡ, συνεργάζονται με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) και την Green Evolution προκειμένου να αξιολογηθεί το επίπεδο βιωσιμότητας του νησιού και να χαραχθεί ένα στρατηγικό σχέδιο για ένα μέλλον βιώσιμου τουρισμού.
Η αξιολόγηση της Ρόδου, αποσκοπεί στην άντληση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και στην εξεύρεση τρόπων για την ισόρροπη ανάπτυξη του τουρισμού. Η διαδικασία αξιολόγησης ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 και περιλαμβάνει τρεις φάσεις σε διάστημα πέντε μηνών – την αρχική προπαρασκευαστική φάση έρευνας και συγκέντρωσης δεδομένων, τη δεύτερη φάση επιτόπιας αξιολόγησης με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων και την τελική φάση ανάλυσης και σύνταξης της έκθεσης.
“Η Ρόδος, ως ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα, έχει ως όραμα να γίνει ένας πραγματικά Βιώσιμος Προορισμός στα επόμενα χρόνια, διαφοροποιώντας την πρότασή μας στην παγκόσμια αγορά. Με την ένταξή του στο GSTC, ο Δήμος Ρόδου δεσμεύεται για ένα μέλλον αειφορίας, συμβάλλοντας στους εθνικούς στόχους για πιο πράσινους, βιώσιμους και ανθεκτικούς προορισμούς, εγκαινιάζοντας μια πορεία για την αναγνώριση της Ρόδου ως έναν από τους κορυφαίους Βιώσιμους Προορισμούς στην Ευρώπη”, δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Β. Καμπουράκης.
Η αξιολόγηση του GSTC Destination Assessment επικεντρώνεται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες βιωσιμότητας του προορισμού: διαχείριση και διακυβέρνηση του προορισμού- οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινότητες- προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, της κοινότητας και της ευημερίας των επισκεπτών- προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος.
Το GSTC καλωσορίζει τη Ρόδο
“H Ρόδος, ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην περιοχή της Μεσογείου, ξεκινά ένα σπουδαίο ταξίδι για την αξιολόγηση του επιπέδου βιωσιμότητας της με τη χρήση των κριτηρίων και της μεθοδολογίας του GSTC, εστιάζοντας σε μια ισχυρή και καλά σχεδιασμένη πορεία προς μια μελλοντική νέα στρατηγική για τον τουρισμό. Το GSTC στηρίζει τη μετάβαση της Ρόδου σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, παράγοντας απτά συμπεράσματα για τον οδικό χάρτη τουρισμού των επόμενων ετών για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, ο οποίος θα ενσωματωθεί στις δραστηριότητες του Δήμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δρ Ιωάννης Παππάς, Διευθυντής Προγράμματος του GSTC για τη Μεσόγειο.
“Η εφαρμογή των κριτηρίων του GSTC σημαίνει ολιστική και συστηματική προσέγγιση της βιώσιμης ανάπτυξης και διαχείρισης και είμαστε ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με το Δήμο της Ρόδου σε αυτό το πλαίσιο”, αναφέρει ο Randy Durband, διευθύνων σύμβουλος του GSTC.
Σημειώνεται ότι η Ρόδος αναδεικνύεται σε πρωτοπόρο προορισμό στην εφαρμογή πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον, με στόχο τη βιωσιμότητα και την προώθηση του νησιού ως «Πράσινου Τουριστικού Προορισμού». Στην κατεύθυνση αυτή, η πράσινη ηλεκτροκίνηση έχει κεντρικό ρόλο στη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, που ακολουθεί ο Δήμος Ρόδου, επιτυγχάνοντας την ένταξη του έργου “Δράσεις Ηλεκτροκίνησης Δήμου Ρόδου και Προμήθεια Ηλεκτρικών Οχημάτων Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΔΕΣ ΡΟΔΑ” στο πλαίσιο του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, στον Άξονα Προτεραιότητας «Περιβάλλον», με προϋπολογισμό 2.529.515,00 ευρώ.
Το έργο αφορά στον εξοπλισμό των υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου και της «ΡΟΔΑ», με 10 ηλεκτροκίνητα οχήματα, για αντίστοιχες ανάγκες τους, τα οποία θα είναι καινούργια και θα παραδοθούν πλήρως συναρμολογημένα και έτοιμα για χρήση, μαζί με εξάμηνη εκπαίδευση και υποστήριξη του προσωπικού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου