Συνεντεύξεις

Νίκος Μπόνης: «Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ»

«Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι διότι με τέτοια αύξηση που σημειώθηκε στο Νότιο Αιγαίο, στον Τουρισμό, μπορούμε να λέμε ότι είμαστε πρωταθλητές!».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ κ. Νικόλαος Μπόνης –στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην Ρόδο. Επίσης, σχολιάζει τις εξελίξεις σχετικά με την οικονομία, την αγορά και την επιρροή από τον πληθωρισμό που ‘τρέχει’ στο 12% στην χώρα μας, η οποία αποτελεί ένα μέρος της παγκόσμιας, πολυεπίπεδης κρίσης.
Επιπροσθέτως, ξεκαθαρίζει πως ‘η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, παραμένει ένα ζήτημα το οποίο δεν θα κουραστούμε να το θέτουμε -παρά το γεγονός πως έχουν περάσει εφτά ολόκληρα χρόνια από τότε που καταργήθηκε (το 2015 από την τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα), εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε!!!’
• Κύριε Μπόνη, να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην Ρόδο. Σας ικανοποιούν οι δηλώσεις του;
Είχαμε την τιμή –όπως όλα τα τελευταία χρόνια που ΥΠΟΙΚ είναι ο Χ. Σταϊκούρας- να τον υποδεχτούμε στην Ρόδο. Είναι ο μοναδικός ΥΠΟΙΚ (και από προηγούμενες κυβερνήσεις) ο οποίος, μας επισκέπτεται ανελλιπώς κάθε χρόνο –σε αντίθεση με τους προκατόχους του εδώ και… 12 χρόνια. Είναι κάτι που του το πιστώνουμε, το αναγνωρίζουμε και τον ευχαριστούμε. Από εκεί και πέρα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με όλους τους φορείς του τόπου, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν στην περιοχή μας. Αυτό, ωστόσο που εμείς θεωρούμε βασικό ζήτημα και τέθηκε καθολικά από όλους τους συμμετέχοντες, είναι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν θα κουραστούμε να το θέτουμε! Παρά το γεγονός πως έχουν περάσει εφτά ολόκληρα χρόνια από τότε που καταργήθηκε (το 2015 από την τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα), εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Όπως είναι γνωστό, ο υπουργός έχει καταφέρει να πάρει παράταση της εξαίρεσης των νησιών μέχρι το 2025.
Είναι στην πρόθεσή του και στην πρόθεση αυτής της κυβέρνησης, να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αφού, αντιλαμβάνονται πλήρως το πρόβλημα που δημιουργείται στην περιοχή μας και με την ανταγωνιστικότητα αλλά, κατά βάση, στους κατοίκους οι οποίοι ζούν και εργάζονται στις νησιωτικές περιοχές (μικρά και μεγάλα νησιά). Πρέπει να γίνει κατανοητό πως όλα τα νησιά, έχουν κατοίκους οι οποίοι αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής. Για να ταξιδέψει ένας κάτοικος από νησί της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου στην πρωτεύουσα, π.χ. για ιατρικό θέμα, θέλει αρκετά μεγάλο ποσό για εισιτήρια, διαμονή κ.λπ.
Είναι ένα κόστος, το οποίο δεν το έχει ο κάτοικος της πρωτεύουσας και η Πολιτεία, θα πρέπει να το αντισταθμίσει. Αυτό άλλωστε, σημαίνει και νησιωτικότητα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και φυσικά, η ανταγωνιστικότητα κ.ο.κ. Επιπλέον, τέθηκε η επιμήκυνση των επιδομάτων ανεργίας για τους εποχιακά εργαζομένους, το τέλος επιτηδεύματος και βέβαια, για το αφορολόγητο που δεν έχουν οι επιχειρήσεις (τα φυσικά πρόσωπα).
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από εμάς, είμαστε ικανοποιημένοι αφού στάθηκε δίπλα μας, σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο: μιλάμε για την πανδημία που ήρθε μετά από μια δεκαετή κρίση. Η Πολιτεία, μας κράτησε όρθιους –με τα όποια λάθη και παραλείψεις σημειώθηκαν, αφού ήταν πολύ δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
• Ο κ. Σταϊκούρας, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η οικονομία και η αγορά κατά την πανδημική κρίση, ενισχύθηκαν με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτό το βλέπετε τώρα, που έχει αρχίσει και ομαλοποιείται η κατάσταση;
Κοιτάξτε, η κατάσταση για κάποιες επιχειρήσεις, ομαλοποιείται. Για κάποιες άλλες, δυστυχώς όχι. Σε αυτό υπάρχει εξήγηση: δυστυχώς, υπήρχε μια πολύ γρήγορη μετάβαση στις συνήθειες του καταναλωτή όσον αφορά στις αγορές του. Έμαθε να χρησιμοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το διαδίκτυο, κάνοντας αγορές ψηφιακά. Αυτό συνετέλεσε στο ό,τι κάποιες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν διαδίκτυο, ήρθαν σε επαφή με την νέα πραγματικότητα. Ακόμη και όσες διέθεταν διαδικτυακή εικόνα, ξεγυμνώθηκαν διεθνώς. Κι αυτό γιατί βρισκόμαστε πλέον όλοι εκτεθειμένοι στην παγκόσμια αγορά. Αυτό επηρέασε πάρα πολύ τους επιχειρηματίες οι οποίοι δεν προσαρμόστηκαν έγκαιρα στα νέα δεδομένα. Εμείς σαν ΕΣΕΕ τα είχαμε προβλέψει και τα είχαμε συζητήσει από το 2019 σε μεγάλες συναντήσεις όπου περιγράφαμε πώς θα είναι τα καταστήματα του μέλλοντος, για να συμβαδίζουν με τις ανάγκες της εποχής. Όλα έχουν αλλάξει. Και όσοι δεν προσαρμοστούν –λυπούμαι που το λέω- δεν έχουν μέλλον. Η αγορά, πλέον είναι παγκόσμια.
• Άρα λοιπόν, η διετής πανδημική κρίση, τελικά σηματοδότησε και την επιτάχυνση της μετάβασης, στην νέα εποχή.
Η μετάβαση θα γινόταν, ούτως ή άλλως. Η πανδημία, λειτούργησε σαν επιταχυντής. Μέσα σε δύο χρόνια έγιναν, ό,τι θα γινόταν στην επόμενη δεκαετία!
• Το ό,τι είμαστε σε μια νέα παγκόσμια κρίση (λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των συγκυριών) πώς επηρεάζει τις επιχειρήσεις;
Τις επιχειρήσεις, τις επηρεάζει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Όλα θα ήταν διαφορετικά εάν δεν είχαμε αυτή την στιγμή τόσο μεγάλο πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο με ελλείψεις προϊόντων, ενεργειακό κόστος κ.λπ. Για το 2022 θα έχουμε δύο μονάδες έλλειμμα (4 δις ευρώ). Εάν δεν υπήρχε αυτή η ενεργειακή κρίση, θα είχαμε πλεόνασμα. Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, πότε θα τελειώσει η κρίση ενώ όλα αυτά, εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς και τι θα αλλάξει. Είναι όλα… ρευστά.
• Όλα αυτά επηρεάζουν περισσότερο όμως την αγορά και την οικονομία των νησιών. Τι μπορεί να γίνει παραπάνω από ό,τι γίνεται από την κυβέρνηση;
Κατά την γνώμη μου, δεν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω, ή κάτι άλλο. Όταν έχεις έναν πληθωρισμό στο 12% δεν διορθώνεται εύκολα. Υπήρξε η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την αύξηση μισής μονάδας του επιτοκίου για έντεκα χρόνια αργότερα και περιμένουμε κι άλλες ανάλογες παρεμβάσεις. Μην ξεχνάμε ότι το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε φτάσει στο 4,75 και με σταδιακές μειώσεις και παρεμβάσεις, είχε μηδενιστεί. Κι αυτό έγινε, διότι υπήρχε χαμηλός πληθωρισμός. Όμως, με την αύξηση του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να δώσει…. ένα φάρμακο για να τιθασεύσει την κατάσταση. Είναι παγκόσμιο το φαινόμενο.
• Για να μιλήσουμε και για τον Τουρισμό. Βλέπουμε ότι φέτος γνωρίζει μια πολύ μεγάλη αύξηση. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την βελτίωση της αγοράς και της οικονομίας, όταν γίνει το ‘ταμείο’ στο τέλος της τουριστικής σεζόν;
Ασφαλώς και είμαστε αισιόδοξοι διότι με τέτοια αύξηση που σημειώθηκε στο Νότιο Αιγαίο, στον Τουρισμό, μπορούμε να λέμε ότι είμαστε πρωταθλητές! Αυτό είναι απόρροια της συνεργασίας όλων των φορέων που βοηθάει να πετύχουμε πράγματα που για άλλους είναι δύσκολο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου