Τοπικές Ειδήσεις

Δικογραφία εις βάρος Ισπανού για ηλεκτρονική απάτη «phishing»

Δικογραφία εις βάρος ενός 22χρονου Ισπανού υπηκόου, κατοίκου Μαδρίτης, για απάτη με υπολογιστή σχημάτισαν και υπέβαλαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.
Θύμα του είναι μια 31χρονη κάτοικος της Ρόδου εκπαιδευτικός. Την 18.30’ ώρα της 22ας Νοεμβρίου 2011 δέχτηκε μήνυμα στο email της που προσομοίαζε με αυτά της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο ανέφερε ότι έχει απενεργοποιηθεί ο λογαριασμός της που αντιστοιχεί στην χρεωστική κάρτα της και της υποδείκνυε έναν υπερσύνδεσμο έτσι ώστε να τον ακολουθήσει για να τον ενεργοποιήσει.
Δεν αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για απάτη και πραγματοποίησε σύνδεση από τον συνημμένο υπερσύνδεσμο, εισάγοντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό ασφαλείας ηλεκτρονικής τραπεζικής της.
Λίγες μέρες αργότερα από την ηλεκτρονική τραπεζική της Εθνικής Τράπεζας διαπίστωσε ότι είχε πραγματοποιηθεί μία αγορά, αξία 891 ευρώ με αιτιολογία «ΑΓΟΡΑ REVOLUT **7937*»
Στην πραγματοποίηση αιτήματος αμφισβήτησης συναλλαγών προς την τράπεζα της, έλαβε απάντηση ότι η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε σε ασφαλές περιβάλλον internet και ως εκ τούτου, δε δύναται να διεκδικηθεί, με βάση τους κανονισμούς των Διεθνών Οργανισμών.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργήθηκε απεστάλη έγγραφο προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες καθώς και ταυτόχρονη κοινοποίηση προς την Εθνική Τράπεζα, για παροχή στοιχείων κατόχου του επίμαχου λογαριασμού.
Στο ιδιο πλαίσιο υποβλήθηκε αίτημα για παροχή στοιχείων προς την Τράπεζα «REVOLUT».
Την 10η Ιανουαρίου 2022, προέκυψε ότι δικαιούχος του λογαριασμού από τον οποίο έγινε χρήση της χρεωστικής κάρτας είναι ο 22χρονος Ισπανός, τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας του οποίου είναι γνωστά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου