Δέκα άτομα νοσηλεύονται μέχρι σήμερα στην ειδικά διαμορφωμένη μονάδα covid-19 του Νοσοκομείου Ρόδου, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει η κατάστασή τους ιδιαίτερα προβλήματα ενώ κανείς δεν είναι διασωληνωμένος, ούτε και απαιτείται μεταφορά στην Αθήνα.
Αυτό διαβεβαίωσε με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική» ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, ο οποίος υπογράμμισε πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη ενώ από την προσεχή Δευτέρα, θα ισχύσουν κι άλλοι περιορισμοί για την είσοδο στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού.
Επιπλέον, ερωτηθείς σχετικά με τις ανάγκες σε γιατρούς –με αφορμή και τις σχετικές εξαγγελίες του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια για προσλήψεις σε όλες τις μονάδες υγείας ανά την χώρα- ο κ. Ρουμάνης δήλωσε:

«Στο Νοσοκομείο Ρόδου έχουμε μικρό αριθμό ασθενών και μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη. Από εκεί και πέρα, τους τομείς τους οποίους ζητούμε να ενισχυθούν είναι οι γιατροί για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι αναισθησιολόγοι. Εμείς έχουμε μία ΜΕΘ με 8 κρεβάτια από τα οποία χρησιμοποιούνται αυτή την στιγμή τα 6. Εάν απαιτηθεί θα ανοίξουμε κι άλλες κλίνες –αναλόγως τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό. Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου μπορεί να φιλοξενήσει έως και 34 ασθενείς, καθώς η Α’ Παθολογική Κλινική έχει μετατραπεί σταδιακά σε κλινική Covid, ενώ η A’ και Β’ παθολογική κλινικές συγχωνεύθηκαν».
Ο κ. Ρουμάνης είπε ακόμη ότι μόνον 3 άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν από την Ρόδο προς την Αθήνα:
«Η εικόνα είναι πολύ καλή αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Όλοι ανεξαιρέτως, πρέπει να τηρούμε αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας για να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα με τον κορωνοϊό».
ΤΑ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ
Ερωτηθείς σχετικά με τα τεστ για τον κορωνοϊό, ο διοικητής δήλωσε ότι όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου Ρόδου, κάνει ανά 15 ημέρες τεστ κορωνοϊού, ενώ οι μονάδες που έχουν διαμορφωθεί ειδικά, διενεργούν καθημερινά, 100 τεστ:
«Τα τεστ που κάνουμε είναι για τις εξής κατηγορίες: στις έγκυες γυναίκες, στα άτομα που έχουν ανάγκη προ-εγχειρητικού ελέγχου, σε όσους έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που βγήκαν θετικοί στον κορωνοϊό καθώς και σε όσους έχουν συμπτώματα. Για μαζικά τεστ όπως π.χ. σε επιχειρήσεις, σχολεία κ.λπ. το έχει αναλάβει ο ΕΟΔΥ».
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ρουμάνης, από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 θα περιοριστεί ο αριθμός των συνοδών (μόνον ένας ανά ασθενή αφού πρώτα θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test) ενώ τα χειρουργεία λειτουργούν όπως πρώτα: τα έκτακτα, τα επείγοντα και τα προγραμματισμένα με προϋποθέσεις.
Τέλος, τα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, λειτουργούν κανονικά αλλά με αυστηρούς περιορισμούς στον αριθμό επισκέψεων και με απόλυτη τήρηση των ραντεβού.
«ΚΑΥΡΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΝΟΥΣ
Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος των γιατρών του Νοσοκομείου Ρόδου κ. Βασίλης Κινούς, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, αναφέρει τα εξής:
«Βρισκόμαστε στο δεύτερο αναγκαστικό lockdown λόγω μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα. Τα κρούσματα στην περιοχή μας αυξάνονται καθημερινά καθώς και η νοσηλεία ασθενών στο νοσοκομείο μας. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία υπάρχει πλέον μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί η διασωλήνωση ασθενών λόγω επιπλοκών της πνευμονίας που προκαλεί ο covid 19. Δυστυχώς η κατάσταση στην ΜΕΘ του νοσοκομείου παραμένει η ίδια όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι προβλέψεις μας ότι οι τρεις θέσεις εντατικολόγων που είχαν προκηρυχθεί θα καταλήξουν άγονες έχουν επιβεβαιωθεί. Εδώ και δύο χρόνια περίπου συνεχίζουμε να κρατάμε όρθια την ΜΕΘ τέσσερις ιατροί και δέκα Νοσηλευτές. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε πιθανή λειτουργία ΜΕΘ covid. Η λύση εδώ που φτάσαμε πλέον θα είναι η αναγκαστική απόσπαση εξειδικευμένου προσωπικού ή η άμεση διακομιδή των ασθενών σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο της χώρας που θα έχει ελεύθερο κρεβάτι ΜΕΘ για να δεχθεί τέτοιου είδους περιστατικά».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ