Ειδήσεις

“Αφήνουμε πίσω το αίσχος της κομματοκρατίας”-Πρώτη επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για το Δημόσιο

Η προηγούμενη κυβέρνηση βάφτισε μεταρρύθμιση τις απολύσεις και το «4-2-1» στις τοποθετήσεις στελεχών, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για ξήλωμα στελεχών και «αξιολόγηση» που γινόταν με ρουσφετολογικά χαρακτηριστικά. Στόχος μας, η αποκομματικοποίηση του Δημοσίου.
Πρώτη επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για το Δημόσιο

Από το βήμα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης επέλεξε ο πρωθυπουργός να κάνει την πρώτη επίθεση προς τον νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Αφορμή οι κινήσεις του τελευταίου όταν υπήρξε υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης.

«Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται ως μέγας μεταρρυθμιστής. Πριν λίγους μήνες, στην κυβέρνηση Σαμαρά, είχε μια καίρια θέση, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης», είπε ο πρωθυπουργός. «Στη θητεία του υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του κομματικού κράτους. Με μια διάταξη καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων και διόρισε με μη ανοικτές διαδικασίες αυτούς που ο ίδιος επέλεξε», κατήγγειλε.

Ο κ. Μητσοτάκης, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, υποβάθμισε και γενικούς διευθυντές σε απλούς υπαλλήλους για να αναβαθμίσει δικούς του ανθρώπους. Αναφέρομαι σε μια κυβέρνηση που επισήμως είχε υιοθετήσει το σύστημα 4-2-1 για τη νομή της εξουσίας.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως αυτοί ονόμασαν τις απολύσεις «διοικητική μεταρρύθμιση» και έβαλαν ένα σύστημα που επέβαλε υποχρεωτικά αρνητική βαθμολογία κατά παράβαση κάθε επιστημονικής λογικής, με στόχο αφού δεν μπορούσαν να κάνουν προσλήψεις, να μετατρέψουν σε ρουσφέτι την παραμονή.

«Ο καθένας κρίνεται από την πράξη του. Και εμείς θα κριθούμε από τις πράξεις μας, αν έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε πέντε πράγματα στον τόπο. Γι’ αυτό χρειάζονται υπερβάσεις και από εμάς τους ίδιους», παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα κάνουμε την εξαγγελία πράξη»

Θα υλοποιήσουμε μια εξαγγελία που ακούστηκε πολλές φορές, αλλά ουδέποτε έγινε πράξη: τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και την ανάδειξη των στελεχών του, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μίλησε για ένα πελατειακό κράτος που στελεχώθηκε, δυνάμωσε και βάθυνε από την μεταπολίτευση και μετά.
Όταν βρεθήκαμε από τη θέση αντιπολίτευσης είχα πει ότι είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να κάνουμε την μεταρρύθμιση γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις. «Οι θέσεις είναι τόσες πολλές που έχουμε τόσους δικούς μας για να βάλουμε σε αυτές τις θέσεις», είπε χαριτολογώντας.

Οι προηγούμενοι επέλεξαν τη λογική της νομής της εξουσίας. Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης αποτέλεσε μια μεγάλη τομή, είπε ο πρωθυπουργός.
Η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο θεραπείας, να άρουμε τις παθογένειες. Πρέπει να βρούμε τις λύσεις.

«Χρειάζεται αποκομματικοποίηση»

Είναι λάθος λέξη η απολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Αυτό που χρειάζεται είναι η αποκομματικοποίηση και η λειτουργία της χωρίς να εξυπηρετεί συμφέροντα. «Η δημόσια διοίκηση πρέπει να έχει πολιτικό όραμα και να παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες, εξασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη να γίνουν τομές που καθυστέρησαν για πολλά χρόνια επειδή η δημόσια διοίκηση χρησιμοποιήθηκε ως φέουδο. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αφέθηκαν στη μοίρα τους. Βαφτίζονταν διοικητική μεταρρύθμιση η αντιμεταρρύθμιση. Η ευθύνη ανοίγει στα δυο κόμματα που βρέθηκαν στην εξουσία και έστησαν ένα δημόσιο που παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα.

Ηρθε η ώρα να μπει τέλος σε αυτή τη ντροπή, μακριά από δημαγωγίες που φορτώνουν στο δημόσιο τομέα όλα τα δεινά που έζησε η χώρα τα τελευταία χρόνια.

«Τα τελευταία χρόνια έλαβε χώρα μια πρωτοφανής προσπάθεια υπονόμευσης του δημόσιου τομέα από το πολιτικό προσωπικό που 40 χρόνια πρωταγωνίστησε στη δημιουργία του πελατειακού κράτους», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Αντι να επικεντρωθούν στα προβλήματα, όπως το ρουσφέτι και η διαφθορά, η χαοτική νομοθεσία, η κατάρρευση των εκλεκτικών μηχανισμών, η εύκολη λύση ήταν να τα βάζουν συνολικά με το δημόσιο τομέα και συλλήβδην με τους υπαλλήλους.

Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, με το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή:

– Θεσπίζεται εθνικό μητρώο στελεχών δημόσιας διοίκησης. Θα στελεχώνουν όλες τις επιτελικές θέσεις του δημοσίου, θέτοντας τέλος στο σφιχτό εναγκαλισμό κράτους και πολιτικών. Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως λάφυρο.

– Νέο σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης – και των υφισταμένων από τους προϊσταμένους αλλά και των προϊσταμένων από τους υφιστάμενους, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

– Υιοθετείται αντικειμενικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων και ανώτερων στελεχών σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση.

– Αλλάζουν τα οργανογράμματα των υπουργείων, θεσπίζεται ο υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας με πενταετή θητεία για να εξασφαλίζει τη συνέχεια.

– Αναβαθμίζεται το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και αποκτά ρόλο παρατηρητηρίου

Το νομοσχέδιο κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή και ελπίζουμε να τύχει ευρύτερης στήριξης. Είμαστε ανοιχτοί σε παρατηρήσεις και τροποποιήσεις, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Το νέο μισθολόγιο

Με το νέο μισθολόγιο προβλέπονται μικρές αυξήσεις για κατηγορίες προσοντούχων δημοσίων υπαλλήλων, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Μέσα σε στενό δημοσιονομικό πλαίσιο, καταφέραμε αυτή τη μικρή κατάκτηση στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, η οποία λοιδωρήθηκε ως λαϊκισμός, σημείωσε.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση θέτει στόχο για σημαντικό αριθμό προσλήψεων το 2016. Θέλουμε οι προβλεπόμενες προσλήψεις της επόμενης πενταετίας να έλθουν λίγο πιο μπροστά, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι τα επιχειρήματα της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σοβαρά, καθώς οι ελλείψεις σε υγεία και παιδεία είναι πολύ μεγάλες.

Μόνο με αξιοκρατικά κριτήρια οι διορισμοί

Εμείς δεν λειτουργήσαμε ρεβανσιστικά όπως οι προηγούμενοι, ακόμα και σε περιπτώσεις προϊσταμένων που δεν είχαν εκλεγεί με αξιοκρατικές διαδικασίες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δεν θα διορίζουμε προϊσταμένους μέσα από διαδικασίες μη αξιοκρατικές, σημείωσε, αναφερόμενος και στην περίπτωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η προηγούμενη κυβέρνηση άλλαξε τον προηγούμενο ΓΓΔΕ προφανώς γιατί είχαν κάποιες ενδοοικογενειακές αντιθέσεις. Την επόμενη την επέλεξε επειδή ήταν η σύμβουλος του υπουργού. Εμείς επιλέξαμε να γίνει ανοιχτή διαδικασία αξιολόγησης. Διορίζουμε ΓΓΔΕ όχι κάποιον κολλητό μας αλλά αυτόν που κρίθηκε ότι έχει τα κατάλληλα στοιχεία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Είμαστε αποφασισμένοι να τελειώσουμε μια και καλή με τις πρακτικές της διαφθοράς και της διαπλοκής. Θέλουμε να δημιουργήσουμε την Ελλάδα του σεβασμού στα δικαιώματα των πολιτών και της κοινωνικής δικαιοσύνης, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου