Τοπικές Ειδήσεις

Εγκαινιάστηκε το νέο παράρτημα του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης

Εγκαινιάστηκε χθες, το νέο παράρτημα του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ), στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου (Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου 7), στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν συνυπογράψει, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος και ο διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Ευάγγελος Μπεκιάρης.
Νωρίτερα το πρωί, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, προηγήθηκε η παρουσίαση των στόχων του προγράμματος από τον διευθυντή ΕΚΤΑ/ΙΜΕΤ, Ευάγγελο Μπεκιάρη, τον διευθυντή του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), Δημήτριο Τζοβάρα, τον διευθυντή του Ιδρύματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης, Σπυρίδωνα Βουτετάκη, τον αναπληρωτή διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΝΕΒ), Αναγνώστη Αργυρίου και τον ερευνητή Α’ του Ινστιτούτου Βιο-Οικονομίας & Αγρο-Τεχνολογίας, Γεώργιο Μπανιά. Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Ρόδου Πολιτισμού & Μεσαιωνικής Πόλης, Τέρης Χατζηϊωάννου.
Παρόντες ήταν ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ Ιωάννης Πάππου, ο πρώην βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης, ο Διευθυντής της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου Μιχάλης Καληωράκης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και περιφερειακοί σύμβουλοι.
Τις εργασίες άνοιξε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Είναι μια πολύ καλή στιγμή για την Περιφέρεια και για τους κατοίκους των νησιών μας, αφού βρισκόμαστε μπροστά σε μία εξέλιξη η οποία μας θωρακίζει και μας δίνει περισσότερα όπλα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Έχουμε ανάγκη, οι λύσεις που σχεδιάζουμε πάνω στα προβλήματα και τις προκλήσεις που υπάρχουν, να έρχονται με έναν τρόπο που έχουν καλή βάση επιστημονικής ανάλυσης. Το Ινστιτούτο που βρίσκεται ήδη ανάμεσα στα δέκα πρώτα στην Ευρώπη σε απορρόφηση πόρων για έρευνα, μας δίνει την γνώση που έχουμε ανάγκη για τη συνέχεια και η γνώση αυτή είναι δύναμη. Τουρισμός και υποδομές μεταφορών, είναι οι πρώτες δυο θεματικές ενότητες αυτής της συνεργασίας, που προφανώς ήρθε για να μείνει και να καλύψει όλα τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ έχει εξειδίκευση. Κοιτάμε μπροστά, με σχέδιο και αγάπη για τον τόπο μας».
Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ανάγκες & Προοπτικές για έρευνα στις μεταφορές και τον τουρισμό στο Νότιο Αιγαίο», στο οποίο συμμετείχαν, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Ευάγγελος Μπεκιάρης, ο Γεώργιος Κανελλαϊδης (ομότιμος καθηγητής, Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ), η Σοφία Βαρδάκη (αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός, διδάκτωρ ΕΜΠ, ερευνήτρια στον Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ), η Πηνελόπη Σπηλιώτη (πρώην διευθύντρια Εποπτευομένων Φορέων ΓΓΕΤ), ο Ιωάννης Άγγλος (πρώην Γ.Γ. Υπ. Τουρισμού), ο Διονύσιος Νέγκας (επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτρικών Οχημάτων-ΕΛΙΝΗΟ), Μιχαήλ Τσουβαλάς (εκτελεστικός γραμματέας ΠΝΑΙ), Στέφανος Πορτσέλη (Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών Δωδεκανήσου, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης) και ο Δημήτριος Πασχαλίδης (προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Δια Βίου μάθησης και Απασχόλησης Νομού Δωδεκανήσου). Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Καλαμάρας.
Ο κ. Χατζημάρκος, επέμεινε πάντως ότι «προτεραιότητα για εμάς έχουν τα λιμάνια, αφού στην ΠΝΑΙ υπάρχουν 118 λιμάνια και δεν μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις. Ακολουθούν οι παρεμβάσεις – βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο και φυσικά, τα αεροδρόμια».
ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θυμίζουμε ότι το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας, υπεγράφη με σκοπό την ανάδειξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως επιχειρηματικού, τουριστικού, πολιτιστικού, ναυτιλιακού και εμπορικού προορισμού, διεθνούς αναγνωρισιμότητας και εμβέλειας, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μεταξύ των στόχων που έχει θέσει, είναι:
-Η επιβεβλημένη ψηφιοποίηση των αρχείων της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Δωδεκανήσου
-Η ανάληψη δράσεων αναβάθμισης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των προσφερομένων υπηρεσιών στον τομέα των τουριστικών μεταφορών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
-Η μετατροπή των διαδικασιών εξέτασης οδηγών και έκδοσης αδειών οδήγησης σε ηλεκτρονικές και ψηφιοποιημένες μορφές, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών
-Η διεξαγωγή έρευνας με στόχο τη βελτιστοποίηση των μεταφορών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην κατεύθυνση της Βιώσιμης Κινητικότητας του Δικτύου.
-Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, ως ερευνητικός φορέας στον τομέα των μεταφορών, έχει ως στόχο τη διεξαγωγή εφαρμοσμένης έρευνας σε θέματα λειτουργίας, οργάνωσης, προγραμματισμού, οικονομικής ανάλυσης και διαχείρισης συστημάτων μεταφορών, παροχής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στα αντίστοιχα αντικείμενα και διάχυσης των αποτελεσμάτων έρευνας.
Επίσης έχει ενδιαφέρον στην καθιέρωση ισχυρών συνεργασιών και τους φορείς του εμπορίου και της βιομηχανίας και την προώθηση σχετικών δράσεων σε θέματα μεταφορών, τουρισμού, επιχειρηματικότητας και περιφερειακής ανάπτυξης.
Βάσει των παραπάνω στόχων των δύο φορέων, Περιφέρεια και ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, δια του Μνημονίου Συνεργασίας, οριοθετούν την στενότερη συνεργασία τους για μια σειρά κοινών δράσεων, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, για την ανάδειξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως επιχειρηματικού, τουριστικού, πολιτιστικού, ναυτιλιακού και εμπορικού προορισμού, διεθνούς αναγνωρισιμότητας και εμβέλειας, στους εξής τομείς:
• Δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας των μεταφορικών και τουριστικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών και ερευνητικών δράσεων.
• Δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας μέσα παροχής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στελεχών όλων των συναφών κλάδων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε αντικείμενα σχετικά με Μεταφορές και Τουρισμό.
• Δράσεις υποστήριξης της συμμετοχής της Περιφέρειας και φορέων αυτής στην έρευνα και την καινοτομία (συμμετοχή σε εθνικά και κοινοτικά ερευνητικά προγράμματα)
• Δράσεις συμβουλευτικής υποστήριξης για την εισαγωγή έξυπνων υποδομών, υπηρεσιών και λύσεων στον τομέα των μεταφορών και του Τουρισμού.
Η υλοποίηση των δράσεων του Μνημονίου Συνεργασίας γίνεται με την αμοιβαία υποστήριξη και των δύο φορέων, χωρίς οικονομική υποχρέωση του ενός φορέα προς τον άλλο, καθώς πρόκειται για δράσεις αμοιβαία επωφελείς και για τους δύο φορείς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου