ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποχρεωτική ασφάλιση, ευθύνη και πρόληψη στο επίκεντρο ημερίδας του Επιμελητηρίου

Μαίρη Φώτη 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΑΠΠΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

• Γ. Πάπ­που: «Ενη­μέ­ρω­ση, πρό­λη­ψη και συ­ντο­νι­σμός είναι το τρί­πτυ­χο που θα μας επι­τρέ­ψει να επι­βιώ­σου­με στην εποχή των ακραί­ων φαι­νο­μέ­νων» • Το ζή­τη­μα της ασφα­λι­στι­κής κά­λυ­ψης δεν απο­τε­λεί πλέον ζή­τη­μα επι­λο­γής αλλά επι­βε­βλη­μέ­νης υπο­χρέ­ω­σης

Η Ρόδος βρέ­θη­κε τα τε­λευ­ταία δύο χρό­νια στο επί­κε­ντρο της κλι­μα­τι­κής κρί­σης, βιώ­νο­ντας κα­τα­στρο­φές πρω­τό­γνω­ρης έντα­σης και διάρ­κειας.

Οι πυρ­κα­γιές του Ιου­λί­ου 2023, που κα­τέ­κα­ψαν χι­λιά­δες στρέμ­μα­τα δα­σι­κών εκτά­σε­ων, ανά­γκα­σαν σε εκ­κέ­νω­ση ολό­κλη­ρες του­ρι­στι­κές πε­ριο­χές και κα­τέ­στρε­ψαν ξε­νο­δο­χεια­κές μο­νά­δες, υπο­δο­μές, επι­χει­ρή­σεις και πε­ριου­σί­ες.

Οι πλημ­μύ­ρες του Νο­εμ­βρί­ου – Δε­κεμ­βρί­ου 2024 επι­δεί­νω­σαν τη δο­κι­μα­σία του νη­σιού, προ­κα­λώ­ντας εκτε­τα­μέ­νες ζη­μιές σε απο­θή­κες, κα­τα­στή­μα­τα, επαγ­γελ­μα­τι­κό εξο­πλι­σμό, οδικά δί­κτυα και εμπο­ρεύ­μα­τα.

Οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες κλή­θη­καν να αντι­με­τω­πί­σουν όχι μόνο την απώ­λεια πε­ριου­σια­κών στοι­χεί­ων αλλά και τις δυ­σκο­λί­ες της επό­με­νης ημέ­ρας: δια­κο­πή λει­τουρ­γί­ας, απώ­λεια εσό­δων, κα­θυ­στε­ρή­σεις απο­ζη­μιώ­σε­ων, αβε­βαιό­τη­τα και γρα­φειο­κρα­τι­κά εμπό­δια.

Μέσα σε αυτό το πε­ρι­βάλ­λον, η ανά­γκη πρό­λη­ψης ανα­δει­κνύ­ε­ται ως ο μόνος δρό­μος για τη βιω­σι­μό­τη­τα. Η πρό­λη­ψη απο­τε­λεί σή­με­ρα θε­με­λιώ­δες ερ­γα­λείο για την επι­βί­ω­ση της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, ιδιαί­τε­ρα για τις επι­χει­ρή­σεις που εμ­φα­νί­ζουν ση­μα­ντι­κό τζίρο και έκ­θε­ση σε κιν­δύ­νους. Το ζή­τη­μα της ασφα­λι­στι­κής κά­λυ­ψης δεν απο­τε­λεί πλέον ζή­τη­μα επι­λο­γής αλλά επι­βε­βλη­μέ­νης υπο­χρέ­ω­σης.

Ο νόμος 5162/2024, με τη νέα δια­μόρ­φω­ση του άρ­θρου 5, προ­βλέ­πει ρητά ότι από την 1η Ιου­νί­ου 2025, όλες οι επι­χει­ρή­σεις με ετή­σιο κύκλο ερ­γα­σιών άνω των 500.000 ευρώ υπο­χρε­ού­νται να δια­θέ­τουν ασφα­λι­στή­ριο συμ­βό­λαιο που να κα­λύ­πτει ζη­μιές από φυ­σι­κές κα­τα­στρο­φές, δη­λα­δή δα­σι­κές πυρ­κα­γιές, πλημ­μύ­ρες και σει­σμούς, σε πο­σο­στό του­λά­χι­στον 70% της αξίας των πε­ριου­σια­κών τους στοι­χεί­ων.

Η υπο­χρέ­ω­ση ασφά­λι­σης αφορά εγκα­τα­στά­σεις, επαγ­γελ­μα­τι­κό εξο­πλι­σμό, μέσα πα­ρα­γω­γής, πρώ­τες ύλες, εμπο­ρεύ­μα­τα, επαγ­γελ­μα­τι­κά οχή­μα­τα και απο­θη­κευ­μέ­να προ­ϊ­ό­ντα.

Η μη συμ­μόρ­φω­ση με τις δια­τά­ξεις του νόμου συ­νε­πά­γε­ται την επι­βο­λή προ­στί­μων που μπο­ρεί να φτά­σουν έως και τις 20.000 ευρώ, ενώ οι επι­χει­ρή­σεις που δεν δια­θέ­τουν την απαι­τού­με­νη ασφά­λι­ση απο­κλεί­ο­νται από κάθε μορφή κρα­τι­κής ενί­σχυ­σης σε πε­ρί­πτω­ση φυ­σι­κής κα­τα­στρο­φής.

Με αφορ­μή τη θέ­σπι­ση αυτής της υπο­χρέ­ω­σης, η Ένωση Ασφα­λι­στι­κών Εται­ριών Ελ­λά­δος (ΕΑΕΕ) δη­μιούρ­γη­σε έναν σύ­ντο­μο και απλο­ποι­η­μέ­νο οδηγό, με στόχο να ενη­με­ρω­θούν οι επι­χει­ρή­σεις για το νέο πλαί­σιο. Ο οδη­γός της ΕΑΕΕ είναι δια­θέ­σι­μος σε ψη­φια­κή μορφή και μέσω των επί­ση­μων κοι­νω­νι­κών της δι­κτύ­ων.

Οι επι­χει­ρή­σεις κα­λού­νται να προ­βούν στις εξής ενέρ­γειες: να επι­κοι­νω­νή­σουν με την ασφα­λι­στι­κή τους εται­ρία ή τον ασφα­λι­στι­κό τους δια­με­σο­λα­βη­τή για να δια­μορ­φώ­σουν το κα­τάλ­λη­λο ασφα­λι­στι­κό πρό­γραμ­μα· να επι­βε­βαιώ­σουν ότι τα υφι­στά­με­να συμ­βό­λαιά τους πλη­ρούν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις του νόμου· να εξε­τά­σουν αν το όριο του 70% αντα­πο­κρί­νε­ται στις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες της επι­χεί­ρη­σης, ώστε να απο­φύ­γουν τον κίν­δυ­νο υπα­σφά­λι­σης.

Στο πλαί­σιο της ανά­γκης ενη­μέ­ρω­σης και ενερ­γο­ποί­η­σης του επι­χει­ρη­μα­τι­κού κό­σμου, διορ­γα­νώ­νε­ται σή­με­ρα Τε­τάρ­τη 14 Μαΐου 2025 και ώρα 17:30 στην κε­ντρι­κή αί­θου­σα συ­νε­δριά­σε­ων του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Δω­δε­κα­νή­σου, ενη­με­ρω­τι­κή ημε­ρί­δα με θέμα: «Προ­στα­σία των Εμπο­ρι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων και των Ξε­νο­δο­χεια­κών Μο­νά­δων από τους Κιν­δύ­νους Φυ­σι­κών Κα­τα­στρο­φών και Πυρ­κα­γιάς». Η διάρ­κεια της εκ­δή­λω­σης είναι δύο ώρες και η εί­σο­δος είναι ελεύ­θε­ρη.

Σε δή­λω­σή του στη «δ» για την εκ­δή­λω­ση, ο πρό­ε­δρος του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Δω­δε­κα­νή­σου κ. Γιάν­νης Γ. Πάπ­που ανέ­φε­ρε σχε­τι­κά:

«Η Δω­δε­κά­νη­σος βίωσε τις συ­νέ­πειες της κλι­μα­τι­κής κρί­σης με τρα­γι­κό τρόπο. Οι φω­τιές του 2023 και οι πλημ­μύ­ρες του 2024 άφη­σαν πίσω όχι μόνο οι­κο­νο­μι­κή κα­τα­στρο­φή αλλά και αν­θρώ­πι­νη από­γνω­ση.

Οι επαγ­γελ­μα­τί­ες δεν ζη­τούν ελε­η­μο­σύ­νη – ζη­τούν σχέ­διο. Χρειά­ζε­ται ένα νέο μο­ντέ­λο πρό­λη­ψης, ευ­θύ­νης και αυ­το­προ­στα­σί­ας.

Η ασφά­λι­ση δεν είναι κό­στος, είναι επέν­δυ­ση. Ως Επι­με­λη­τή­ριο, στη­ρί­ζου­με την ημε­ρί­δα και πα­ρο­τρύ­νου­με όλους τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες να πα­ρευ­ρε­θούν. Ενη­μέ­ρω­ση, πρό­λη­ψη και συ­ντο­νι­σμός είναι το τρί­πτυ­χο που θα μας επι­τρέ­ψει να επι­βιώ­σου­με στην εποχή των ακραί­ων φαι­νο­μέ­νων. Η ευ­θύ­νη δεν είναι πια συλ­λο­γι­κή. Είναι και ατο­μι­κή».

Τη διορ­γά­νω­ση έχουν ανα­λά­βει ο Σύλ­λο­γος Δια­με­σο­λα­βού­ντων στην Ιδιω­τι­κή Ασφά­λι­ση Δω­δε­κα­νή­σου “ΙΣΧΥΣ” και το Επι­με­λη­τή­ριο Δω­δε­κα­νή­σου. Η εκ­δή­λω­ση τελεί υπό την αι­γί­δα της Ένω­σης Ασφα­λι­στι­κών Εται­ριών Ελ­λά­δος και πραγ­μα­το­ποιεί­ται με την υπο­στή­ρι­ξη της Πα­νελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Ασφα­λι­στι­κών Δια­με­σο­λα­βη­τών (ΠΟΑΔ).

Κε­ντρι­κοί ομι­λη­τές της ημε­ρί­δας είναι ο κ. Σίμος Μα­σέ­λης, πρό­ε­δρος του Ελ­λη­νι­κού Συλ­λό­γου Πραγ­μα­το­γνω­μό­νων HALA (Hellenic Association of Loss Adjusters) και ο κ. Σταύ­ρος Δη­μό­που­λος, πρό­ε­δρος της FUEDI (European Federation of Loss Adjusting Experts).

Χαι­ρε­τι­σμούς θα απευ­θύ­νουν εκ μέ­ρους της Ένω­σης Ασφα­λι­στι­κών Εται­ριών Ελ­λά­δος, η κυρία Εύα Λα­μπρι­νού­δη, μέλος της Επι­τρο­πής Πε­ριου­σί­ας, Αντα­σφα­λί­σε­ων, Με­τα­φο­ρών και Σκα­φών της ΕΑΕΕ και η κυρία Γιο­λά­ντα Κου­κου­λέ­τσου, νο­μι­κός σύμ­βου­λος και DPO της Ένω­σης.

Η ημε­ρί­δα φι­λο­δο­ξεί να απο­τε­λέ­σει ου­σια­στι­κό ερ­γα­λείο ευαι­σθη­το­ποί­η­σης και ενερ­γο­ποί­η­σης του εμπο­ρι­κού και ξε­νο­δο­χεια­κού κό­σμου της Δω­δε­κα­νή­σου.

Σε μία εποχή όπου η συ­χνό­τη­τα και η σφο­δρό­τη­τα των φυ­σι­κών κιν­δύ­νων αυ­ξά­νο­νται ρα­γδαία, η πρό­λη­ψη, η ενη­μέ­ρω­ση και η ασφα­λι­στι­κή κά­λυ­ψη κα­θί­στα­νται προ­ϋ­πο­θέ­σεις επι­βί­ω­σης και όχι πο­λυ­τέ­λεια. Οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες κα­λού­νται να με­τα­βούν από τη λο­γι­κή της απο­κα­τά­στα­σης στη στρα­τη­γι­κή της πρό­λη­ψης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.