Την αναστολή της υπ’ αρίθμ. 37/2017 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων με την οποία καταδικάστηκε για από κοινού απάτη με έναν Αθηναίο, αιτήθηκε ένας 59χρονος Ροδίτης, που συνελήφθη προχθές το πρωί από αστυνομικούς του τμήματος φυγόποινων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και κρατείται για να οδηγηθεί στις φυλακές.
Ο κατηγορούμενος, κάτοικος Παστίδας, ενεπλάκη με τον Αθηναίο σε σπείρα «ριχτάδικου». Η υπόθεση κινήθηκε μετά από μήνυση εμπόρου που δραστηριοποιείται στη Μεσαιωνική Πόλη, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Αθηναίο κατηγορούμενο, ως τον «πρύτανη των εν Ελλάδι απατεώνων».
Ο µηνυτής διατηρεί στη Μεσαιωνική Πόλη πολυκατάστηµα χρυσού, επώνυµων ειδών ένδυσης, δερµατίνων ειδών και γουναρικών. Τον χειµώνα του έτους 2008, µέσω συναδέλφου του, πληροφορήθηκε ότι ο δεύτερος µηνυόµενος κάτοικος Παστίδας, διαθέτει και χονδρικά διάφορα αντικείµενα, όπως διακοσµητικά µαρµάρινα αγάλµατα, αντίκες και διάφορα χρυσά αντικείµενα. Αγόρασε πράγµατι απ’αυτόν, τοις µετρητοίς, διάφορα αντικείµενα. Στην πορεία και αφού ανέπτυξαν σχέσεις, ο µηνυτής φέρεται να του εκµυστηρεύτηκε ότι σκόπευε να πουλήσει χονδρικά τα επώνυµα εµπορεύµατα γνωστών οίκων του πρώτου ορόφου του καταστήµατός του, ακόµα και σε τιµές στοκ, κάτω του κόστους. Φέρεται τότε να τον σύστησε στον Αθηναίο, ο οποίος του ζήτησε δείγµατα από τα εµπορεύµατα.
Ο µηνυτής έστειλε πράγματι δείγµατα από τα εµπορεύµατά του µε τον Παστιδενό κι έναν υπάλληλο του. Στην πορεία ο Αθηναίος κατέφθασε αυτοπροσώπως στη Ρόδο για την αγορά εμπορευμάτων. Εν πάση περιπτώσει αγόρασε σε τιµές κόστους είδη συνολικής αξίας 48.477 ευρώ.
Την στιγµή όµως της εκδόσεως του δελτίου αποστολής και τιµολογίου, παρουσία πάντοτε του Παστιδενού, ο πρώτος µηνυόµενος τον παρεκάλεσε για λογιστικούς και φορολογικούς δικούς του λόγους, να εκδώσουν τα παραστατικά επ’ονόµατι του εµπόρου συνεργάτη του και ήδη µηνυόµενου.
Ο µηνυτής περίµενε να εισπράξει 51.477 ευρώ, για τα εµπορεύµατα και τις προσωπικές του αγορές και ο πρώτος µηνυόµενος προφασιζόµενος προσωρινή ταµειακή δυσχέρεια, τον έπεισε να του οπισθογραφήσει επιταγή εκδόσεως άλλου µηνυόµενου µε ηµεροµηνία πληρωµής 20ή Ιουνίου 2009 ποσού 45.900 ευρώ, σε διαταγή «εµού του ιδίου».
Αρχές Φεβρουαρίου 2009, ο Παστιδενός του οµολόγησε την σε βάρος του απάτη εµφανίζοντας και τον εαυτό του ως θύµα. Ο Παστιδενός φέρεται να οµολόγησε ότι ο πρώτος µηνυόµενος στήνει εταιρείες απλά και µόνο για να πουλάει εικονικά τιµολόγια και να εισπράττει από το κράτος παράνοµα επιστροφή ΦΠΑ.
Ο ίδιος επισημαίνει στην αίτησή του ότι δεν παρέστησε ψευδή γεγονότα ως αληθηνά στον μηνυτή τονίζοντας ότι ο Αθηναίος έχει περιουσία ύψους 6 εκατ. ευρώ περίπου. Πρόσθεσε ότι ερημοδικάστηκε γιατί απεβίωσε αιφνιδίως ο δικηγόρος του.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Ακης Μεϊμάρης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ