Το ακριτικό νησί των Λειψών πρωτοπορεί για μία ακόμη φορά, καλύπτοντας με σύγχρονες μεθόδους τις ανάγκες υδροδότησης. Εδώ και ένα μήνα περίπου τοποθετήθηκε water kiosk εξασφαλίζοντας σημαντικές ποσότητες πόσιμου νερού στους κατοίκους.

Αυτό το αυτόνομο μηχάνημα επεξεργασίας και διάθεσης νερού (Water Kiosk) το προμηθεύτηκε και το διέθεσε στο νησί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Δήμου Λειψών.

Με μόλις ένα ευρώ, ο κάθε κάτοικος/το κάθε νικοκυριό μπορεί να προμηθευτεί 20 λίτρα νερού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, κ. Φώτη Μάγγο, το μηχάνημα δεν εξασφαλίζει απλά πόσιμο νερό, αλλά συμβάλλει και στη μείωση της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών (ο Δήμος Λειψών είναι πρωτοπόρος στην ανακύκλωση ανά την Ελλάδα, έχοντας λάβει το χρυσό βραβείο στο θεσμό των Best City Awards).

«Το αυτόνομο μηχάνημα επεξεργασίας και διάθεσης νερού τοποθετήθηκε στις 15 Ιουνίου και σε αυτό το διάστημα έχουν καταναλωθεί περίπου 12 κυβικά μέτρα πόσιμου ύδατος. Αυτό σημαίνει περίπου 8.000 πλαστικά μπουκάλια νερού. Το όφελος είναι διπλό. Αφενός τα νοικοκυριά προμηθεύονται ποιοτικό, πόσιμο νερό σε χαμηλή τιμή, αφετέρου μειώνεται η χρήση των πλαστικών. Υπολογίζουμε ότι σε λιγότερο από ένα μήνα γλιτώνουμε τρία απορριμματοφόρα με πλαστικά μπουκάλια τη βδομάδα.

Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η περιφερειακή αρχή ανταποκρινόμενη στο αίτημά μας, προέβη στη διαδικασία προμήθειας και τοποθέτησης στο νησί αυτού του water kiosk το οποίο καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες σε πόσιμο νερό», είπε ο κ. Μάγκος.

Το Water kiosk προσφέρει ποιοτικό νερό στους καταναλωτές. Επεξεργάζεται το υφάλμυρο νερό που προέρχεται από το δίκτυο του νησιού. Το μηχάνημα περιλαμβάνει συστοιχία προφίλτρων, συστήματα απολύμανσης, φίλτρανσης και αποχλωρίωσης, σύστημα επεξεργασίας νερού με τη μέθοδο της αντίστροφης ώσμωσης, συστήματα κατεργασίας, αποθήκευσης, απολύμανσης και αυτόματο σύστημα διάθεσης του καθαρού πόσιμου νερού.

 

Προχωρά

η αφαλάτωση

Εν τω μεταξύ αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία για την εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση από το διοικητικό εφετείο όπου προσέφυγε η δεύτερη πλειοδότρια εταιρεία που πήρε μέρος στο διαγωνισμό.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ» του Δήμου Λειψών, συνολικού προϋπολογισμού 483,600 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), με το σκοπό της αδιάκοπης και ποιοτικής υδροδότησης του νησιού, είχε προκηρυχθεί τον Οκτώβριο του 2017 με την υπογραφή του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού. Η δαπάνη της σύμβασης βαρύνει τον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Με τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης, θα υπάρξει τεράστια εξοικονόμηση πόρων ενώ θα χαρίσει στο νησί την πολυπόθητη υδατική αυτονομία.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ