Τοπικές Ειδήσεις

Δήλωση υποστήριξης κατηγορίας και αιτήματα από την οικογένεια του Ελευθέριου Μαθιού

Ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου προσέφυγε χθες με δήλωση υποστήριξης κατηγορίας, δήλωση ποινικής δίωξης και υποβολής αιτημάτων κατά δύο Αρμένιων ηλικίας 67 και 28 ετών, μητέρας και γιου, κατηγορούμενων για ανθρωποκτονία από αμέλεια του 65χρονου Ελευθέριου Μαθιού, που υπέκυψε συνεπεία καρδιακής ανακοπής μετά από διαπληκτισμό μαζί τους, η θυγατέρα του αδικοχαμένου Ροδίτη, κ. Ασπασία Μαθιού, εκπροσωπούμενη από τον δικηγόρο κ. Μανώλη Βλάχο.
Στην δήλωση – αίτησή της αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Όπως πληροφορήθηκα από την Υ.Α. Ρόδου, η δικογραφία ευρίσκεται ενώπιον Σας και στις 12/08/2019 διενεργήθηκε νεκροψία -νεκροτομή από τον αρμόδιο (;) Ιατροδικαστή του Γ.Ν. Ρόδου στον πατέρα μου.
Με την παρούσα μου, υποβάλλω, ως έχω νόμιμο δικαίωμα, τα κάτωθι:
Α) Δηλώνω ότι επιθυμώ την ποινική δίωξη των δύο κατηγορούμενων Αρμένιων για το αδίκημα της θανατηφόρου εκθέσεως σε κίνδυνο, αφού κατά το άρθρο 306 παρ. 1 ΠΚ_«όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος με πρόθεση αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος το τραυμάτισε υπαίτια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών».
Κατά την παρ. 2 του ίδιου άρθρου του ΠΚ, αν από την έκθεση προκληθεί από αμέλεια του δράστη βαριά βλάβη της υγείας του παθόντος επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα έτη, αν δε προκληθεί θάνατος, κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
Από τη διάταξη της παρ. 1 προκύπτει ότι η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της έκθεσης, το οποίο είναι έγκλημα συγκεκριμένης διακινδύνευσης, συγκροτείται με δύο τρόπους:
α) με την έκθεση άλλου, έτσι ώστε να καταστεί αυτός αβοήθητος (έκθεση σε στενή έννοια), και
β) με την άφεση αβοήθητου του προσώπου που βρίσκεται υπό την προστασία του δράστη. Η έννοια των φράσεων του νόμου “καθιστά αβοήθητο” – “αφήνει αβοήθητο” σημαίνει ότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις δημιουργείται κατάσταση κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία του παθόντος, ή επιτάσεως του επισυμβάντος κινδύνου.
Ειδικότερα, ο πρώτος τρόπος τελέσεως του εγκλήματος της έκθεσης σε στενή έννοια υπάρχει όταν με θετική ενέργεια (ή παράλειψη) το θύμα μεταφέρεται από μία σχετικά ασφαλή θέση σε μία ανασφαλή, χωρίς να απαιτείται τοπική μετακίνηση του θύματος, και έτσι εκτίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η υγεία του.
Η αβοήθητη θέση στην οποία περιάγεται το θύμα συνίσταται στη δημιουργία όρων με τους οποίους αρχίζει μια αυτοδύναμη διαδικασία, που θα οδηγήσει σε βλάβη του εννόμου αγαθού της ζωής ή της υγείας, αν δεν ανακοπεί με οποιονδήποτε τρόπο.
Είναι δε αδιάφορο αν το θύμα τελικά διασωθεί με την παρέμβαση τρίτων ή από τύχη, διότι στα εγκλήματα συγκεκριμένης διακινδύνευσης, στα οποία εντάσσεται και η έκθεση, η συμπεριφορά του δράστη εξαντλείται στην πρόκληση του κινδύνου και δεν συνδέεται με την επέλευση της βλάβης.
Απαιτείται, ακόμη, να συντρέχει και αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της ενέργειας ή της παραλείψεως του δράστη και του αποτελέσματος, ο οποίος θεωρείται ότι υπάρχει, όταν μπορούμε να φανταστούμε ότι, αν δεν ελάμβανε χώρα η ενέργεια του δράστη ή δεν παραλειπόταν η επιβεβλημένη ενέργειά του, τότε το συγκεκριμένο εγκληματικό αποτέλεσμα, δηλαδή η κατάσταση.
Σύντομο Ιστορικό, το οποίο συνδέεται αιτιωδώς με τον θάνατο του πατέρα μου: Οι δύο αλλοδαποί μητέρα και υιός, από κοινού, αφενός μεν, λεκτικά και αφετέρου με χειροδικία (ο ένας εξ αυτών, η μητέρα -67χρονη, τον χαστούκισε αναίτια και ο άντρας- 28χρόνος υιός της τον απώθησε με δύναμη, ρίχνοντας τον βίαια στο έδαφος), προκάλεσαν στον πατέρα μου ραγδαία και αιφνίδια αύξηση της αρτηριακής του πίεσης, με συνέπεια να υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και να αποβιώσει ακέραια.
Οι ως άνω, από κοινού, παράνομες, απρόκλητες και αποτρόπαιες κοινές πράξεις των υπαιτίων συνετέλεσαν αποφασιστικά και αποκελιστικά στο να χάσει την ζωή του ο πατέρας μου, με συνέπεια να ευρίσκονται σε άμεση και ευθεία συνάφεια με το έμφραγμα που υπέστη και το οποίο τον οδήγησε στον θάνατό του.
Β) Προβάλλω τα κατώθι αιτήματα,ως νομιμοποιούμαι:
1.- Να ζητήσετε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Ρόδου ή από κάθε αρμόδια υπηρεσία έγγραφο-βεβαίωση, με το οποίο να Σας βεβαιώνουν αν ο θάνατος του πατέρα μου ήταν ακέραιος ή προήλθε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Το αίτημά μου αυτό και η απάντηση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας είναι καταλυτικά, διότι αν προήλθε ο θάνατος του πατέρα μου, αμέσως με το κτύπημα, τότε στοιχειοθετείται το αδίκημα και της θανατηφόρου έκθεσης σε κίνδυνο, πέραν της δεδομένης ανθρωποκτονίας, αφού για την στοιχειοθέτηση του αδικήματος της έκθεσης, είναι αδιάφορο αν ο κίνδυνος μπορούσε να αποτραπεί με την παροχή βοήθειας τρίτου [ΑΠ 300/1998 ΠΧ ΜΗ 909].
2.- (Εφόσον από την ήδη έκθεση νεκροψίας -νεκροτομής δεν προκύπτει) Αν φέρει κακώσεις στον θώρακα, στο πρόσωπο και στην πλάτη και μέση ο πατέρας μου και αν ναι, κατά πόσο συνετέλεσαν αυτές στο να υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου του».
Θυμίζουμε ότι οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Κυριακή ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, που παρήγγειλε τη διενέργεια περαιτέρω προανάκρισης προκειμένου να συμπεριληφθούν στην δικογραφία οι εκθέσεις νεκροψίας νεκροτομής αλλά και η τοξικολογική εξέταση, προκειμένου, όπως έγραψε η “δημοκρατική”, να διαπιστωθεί αν υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ πράξεως (διαπληκτισμός) και αποτελέσματος (θάνατος).
Πιο συγκεκριμένα, όπως έχει προκύψει μέχρι στιγμής από καταθέσεις, περί ώραν 13.30 της Παρασκευής μια οικογένεια Αρμένιων τουριστών και συγκεκριμένα η 67χρονη μητέρα, ο 28χρονος γιος της, η ανήλικη κόρη της και η αδελφή της μετέβησαν στην παραλία της Ψαροπούλας και κάθισαν σε ξαπλώστρες που εκμεταλλεύεται μια συνάδελφος του εκλιπόντος.
Η επιτηδευματίας μετέβη στο σημείο και ζήτησε από την 65χρονη αλλοδαπή να της καταβάλει το αντίτιμο της μίσθωσης της ομπρέλας για να λάβει την απάντηση ότι θα πληρώσει μετά.
Η επιτηδευματίας επανήλθε πράγματι λίγη ώρα αργότερα για να λάβει την ίδια απάντηση και από τον 28χρονο γιο της.
Η 67χρονη μητέρα βρισκόταν στην θάλασσα με την αδελφή της την στιγμή εκείνη και ξεκίνησε αντιπαράθεση μεταξύ της επιτηδευματία και του γιου στην οποία παρενέβη ο 65χρονος.
Όπως υποστηρίζουν οι αλλοδαποί, τόσο η ιδιοκτήτρια των ομπρελών όσο και ο 65χρονος, ήταν εριστικοί απέναντί τους, ενώ διατείνονται ότι γύρισαν την ξαπλώστρα στην οποία καθόταν ο 28χρονος ζητώντας του επιτακτικά να φύγει παρότι τους είπε ότι θα πληρώσει το αντίτιμο η θεία του, όταν βγει από τη θάλασσα.
Ο 28χρονος Αρμένιος έσπρωξε αρχικώς τον 65χρονο ενώ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έφτασε στο σημείο η 67χρονη μητέρα του που τον χαστούκισε.
Ακολούθησε διαπληκτισμός που δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς στο σημείο έσπευσαν κι άλλα άτομα και διέκοψαν τον καβγά.
Λίγα λεπτά αργότερα κι ενώ ο 65χρονος είχε καθίσει σε καρέκλα στο πεζοδρόμιο εξέπνευσε ενώ το ΕΚΑΒ που κλήθηκε διαπίστωσε τον θάνατό του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου