Ειδήσεις

Επιστολή δικηγόρων σε Μητσοτάκη, Σταϊκούρα, Βρούτση: Δεν μας στηρίξατε αρκετά

Η Πανελλήνια ΈνωσηΔικηγόρων (ΠΕΔ) και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Αναστασόπουλος παραθέτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο κλάδος έχει υποστεί τεράστια ζημιά από τον κορονοϊό, αλλά δεν έχει αποζημιωθεί ανάλογα από το κράτος.

Σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών Ιώαννη Βρούτση και Χρήστο Σταϊκούρα, οι δικηγόροι τονίζουν ότι για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2020 έχει καταγραφεί μείωση γραμματίων της τάξεως του 94% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, ενώ κατά το μήνα Νοέμβριο, με τα δικαστήρια θεωρητικά σε λειτουργία, η μείωση είναι της τάξεως του 40% περίπου σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2019.

Ειδικότερα, αναφέρονται τα εξής:

«Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και αναμφισβήτητα: οι δικηγόροι, από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και σήμερα, έχουμε υποστεί τεράστια οικονομική ζημία, όπως αποδεικνύεται και από τα στατιστικά στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τα γραμμάτια που εκδόθηκαν.

Συγκεκριμένα, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2020 προκύπτει μία μείωση γραμματίων της τάξεως του 94% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, ενώ κατά το μήνα Νοέμβριο, με τα δικαστήρια θεωρητικά σε λειτουργία, η μείωση είναι της τάξεως του 40% περίπου σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2019.

Συνολικά, δε, η μείωση κατά τους επίμαχους μήνες υπερβαίνει κατά πολύ το 50%. Παρά ταύτα, τα μόνα μέτρα ενίσχυσης των δικηγόρων όλο αυτό το διάστημα ήταν η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 600 ευρώ το μήνα Απρίλιο, η μείωση κατά 40% του ενοικίου επαγγελματικής στέγης για τρεις μήνες και η δυνατότητα μειωμένης κατά 25% καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τέσσερις μήνες.

Πρόσφατα δόθηκε επιπλέον και η δυνατότητα συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, ωστόσο λόγω των κριτηρίων που τέθηκαν λίγοι δικηγόροι κατάφεραν να υπαχθούν σε αυτή.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, αμφιβολία ότι η αντιμετώπιση μας υπήρξε άνιση σε σχέση με τους υπόλοιπους πληττόμενους επαγγελματίες και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Για το λόγο αυτό, από κοινού με την Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων (ΠΕΔ), αποστείλαμε σήμερα επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κοινοποιούμενη και στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών Ιώαννης Βρούτση και Χρήστο Σταϊκούρα, θέτοντας υπόψη τους τα ως άνω στοιχεία και ζητώντας τους να λάβουν και για τους δικηγόρους όλα τα αναγκαία υποστηρικτικά μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί για όλες τις υπόλοιπες πληττόμενες επαγγελματικές ομάδες.

Πλέον, για μεγάλη μερίδα συναδέλφων μας, τίθεται χωρίς καμία υπερβολή ζήτημα επιβίωσης, για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει άμεσα την αδικία που έχουν υποστεί οι δικηγόροι της χώρας μέχρι σήμερα».

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου