Πολιτιστικά

8ο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής της Ρόδου

Από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου 2018, η όγδοη περίοδος του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής της Ρόδου θα διεξαχθεί στη Ρόδο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου και στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Νίκης «Santa Maria» με έξι συναυλίες που διοργανώνονται από την Κουστωδία των Αγίων Τόπων Καθολική Εκκλησία της Ρόδου. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Χρήστος Παρασκευόπουλος, καθηγητής εκκλησιαστικού οργάνου στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» στην Αθήνα. Το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής της Ρόδου εδώ και πέντε χρόνια έχει γίνει μέρος του ευρύτερου Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Terra Sancta, του μεγαλύτερου διεθνούς φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου στη Μέση και Εγγύς Ανατολή, το οποίο επίσης διοργανώνεται από την Κουστωδία των Αγίων Τόπων.

 

Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στις 8:30 μμ στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου και στις 1,4 & 6 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου (Δημοκρατίας 28 – πύλη Αγίου Αθανασίου) και στις 2 Οκτωβρίου στη «Santa Maria» (Καθοπούλη 45) Είσοδος ελεύθερη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καλλιτέχνες από το εξωτερικό, την Ελλάδα καθώς και τη Ρόδο. Στην Ελλάδα οι ευκαιρίες για να ακούσει κανείς τον ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου είναι λιγοστές. Το εκκλησιαστικό όργανο που βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Ρόδου, όπου θα λάβει χώρα η πλειονότητα των συναυλιών, είναι το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο σε ναό στην Ελλάδα. Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και προγράμματα στην ιστοσελίδα www.catholicchurchrhodes.com.

 

Το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής της Ρόδου έχει πλέον γίνει μια πανηγυρική παράδοση για το νησί της Ρόδου. Φέτος, το φεστιβάλ θα λάβει χώρα για όγδοη συνεχή χρονιά και θα γίνουν περισσότερες συναυλίες από ποτέ. Χορωδίες, μουσικοί, σολίστες και διευθυντές χορωδίας από τη Ρόδο καθώς και από άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, θα παρουσιάσουν όμορφες μουσικές, θρησκευτικού και κλασικού ρεπερτορίου, παρέχοντας στους κατοίκους του νησιού και στους επισκέπτες του, μια μοναδική μουσική εμπειρία.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Όλες οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου, εκτός από την 2 Οκτωβρίου όπου θα πραγματοποιηθούν στη «Santa Maria».

 

Η εναρκτήρια συναυλία θα λάβει χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 28 Σεπτεμβρίου (σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών) με τον Ιταλό οργανίστα διεθνούς φήμης Silvano Rodi ο οποίος είναι οργανίστας στον Ιερό Ναό του Αγίου Devote στο Μονακό, Επίτιμος Ελεγκτής των παλαιών οργάνων του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και Διευθυντής της Επιτροπής Φροντίδας και Αποκατάστασης Ιστορικών Εκκλησιαστικών Οργάνων της Επισκοπής της Ventimiglia-San Remo και με τον Έλληνα βιολονίστα Ηλία Γυφτονικολό, κορυφαίο της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων και καθηγητή βιολιού.

Η επόμενη συναυλία θα διεξαχθεί το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου με την Παιδική και Μικτή Χορωδία, Ορχήστρα και Μαντολινάτα του Δημοτικού Διαμερίσματος Πεταλούδων, με τη Margaret Vainnio στο εκκλησιαστικό όργανο υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού Φλώρας Πελεκάνου.

Ακολουθεί μια συναυλία τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου με τη Χορωδία «Ροδίων Εμμέλεια» που είναι η Χορωδία του Εκπαιδευτηρίου «Ροδίων Παιδεία». Η Χορωδία διευθύνεται από τη σοπράνο Ευανθία Κρητικού η οποία θα ερμηνεύσει επίσης και σόλο έργα θρησκευτικής φωνητικής μουσικής με τη συνοδεία του οργανίστα Χρήστου Παρασκευόπουλου.

Η σοπράνο Ζωή Κοκκαλά και ο βαρύτονος Ελπιδοφόρος Ραϊσάκης με την Εμμανουέλα Πίπη στο εκκλησιαστικό όργανο θα δώσουν τη δική τους συναυλία την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στη Santa Maria με θέμα την Ιταλική Θρησκευτική Μουσική.

Η Χορωδία “St Cecilia Singers” θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα χορωδιακής μουσικής την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου.

Η Χορωδία “Musica Sacra” από την Αθήνα, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα θρησκευτικής μουσικής από τη Γαλλική Ρομαντική Περίοδο το Σάββατο 6 Οκτωβρίου. Τη χορωδία διευθύνει ο Χρήστος Παρασκευόπουλος και στο εκκλησιαστικό όργανο παίζει η διεθνούς φήμης οργανίστρια και καθηγήτρια Δρ. Ελένη Κεβεντσίδου από το Λονδίνο.

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου