Τοπικές Ειδήσεις

Εγινε, επιτέλους, η εκκένωση των παλαιών σφαγείων της Ρόδου!

Στην εκκένωση του ακινήτου των παλαιών σφαγείων από τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες προχώρησε χτες το πρωί, η Αστυνομία. Παρών στην όλη επιχείρηση –που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή διμοιρίας των ΜΑΤ από την Αθήνα– ήταν και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Οι 160 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, μεταφέρθηκαν με τρία λεωφορεία στο λιμάνι της Ρόδου, όπου υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό και όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο να μεταφερθούν με το πλοίο ‘Αριάδνη’ σε οργανωμένη δομή που υπάρχει στην Κω (όπου θα έφταναν το απόγευμα). Αργότερα, θα μεταφερθούν σε άλλες δομές στην ενδοχώρα.
Κατά την εκκένωση δεν σημειώθηκαν αντιδράσεις ή επεισόδια και όλα κύλησαν με ομαλό τρόπο.

Ο ΑΝΤ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Σε ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης ανέφερε τα εξής:
«Με προσωπική μας μέριμνα και κατόπιν της μηνυτήριας αναφοράς που υποβάλαμε ενώπιον του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου, δίδεται οριστική λύση σε ένα πρόβλημα ετών, που ταλάνιζε την κοινωνία της Ρόδου, αλλά και τους ίδιους τους διαμένοντες παρανόμως εντός του δημοτικού κτηρίου των πρώην Σφαγείων υπό μη κατάλληλες συνθήκες.
Σήμερα, όλος ο κρατικός μηχανισμός, Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, Λιμενικό Σώμα, ΕΟΔΥ, Δήμος Ρόδου και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συντονίστηκαν και με σεβασμό στον άνθρωπο, απομάκρυναν τους παρανόμως διαμένοντες από το ιστορικό δημοτικό ακίνητο, ενώ σε συνεργασία με τους αρμοδίους αντιδημάρχους Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρα. Στέφανο Ι. Δράκο και Επιχειρησιακής Λειτουργίας και Καθημερινότητας του Πολίτη Τσαμπίκα Κιαχαγιά – Μαγιόγλου ασφαλίζουμε και προστατεύουμε οριστικά το Μνημείο. Παράλληλα, σε περαιτέρω συνεργασία του αντιδημάρχου Στέφανου Δράκου με τον αντιδήμαρχο Τηλέμαχο Καμπούρη, προσφέρουμε φαγητό στους μετανάστες που μεταφέρονται σε καταλληλότερο μέρος φιλοξενίας εκτός Ρόδου, ενώ απολυμάνουμε το χώρο με ειδικό συνεργείο για την προστασία των δημοτικών υπαλλήλων και των συνεργείων που εκτελούν τις απαραίτητες εργασίες, καθώς και των οικογενειών τους. Η Ρόδος, είναι η προτεραιότητά μας».


Ο Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ
«Από την ημέρα, που ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης κατέθεσε αναφορά στην Δικαιοσύνη, για την παράνομη κατάληψη του κτηρίου, όλος ο κρατικός μηχανισμός, υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, ΕΟΔΥ, Δήμος Ρόδου και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συντονίστηκαν προκειμένου να γίνει με τάξη και κανόνες η αναγκαία επιχείρηση. Με πολύ σεβασμό σε όλους τους ανθρώπους και στην πατρίδα μας» -έγραψε σε ανάρτησή του ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η αντίστροφη μέτρηση για να κινηθεί η δύσκολη αυτή διαδικασία ξεκίνησε μετά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στη Δικαιοσύνη, πριν λίγες μέρες, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.


Ο ΣΤ. ΚΑΡΙΚΗΣ
Για το θέμα μίλησε χτες, στους δημοσιογράφους ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης τονίζοντας τα εξής: «Όλα έγιναν με συντονισμένες ενέργειες και η διαδικασία κινήθηκε μετά την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε στη Δικαιοσύνη, πριν λίγες μέρες, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης. Φτάσαμε, επιτέλους στην τελική φάση της εκκένωσης όπου οι διαμένοντες πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες μεταφέρονται σε άλλες δομές της χώρας –τις οποίες θα αποφασίσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όπου θα ελεγχθεί η κατάστασή τους. Μία σοβαρή παράμετρος είναι και το ανθρωπιστικό στοιχείο καθώς ο χώρος και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διέμεναν και διαβιούσαν αυτοί οι άνθρωποι, ήταν απαράδεκτοι, μη τηρώντας τις προδιαγραφές για την φιλοξενία τους. Η ανησυχία μας ήταν σε καθημερινή βάση καθώς υπήρχαν και μικρά παιδιά ενώ όλοι φοβόμασταν μήπως συνέβαινε κάποιο ‘ατύχημα’ που θα έκανε την κατάσταση, μη αναστρέψιμη. Πράγματι, ο δήμαρχος προχώρησε με αποφασιστικότητα και με την σφράγιση του χώρου αυτού, κλείνει μετά από πολλά χρόνια, αυτό το κεφάλαιο. Είναι μία σημαντική μέρα για τον Δήμο Ρόδου και για το νησί γενικότερα. Οφείλω να συγχαρώ όλες τις αρχές που με συντονισμένες ενέργειες αποφάσισαν πως έπρεπε να δοθεί ένα τέλος. Από εδώ και στο εξής, για την μεταφορά τους, τον έλεγχο της νομότυπης κατάστασής τους κ.λπ. τον λόγο έχουν τα συναρμόδια υπουργεία. Ως δημοτική αρχή, είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα».
Ο κ. Καρίκης είπε ακόμη πως όλα τα αντικείμενα που υπήρχαν εκεί και ανήκαν στους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, καταγράφτηκαν και θα φυλαχτούν σε κάποιους χώρους. Αργότερα, θα είναι στη διάθεσή τους: «Τώρα θα πρέπει να καθαριστεί ο χώρος και να σφραγιστεί, ώστε να μην έχουμε πλέον άλλο τέτοιο φαινόμενο. Στα σχέδια του Δήμου είναι πλέον να επανακαθορίσει το σχέδιο για την αξιοποίηση της περιοχής (συνολικά) και από σήμερα, ξεκινούν οι διαδικασίες ώστε να μετατραπεί σε ωφέλιμη χρήση, παραγωγική και δημιουργική για την πόλη της Ρόδου. Στο επόμενο διάστημα θα δούμε πλέον τα επόμενα βήματά μας».

Ο ΧΡ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
Σε δηλώσεις του για το θέμα στους δημοσιογράφους ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου υπογράμμισε τα εξής: «Ήταν ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας στη Ρόδο. Η άτυπη αυτή δομή έπρεπε να εκκενωθεί και οι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες που φιλοξενούνταν εκεί εδώ και χρόνια, έπρεπε να μεταφερθούν σε δομές ολοκληρωμένες. Όλες οι λεπτομέρειες για τις διαδικασίες από εδώ και στο εξής, ανήκουν στην αρμοδιότητα των συναρμόδιων υπουργείων που θα λάβουν και τις σχετικές αποφάσεις. Η επιχείρηση έγινε ομαλά χωρίς να σημειωθούν αντιδράσεις ή επεισόδια», εκφράζοντας την ικανοποίηση της περιφερειακής αρχής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου