Δεκαπενταύγουστος. Η καρδιά του καλοκαιριού χτυπά δυνατά. Κάποιοι επιλέγουν να βρίσκονται «μέσα στα πράγματα», στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, ενώ άλλοι αναζητούν την ηρεμία μακριά από τη φασαρία και την πολυκοσμία, σε μέρη αυθεντικά που προσφέρουν χαλάρωση στο απόλυτο. Αυτά είναι 4 νησιά της Ελλάδας που υπόσχονται ήσυχες διακοπές και στιγμές πραγματικής απόδρασης.
Καστός
Το μικρό νησάκι του Καστού, στα δυτικά της Ελλάδας, κοντά στον Κάλαμο και το Μεγανήσι, απέναντι από τον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί παράδεισο για όσους αναζητούν την απομόνωση. Για να φτάσει κανείς εκεί, χρειάζεται να πάρει καραβάκι είτε από τη Λευκάδα είτε από τον Μύτικα. Αν και ιδιαίτερα αγαπητός στους ιστιοπλόους, ο Καστός δεν συγκαταλέγεται στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για χαλαρές διακοπές.
Το νησί διαθέτει έναν οικισμό, χωρισμένο σε δύο τμήματα. Το ένα απλώνεται γύρω από το λιμάνι, ενώ το άλλο βρίσκεται λίγο πιο ψηλά και αποκαλείται «πάνω χωριό». Η θέα προς το Ιόνιο από το «πάνω χωριό» είναι πραγματικά εντυπωσιακή.
Θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ-μπαρ και ταβερνάκια. Στον Καστό, οι μετακινήσεις γίνονται κυρίως με τα πόδια ή με καραβάκια, καθώς τα οχήματα στο νησί είναι ελάχιστα. Οι εύκολα προσβάσιμες παραλίες βρίσκονται στην ανατολική πλευρά, ενώ η δυτική είναι πιο απότομη και βραχώδης, προσβάσιμη μόνο δια θαλάσσης. Οι επιλογές διαμονής είναι περιορισμένες, οπότε καλό είναι να φροντίσετε την κράτησή σας εγκαίρως. Όσον αφορά τον χρόνο εκτός παραλίας, μπορείτε να τον περάσετε περπατώντας τα δρομάκια του νησιού, απολαμβάνοντας ένα καφέ με θέα στο Ιόνιο ή γνωρίζοντας τους φιλόξενους κατοίκους του.
Αγαθονήσι
Από την άλλη πλευρά της Ελλάδας, στα ανατολικά του Αιγαίου, βρίσκεται το μικρό Αγαθονήσι. Με έκταση περίπου 13 τ. χλμ., διαθέτει τρεις οικισμούς: τον Άγιο Γεώργιο, που λειτουργεί ως λιμάνι, το Μικρό Χωριό και το Μεγάλο Χωριό. Η χρήση αυτοκινήτου εδώ είναι σχεδόν περιττή, καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές.
Οι μέρες κυλούν με κολύμπι και λιάσιμο σε παραλίες που προσεγγίζονται από μονοπάτια ή δια θαλάσσης και παραμένουν ανέγγιχτες από οργανωμένες υποδομές. Οι βόλτες στα ξωκλήσια του νησιού χαρίζουν υπέροχη θέα στο Αιγαίο, ενώ η ενοικίαση σκάφους προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσετε την ακτογραμμή του με τα μικρά κολπάκια για βουτιές. Για μια γεύση ιστορίας, αξίζει η επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο στο Καστράκι, που άκμασε την Ελληνιστική Εποχή και περιλαμβάνει τμήματα οχυρωμένου οικισμού με λιμάνι, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιερό, μελισσοκομικές υποδομές και εργαστήριο πορφύρας.
Ψέριμος
Η Ψέριμος, στις ανατολικές εσχατιές του Αιγαίου, προσφέρεται για ήρεμες διακοπές μακριά από την πολυκοσμία. Με έκταση περίπου 14 τ. χλμ., διαθέτει έναν και μοναδικό οικισμό, το λιμάνι, εικόνα που προϊδεάζει για τον αργό ρυθμό της καθημερινότητας εδώ. Τα πρωινά ξεκινούν με την ησυχία του τόπου και έναν ελληνικό καφέ, συζητώντας ποια παραλία θα γίνει το καταφύγιό σας για την ημέρα.
Οι παραλίες προσεγγίζονται με τα πόδια ή με σκάφος. Η πιο κοντινή είναι τα Αυλάκια, μπροστά από τον οικισμό, όμως αξίζει να ανακαλύψετε και άλλες, όπως την Παναγιά τη Γραφιώτισσα με το μισογκρεμισμένο εκκλησάκι, την παραλία Τρεβάθια, το Βαθύ, τον Τάφο, τη Ρούσσα, τη Γλίστρα και τη Μαραθούντα. Στα ανατολικά και βόρεια του νησιού υπάρχουν σημεία με ναυάγια πλοίων, ιδανικά για όσους ασχολούνται με καταδύσεις. Το νησάκι Πλάτη, στα δυτικά, με το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, αποτελεί όμορφη επιλογή για μονοήμερη εκδρομή και ακόμα περισσότερη απομόνωση.
Οινούσσες
Το νησί των Οινουσσών, πατρίδα πολλών καπεταναίων της χώρας μας, ξεχωρίζει για την ιστορία και τη ναυτική του παράδοση. Ο βασικός οικισμός αναπτύσσεται γύρω από το λιμάνι, όπου δεσπόζουν όμορφα νεοκλασικά και παραδοσιακά καπετανόσπιτα. Με έκταση περίπου 15 τ. χλμ. και πληθυσμό κοντά στους 800 κατοίκους, οι Οινούσσες είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο από τα τέσσερα νησιά που παρουσιάζουμε εδώ. Πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Το ομώνυμο νησιωτικό σύμπλεγμα περιλαμβάνει εννέα νησάκια και βραχονησίδες, με την Οινούσσα ή Αιγνούσα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, να είναι το μοναδικό κατοικημένο.
Το νησί διαθέτει παραλίες με εντυπωσιακά νερά, όπως ο Χόχλακας και η Κατσίκα στα βόρεια, το Μπιλάλι, το Φασόλι, την Απήγανο, τη Φώκια, τη Φουρκερού, το Μάρμαρο, την Αλυκή και την Τσελεπή. Μετά τις βουτιές, αξίζει μια βόλτα στα ανηφορικά στενά του οικισμού, μια επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο, που στεγάζεται στο Μέγαρο Παντελή Α. Λαιμού και φιλοξενεί μοντέλα πλοίων, ναυτικά όργανα, πίνακες, έγγραφα και βιβλία, καθώς και στον Άγιο Νικόλαο, πολιούχο του νησιού, που είναι στολισμένος με τάματα ναυτικών. Εδώ φυλάσσεται και τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου, το οποίο μεταφέρθηκε το 2001 από τη Σικελία.
Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, τα μονοπάτια οδηγούν σε ξωκλήσια με όμορφη θέα. Ξεχωρίζει η διαδρομή προς τον Σταυρό των Οινουσσών, έναν επιβλητικό σταυρό πάνω σε λόφο που χαρίζει πανοραμική θέα σε στεριά και θάλασσα.
Πηγή: travel.gr