Στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «10 στην ενημέρωση» με τους δημοσιογράφους  Χρήστο Παγώνη και Νίκο Αγγελίδη μίλησε σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, σχετικά με την επιχείρηση απορρύπανσης της περιοχής όπου βυθίστηκε το πλοίο ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ.  

http://youtu.be/X50s2AGkWDQ

Ποια η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην περιοχή

«Η εταιρία του ναυαγίου έχει αναθέσει σε όλες τις απορρυπαντικές εταιρείες της χώρας τηνεπιχείρηση απορρύπανσης της περιοχής. Το αποτέλεσμα είναι να επιχειρούν 13 ιδιωτικά σκάφη σήμερα. Παράλληλα, επιχειρούν4 σκάφη του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ και άλλα 3 τα οποία διαθέτουν αντιρρυπαντικό εξοπλισμό. Με εντολή της ηγεσίας του Υπουργείου, επιχειρεί το μεγάλο αντιρρυπαντικό σκάφος της EMSA, ΑΚΤΑΙΑ OSRV, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίαςγια την Ασφάλεια στη Θάλασσα. Παράλληλα επιχειρούν και 2 αεροσκάφη του Λιμενικού. Τέλος, επιχειρούν από στεριάς 8 με 10 συνεργεία προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση, ελπίζοντας ότι σε λίγες μέρες η εικόνα των ακτών θα είναι καθαρότερη».

«Αυτό που είδαμε εμείς σήμερα δεν περιγράφεται ως μια ενιαία πετρελαιοκηλίδα- όπως έχουμε δει σε άλλες περιπτώσεις- που έχει εξαπλωθεί. Υπάρχουν διάσπαρτες μικρές κηλίδες πετρελαίου, μη συμπαγείς,στη περιοχή από τον Πειραιά μέχρι τη Γλυφάδα και φυσικά και στη Σαλαμίνα»

Το Λιμενικό ήταν από την πρώτη στιγμή εκεί

«Δεν υποεκτιμήθηκε η κατάσταση. Το ναυάγιο έγινε στις 2.30 περίπου τα ξημερώματα της Κυριακής. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο σημείο σκάφος του Λιμενικού Σώματος και μέσα σε τέσσερις ώρες είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειές: υπογράφηκε η σύμβαση της πλοιοκτήτριας εταιρείας με την αντιρρυπαντική εταιρεία, ξεκίνησε η κατασκευή του φράγματος, παρουσία δυτών του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτών, και ξεκίνησε η στεγανοποίηση του πλοίου η οποία και έχει ολοκληρωθεί. Σήμερα, δε, θα ξεκινήσει η διαδικασία απάντλησης του περιεχομένου του πλοίου».

«Να υπενθυμίσω ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις πέρασαν περισσότερες από δώδεκα ώρες προκειμένου να ξεκινήσει και η διαδικασία απορρύπανσης».

Ευθύνες θα αναζητηθούν προς πάσα κατεύθυνση

«Ήδη διενεργείται προανάκριση. Η δική μου θέση δεν είναι να κάνω πρόχειρες εκτιμήσεις. Μπορώ όμως να σας πω ότι η πολιτική ηγεσία είναι αποφασισμένη να αναζητήσει ευθύνες για όλα και προς πάσα κατεύθυνση»

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ