Τοπικές Ειδήσεις

Ροζάκης για διευρευνητικές με Τουρκία: Ειχα προτείνει αιγιαλίτιδα ζώνη 10 ν.μ. για τα νησιά του Αιγαίου

“Και παλαιότερα είχαν μπει στις διερευνητικές τα θέματα της αποστρατικοποίησης και των ‘γκριζών ζωνών’ και είχαν απορριφθεί“, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία το είχε δεχτεί γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά από τη στιγμή που η Ελλάδα είχε σαφώς απορρίψει οποιαδήποτε συζήτηση πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Ο κ. Ροζάκης, είπε επίσης ότι μπορεί το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών να μην είναι το καλύτερο δυνατόν, αλλά καλύτερα να συζητάμε παρά να μην συζητάμε. Η Τουρκία, είπε, είναι αναγκασμένη να προσέλθει στον διάλογο γιατί όλα τα άλλα μέσα που χρησιμοποίησε απέτυχαν.

Ο κ. Ροζάκης ο οποίος συμμετείχε στις διερευνητικές του 2016, που ήταν και οι τελευταίες, εξήγησε ότι “οι συζητήσεις είχαν μείνει στο εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, κατά συνέπεια κατά βάση εκεί θα πρέπει να γυρίσουμε. Η Τουρκία αρχικά είχε αποδεχθεί τα 12ν.μ. από τις ηπειρωτικές ακτές και μικρότερο εύρος από τις νησιωτικές, όμως σε κάποιο στάδιο των διαπραγματεύσεων υπαναχώρησε ως προς το θέμα των 12 ν.μ. Εκτιμώ ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μετριοπαθής στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει μονομερώς έως τα 12νμ. την αιγιαλίτιδα ζώνη. Όμως η ‘χρήση’ του Αιγαίου γίνεται από τις παρευξείνιες χώρες, τις χώρες που συνδέονται με αυτές, αλλά βεβαίως και τις Ρωσία και ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου τα δικαιώματα διέλευσης των τρίτων χωρών πρέπει να ληφθούν υπόψη, όχι βέβαια στο βαθμό που θα θίγονται τα δικαιώματα της χωρας μας. Είχα προτείνει τα 10 ν.μ. από τις νησιωτικές ακτές ως εναλλακτική λύση, γιατί αφήνουν μία λωρίδα ελεύθερης θάλασσας για τις ανάγκες των τρίτων χωρών η οποία μπορεί και να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες και της ναυσιπλοποιιας. Με τη λύση αυτή διατηρείται ακέραιος και ο εναέριος χώρος, γιατί υπάρχει το παράδοξο να έχουμε εναέριο χώρο 4ν.μ. μεγαλύτερο από την αιγιαλίτιδα ζώνη”.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου