Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο οι αφίξεις Ρώσων τουριστών για το 2018, είναι ο στόχος του ΕΟΤ Μόσχας και κατ’ επέκταση του υπουργείου Τουρισμού.
Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «δημοκρατική», ο προϊστάμενος του γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στη Μόσχα, Πολύκαρπος Ευσταθίου.
Επίσης, εξηγεί τι έγινε το 2017 με την ρωσική αγορά, μιλάει για τα μηνύματα του 2018, το «Έτος Ελλάδας – Ρωσίας στον Τουρισμό», τις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών αλλά και τα πλάνα του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.
Η συνέντευξη δόθηκε στα γραφεία του ΕΟΤ στην ρωσική πρωτεύουσα.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Ευσταθίου, να ξεκινήσουμε με την χρονιά που πέρασε. Είστε ικανοποιημένος με την πορεία του ρωσικού τουρισμού προς την Ελλάδα, όπως έκλεισε το 2017;
Να ευχηθώ κατ’ αρχήν, βέβαια καλή χρονιά σε όλους τους αναγνώστες σας. Με δεδομένο το άνοιγμα της αγοράς της Τουρκίας, δημιουργήθηκαν εντελώς διαφορετικοί συσχετισμοί σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών το 2017. Όπως είναι γνωστό, το 2016 η Τουρκία ήταν κλειστή και με το άνοιγμα που έγινε πέρσι, όλοι οι τουρ οπερέιτορ τουρκικών συμφερόντων, έριξαν το βάρος εκεί ενώ διατέθηκαν πάρα πολλά κονδύλια για την ενίσχυση του ρωσικού τουρισμού στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να σπάσουν κάθε… ρεκόρ φτάνοντας στο αστρονομικό ποσοστό αύξησης 400%!!! Δηλαδή, έσπασαν κάθε ρεκόρ στον τουρισμό. Όλα αυτά έγιναν με πολλές χρηματοδοτήσεις, με πάρα πολύ μεγάλη προβολή και διαφήμιση αλλά και πολύ χαμηλά και ελκυστικά πακέτα. Παρ’ όλα αυτά, εμείς είμαστε ευχαριστημένοι. Και το λέω αυτό διότι παρά τον αριθμό – ρεκόρ στις αφίξεις στην Τουρκία, ο αριθμός των Ρώσων που ταξίδεψαν πέρσι ήταν μειωμένος (συνολικά). Έκλεισε η χρονιά δηλαδή με περίπου 900.000 αφίξεις Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα –παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την Τουρκία.
• Ποια είναι τα μηνύματα για το 2018 που έχετε μέχρι τώρα;
Για το 2018, θα έχουμε ακόμη έναν ανταγωνιστή. Μαζί με την Τουρκία, ανοίγει και η Αίγυπτος καθώς ξεκινούν τα πρώτα τσάρτερ. Ωστόσο, έχουμε ένα άλλο πλεονέκτημα: φέτος έχουμε το «Έτος Ελλάδας – Ρωσίας στον Τουρισμό». Τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπογράφτηκε σχετικό μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας κα Άλα Μανίλοβα, με αντικείμενο την προώθηση του Τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών. Με αυτό τον τρόπο, θα δημιουργηθούν 48 περίπου εκδηλώσεις και δράσεις καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
• Πότε ξεκινούν οι δράσεις αυτές;
Η πρώτη δράση ξεκινάει στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2018, οπότε θα έρθουν στην Μόσχα, οι 13 αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού που θα συναντηθούν με 20 αντίστοιχους συναδέλφους τους στην Ρωσία. Στο διήμερο αυτό θα γίνουν συναντήσεις, θα ανταλλάξουν απόψεις, θα συζητηθεί το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, θα συζητηθούν επίσης οι γεωγραφικές ζώνες της Βορείου και της Νοτίου Ρωσίας που έχουν τουριστικό ρεύμα και κόσμο που στέλνουν προς την Ελλάδα και γενικά θα γίνουν πολλές ζυμώσεις, ώστε να υπάρξει ένα είδος καλύτερης συνεργασίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο λαών –σε καθαρά τουριστικό επίπεδο. Εμείς ωστόσο, θέλουμε να προωθήσουμε το μοντέλο του τουρισμού για 365 ημέρες τον χρόνο και όχι μόνον την τουριστική περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.
• Πώς θα γίνει αυτό κύριε Ευσταθίου; Ποιο είναι το πλάνο;
Κοιτάξτε, σε αυτό βοηθούν οι τουρ οπερέιτορς (ελληνικών και ρωσικών συμφερόντων) οι οποίοι προσθέτουν νέους προορισμούς και πολλά αεροπορικά δρομολόγια το 2018. Π.χ. στις 15 Απριλίου ξεκινάει η νέα γραμμή Μόσχα – Αθήνα από την «Ellinair», η γραμμή Μόσχα – Χανιά (που δεν υπήρχε στον χάρτη τα τελευταία χρόνια), προστίθενται επίσης νέα δρομολόγια προς Κέρκυρα, προς Ρόδο, προς Κω τόσο με νέες εταιρείες όσο και με παραπάνω δρομολόγια.
Όσον αφορά την Ρόδο, επειδή φέτος προστίθενται νέες κλίνες, το έχουμε λάβει υπόψη. Είναι κάτι πολύ θετικό, διότι τουρ οπερέιτορς ρωσικών συμφερόντων, όπως είναι ο TEZ TOUR, Biblio κ.λπ. θα επενδύσουν περισσότερο στο νησί. Να σημειώσουμε εδώ ότι το 2017, δεν μειώθηκε η ζήτηση από την ρωσική αγορά. Υπήρχε ζήτηση αλλά δεν υπήρχαν κλίνες, ενώ δόθηκε προτεραιότητα στις παραδοσιακές αγορές. Γι αυτό και «συμπιέστηκε» η ρωσική αγορά. Το 2018 δεν θα υπάρχει κάτι τέτοιο.
• Μου περιγράφετε πάντως ένα δυναμικό πρότζεκτ το οποίο προωθείται –τόσο σε θεσμικό, όσο και σε τουριστικό και επιχειρηματικό επίπεδο.
Βεβαίως, συν ότι κάθε μήνα θα υπάρχει και μία δράση ή εκδήλωση με στόχο την διαφήμιση και προβολή ανάμεσα στις δύο χώρες. Βεβαίως, σκοπεύουμε να δώσουμε και νέα κίνητρα ώστε να δείξουμε και κάποια πράγματα που δεν ήταν πολύ γνωστά στους Ρώσους. Η Ελλάδα δεν είναι μόνον ήλιος και θάλασσα, προσφέρεται για διακοπές 365 ημέρες τον χρόνο, υπάρχουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, προσφέρεται για weekends, shopping και άλλα πολλά.
• Η εικόνα που έχουν οι Ρώσοι για την Ελλάδα πάντως, είναι γνωστή. Δηλαδή δεν είναι ένας άγνωστος προορισμός για εκείνους.
Φυσικά. Δεν είμαστε άγνωστοι. Επειδή όμως οι προορισμοί είναι σχετικά δεδομένοι όπως π.χ. τα νησιά στο Αιγαίο, ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να προωθήσουμε και την υπόλοιπη Ελλάδα, την ηπειρωτική περιοχή, τη Μακεδονία, το Βόρειο Αιγαίο κ.λπ. Γι αυτό διοργανώνονται και ταξίδια με δημοσιογράφους προς τέτοιους προορισμούς για να γνωρίσουν και άλλα μέρη της χώρας. Ωστόσο υπάρχει όλο και περισσότερο η τάση, να σχεδιάζουν μεμονωμένα τα ταξίδια τους οι Ρώσοι προς την Ελλάδα και μάλιστα σε τόπους που δεν είναι τουριστικοί.
• Οι Ρώσοι θεωρούνται ακόμη καλοί πελάτες για την Ελλάδα;
Βεβαίως. Αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε τα στατιστικά. Μετά τις ΗΠΑ, η Ρωσία είναι η δεύτερη ανερχόμενη οικονομική δύναμη. Επιλέγουν ξενοδοχεία πεντάστερα και τετράστερα (ακόμη και με το all inclusive) ενώ ο κόσμος που επισκέπτεται την χώρα μας, δεν είναι αυτός που θα πάει σε φτηνούς προορισμούς, όπως η Τουρκία. Είναι κόσμος πιο εκλεκτικός και ψάχνει για καλό φαγητό, για shopping, για εκδρομές, για επισκέψεις σε μοναστήρια κ.λπ.
• Στην Ρωσία, έχει αυξηθεί η οικονομική δύναμη των πολιτών;
Κοιτάξτε, η οικονομική κατάσταση των Ρώσων έχει βελτιωθεί. Κάθε χρόνο ανεβαίνει και αυτό είναι ευκρινές. Μην ξεχνάτε ότι είχε σημειωθεί μια μεγάλη υποτίμηση στο ρούβλι έναντι του ευρώ στην αρχή της οικονομικής κρίσης (με την κατάσταση στην Ουκρανία, τις πολιτικές εξελίξεις κ.ά.) Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, η ρωσική οικονομία έχει βελτιωθεί, με συνέπεια οι Ρώσοι να μπορούν πλέον να ταξιδέψουν περισσότερο.
• Είδαμε πάντως ότι επιχειρήθηκε τα τελευταία χρόνια μια προσπάθεια ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, από την ρωσική κυβέρνηση με πολύ μεγάλες χρηματοδοτήσεις. Απέφερε αποτελέσματα;
Ναι, και το έχει πετύχει κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Δεν παύει όμως να είναι προορισμοί που δεν μπορούν να συγκριθούν με τους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας ή με άλλες χώρες. Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν. Παρ όλα αυτά, ενισχύουν τις υποδομές τους και τις υπηρεσίες τους. Πολλοί τουρ οπερέιτορς, δουλεύουν μόνον με τον εσωτερικό τουρισμό. Και μιλάμε για τις θερινές διακοπές. Η Ρωσία είναι μεγάλη χώρα και δέχεται τουρισμό όλο τον χρόνο και κυρίως σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη.
• Οι Ρώσοι τουρίστες, ποιες περιόδους επιλέγουν για να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα;
Το κύμα ξεκινάει τον Απρίλιο με τις διακοπές του Πάσχα και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου (Πρωτομαγιά και Ημέρα της Νίκης –πρώτο δεκαήμερο). Και βεβαίως, το καλοκαίρι από Ιούλιο – Αύγουστο, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και τον Δεκέμβριο.

• Όσον αφορά τις βίζες, διαπιστώνουμε ότι έχει εξομαλυνθεί το πρόβλημα.
Δεν υπάρχει πια κανένα πρόβλημα. Οι Ελληνικές Προξενικές αρχές κάνουν άριστα την δουλειά τους, οι βίζες εκδίδονται πολύ γρήγορα και μάλιστα διαθέτουμε τα περισσότερα Visa Centres στην Ρωσική Ομοσπονδία από όλες τις άλλες χώρες. Έχουμε 36 Visa Centres –περισσότερα από την Ιταλία και την Ισπανία!
• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Έλληνες που ασχολούνται με τον Τουρισμό;
Ότι φέτος, ο στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε το ένα εκατομμύριο σε αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα. Τις δύο τελευταίες χρονιές το πλησιάσαμε αυτό το νούμερο αλλά το 2018 ευελπιστούμε να το ξεπεράσουμε. Θα έχουμε πολύ δυναμική διαφήμιση και προβολή ενώ είναι πολύ σημαντική η συνδρομή του υπουργείου Τουρισμού σε όλες τις προσπάθειες. Να προσθέσω ότι στην Έκθεση ΜΙΤ, ο ΕΟΤ θα συμμετέχει με ένα περίπτερο 800 τ.μ. σε κεντρικό σημείο, με πολλούς συνεκθέτες, με events και εκδηλώσεις. Θέλουμε να συνδυάσουμε την Έκθεση με το «Έτος Ελλάδας – Ρωσίας» στον Τουρισμό αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ