Χαιρετίζει η τοπική αγορά την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο του click in shop από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
Οπως έχει γίνει γνωστό, τα εμπορικά των κλάδων ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος θα λειτουργήσουν με αυτή τη μέθοδο, ενώ τα υπόλοιπα καταστήματα με τη μέθοδο του click away. Και στις δύο περιπτώσεις θα απαιτείται το κλείσιμο ραντεβού, με το click in shop η πώληση να γίνεται εντός του καταστήματος και το click away η παράδοση να γίνεται εκτός, όπως ίσχυσε και κατά την εορταστική περίοδο.
Το Click away ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου 2020, ώστε να μπορέσουν οι καταναλωτές να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους και σταμάτησε (πρόωρα) στις 3 Ιανουαρίου 2021 και θα εφαρμοστεί πάλι παράλληλα με το click In Shop. Το συγκεκριμένο μέτρο, δεν κατάφερε ωστόσο να αναθερμάνει την αγορά (τουλάχιστον όχι στον επιθυμητό βαθμό), που μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown στις 7 Νοεμβρίου βρίσκεται σε κατάσταση… βαθιάς κατάψυξης. Η μέθοδος του click away αποδείχθηκε στην πράξη μη λειτουργική και μη αποδοτική. Άλλωστε η αγορά δεν ήταν προετοιμασμένη για ένα τέτοιο μοντέλο λειτουργίας.
Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση είναι οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις του νησιού. Ήδη πολλά καταστήματα στο κέντρο της πόλης και στις γειτονιές έχουν αδειάσει και αναζητούν νέους ενοικιαστές. Τα μέτρα τόνωσης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, σε πολλές περιπτώσεις δεν στάθηκαν αρκετά για την επιβίωσή τους.
«Με το Click Away, οι τζίροι των καταστημάτων, μπορεί να ξεκόλλησαν από το απόλυτο μηδέν, το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν το προσδοκώμενο. Την περίοδο των εορτών, η κίνηση ήταν περιορισμένη και δεν πλησίασε καν τα επιθυμητά επίπεδα. Ήταν δε ένα μέτρο που εξυπηρετούσε ελάχιστα τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Το Click in Shop στους κλάδους ένδυσης και υπόδησης και χρυσοχοΐας, πιστεύω ότι θα τονώσει περισσότερο την αγορά, καθώς ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα προϊόντα που επιθυμεί στο κατάστημα και να τα δοκιμάσει. Πρόκειται δε για μέτρο το οποίο είχε προτείνει η ΕΣΕΕ στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε περίπτωση που δεν άνοιγε κανονικά η αγορά και που υιοθετήθηκε εν μέρει τελικά», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου και αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ, Νίκος Μπόνης και σημείωσε ότι η κρίση στην αγορά θα ενισχυθεί μετά τη λήξη της πανδημίας, όταν οι επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής των κυβερνητικών μέτρων, κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που τους αναλογούν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία εντάχθηκαν.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπόνης δήλωσε τα εξής: «Έχουν αδειάσει καταστήματα στο κέντρο της πόλης, στη Μεσαιωνική Πόλη και στις γειτονιές και όπως φαίνεται, θα αδειάσουν και άλλα. Θα φανεί πολύ έντονα η κρίση όταν τεθεί σε έλεγχο η πανδημία και λήξουν τα περιοριστικά μέτρα. Τότε θα λήξει και η αναστολή πληρωμών των δόσεων στην εφορία και στο ΙΚΑ…, θα κληθούν οι επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή να επιστρέψουν τα ανάλογα ποσά… Και τότε θα βρεθεί το σύνολο σχεδόν της αγοράς σε πραγματικά δύσκολη κατάσταση».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ