Συνεντεύξεις

«Επιτακτική ανάγκη η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ»

Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών. Με ψήφισμά τους, η Περιφέρεια και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ζητούν την επαναφορά του κεκτημένου δικαιώματος, ώστε επιτέλους να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των νησιωτικών κοινωνιών.
Ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Φώτης Κασέκας, ο οποίος συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ την περασμένη Τετάρτη, δηλώνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών δεδομένου ότι συζητάται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η υιοθέτηση ενός οριζοντίου συντελεστή ΦΠΑ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στο επίπεδο του 15%. Εάν αυτό συμβεί, απεμπολούμε αυτόματα το μειωμένο συντελεστή σε αγαθά και υπηρεσίες όπως είναι τα φάρμακα, το ρεύμα αλλά ακόμα και στην υπηρεσία της διανυκτέρευσης το οποίο αποτελεί το πιο βασικό εξαγώγιμο προϊόν του τόπου μας.
«Έστω, την ύστατη αυτή ώρα πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι οι φορείς, ώστε να περισώσουμε έναν μειωμένο συντελεστή της τάξης του 10%-11% για τους νησιώτες μας, οι οποίοι δίνουν καθημερινά έναν τεράστιο αγώνα επιβίωσης», ανέφερε ο κ. Κασέκας.
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Κασέκα αναλυτικά:

• Κύριε Κασέκα, το Περιφερειακό συμβούλιο και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου με κοινό ψήφισμά τους ζητούν την επαναφορά του νησιωτικού ΦΠΑ. Πιστεύετε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κατάλληλο momentum για την ικανοποίηση του αιτήματος;
Θα ήθελα να ευχαριστήσω κατ’ αρχάς τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο για την πρόσκλησή του να παραβρεθεί το Οικονομικό Επιμελητήριο στη κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔ με το περιφερειακό συμβούλιο αλλά και να ευχηθώ και «καλορίζικα» στον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου τον κύριο Κωστή Ζωγραφίδη, τον οποίο και αντικατέστησα στην συνεδρίαση ως αντιπρόεδρος.
Κατά την άποψή μου η επαναφορά των συντελεστών του ΦΠΑ δεν σχετίζεται μόνο με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας στην παρούσα συγκυρία. Όπως ανέφερα και στη συνεδρίαση είναι επιτακτική η ανάγκη της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών δεδομένου ότι συζητάται πλέον επίσημα σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου η υιοθέτηση ενός οριζοντίου συντελεστή ΦΠΑ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση της τάξης του 15%. Ο εν λόγω συντελεστής θα καλύπτει όλα τα προϊόντα και όλες τις υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα απεμπολούμε το μειωμένο συντελεστή σε αγαθά και υπηρεσίες όπως είναι τα φάρμακα, το ρεύμα αλλά ακόμα και στην υπηρεσία της διανυκτέρευσης που αποτελεί βεβαίως το πιο βασικό εξαγώγιμο προϊόν του τόπου μας.
Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη, έστω αυτή την ύστατη αυτή ώρα να συσπειρωθούν όλοι οι φορείς ώστε να περισώσουμε έναν μειωμένο συντελεστή της τάξης του 10%-11% για τους νησιώτες μας οι οποίοι δίνουν καθημερινά έναν τεράστιο αγώνα επιβίωσης. Σε αυτή την προσπάθεια, να είστε βέβαιοι ότι οι νησιώτες θα μας δουν δίπλα τους με τη παροχή της τεχνογνωσίας μας από όποιο επίπεδο κι αν μας ζητηθεί.
Να προσθέσω επίσης, ότι θεωρώ αδιανόητη τη συσχέτιση της διατήρησης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ με την ύπαρξη δομών φιλοξενίας μεταναστών σε κάποιο νησί.
• Η αύξηση των τιμών των καυσίμων και βασικών ειδών διαβίωσης, θα ασκήσουν πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις;
Είναι αλήθεια ότι ο κορωνοϊός προκάλεσε αρκετά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι δυσλειτουργίες αυτές αναπόφευκτα οδηγήθηκαν και στην αύξηση του κόστους παραγωγής των πρώτων υλών των μιας σειράς βασικών προϊόντων.
Και ενώ λοιπόν πολλές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στη σύναψη συμβάσεων αγοράς προϊόντων με συμφωνημένη τιμή, φαίνεται ότι πολλές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν σε πολιτικό επίπεδο έχουν ευοδωθεί. Διαπιστώνουμε π.χ. ότι η αύξηση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη κατά 1/3 τις τελευταίες μέρες, έπειτα από διπλωματικές πρωτοβουλίες των ευρωπαίων ηγετών, επέφερε άμεσα την μείωση της spot τιμής. Ταυτόχρονα έχουν ληφθεί πολλά μέτρα σε κυβερνητικό επίπεδο όπως είναι η μετάταξη κάποιων προϊόντων πρώτης ανάγκης σε διαφορετικές κατηγορίες ΦΠΑ αλλά και η διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης.
Ας ευχηθούμε λοιπόν όσο επανέρχεται η κανονικότητα στη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας, να επανέλθουν και οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης σε υποφερτά για τα νοικοκυριά επίπεδα. Η δε κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό το επερχόμενο κύμα ακρίβειας με 500 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας πλήρως ή μερικώς το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη
• Η τουριστική σεζόν εξελίχθηκε για τη Ρόδο καλύτερα από τα αναμενόμενα. Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην αγορά και στην οικονομία;
Είναι αλήθεια ότι η φετινή τουριστική περίοδος εξελίχθηκε καλύτερα από τα αναμενόμενα και ως προς το ύψος των αφίξεων και ως προς τη χρονική της διάρκεια.
Αφήνει όμως μία γλυκόπικρη γεύση στη Ρόδο, δεδομένου ότι οι 1.400.000 περίπου φετινές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών μπορεί να είναι υπερδιπλάσιες από τις περσινές υπολείπονται όμως κατά πολύ από αυτές του 2019 όπου η τουριστική σεζόν ξεκίνησε κανονικά το Πάσχα όπως κάθε χρόνο. Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν την επιθετική τακτική που άσκησαν οι tour operators κατά των ξενοδοχείων στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, λόγω των δεδομένων δυσκολιών που προκάλεσε στην οικονομική τους διαχείριση ο κορωνοϊός, θεωρώ ότι τα χαμόγελα πρέπει να είναι τουλάχιστον συγκρατημένα.
Έχοντας κληρονομήσει λοιπόν η οικονομία ένα 2020 κατά το οποίο ουσιαστικά υπολειτούργησε, θεωρώ ότι το 2021 υπήρξε απλά μία μεταβατική χρονιά με την ελπίδα ότι στο 2022 θα επανέλθουμε πλέον σε πλήρη κανονικότητα.
• Πόσο εύκολος ή δύσκολος θα είναι τελικά ο χειμώνας;
Το πόσο βαρύς θα είναι ο χειμώνας εξαρτάται από την πρόθεση της πολιτείας να παράσχει ευκολίες στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αποπληρώσουν τα λεγόμενα κορονο-χρέη. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει δείξει καλή πρόθεση δίνοντάς ευνοϊκές ρυθμίσεις και παρατείνοντας παράλληλα κάποια προγράμματα όπως είναι το «Γέφυρα Ι» με το οποίο αποπληρώνεται από το Κράτος ένα μέρος των δανείων που έχουν λάβει τα νοικοκυριά με εγγύηση την πρώτη τους κατοικία.
Σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να ληφθούν και για τους εργαζόμενους οι οποίοι κατά το 2020 έλαβαν τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού με τη μορφή της μονομερούς αναστολής. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι κινδυνεύουν να χάσουν επιδόματα εποχικότητας και άλλα, όπως είναι τα επιδόματα τοκετού και λοχείας αλλά και προστασίας μητρότητας. Οι δε επιχειρήσεις δια των Επιμελητηρίων τους θα πρέπει να ζητήσουν την παράταση της έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής για να μπορέσουν να προετοιμαστούν με μεγαλύτερη νηφαλιότητα για την επόμενη σεζόν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου