ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φιλόδοξα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας: O στόχος για το Akkuyu και τα επόμενα βήματα

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ

Με σταθερά βήματα η Τουρκία επι­τα­χύ­νει την είσοδό της στην πυρη­νική ενέρ­γεια, θέτο­ντας ως στρα­τη­γικό στόχο τη λει­τουρ­γία 12 πυρη­νι­κών αντι­δρα­στή­ρων έως το 2050, στο πλαίσιο της ενερ­γεια­κής ασφά­λειας, της μείωσης της εξάρ­τη­σης από εισα­γό­μενα καύσιμα και της πορείας προς την κλι­μα­τική ουδε­τε­ρό­τητα.

Το τελευ­ταίο επει­σό­διο σε αυτή την πορεία ήταν η υπο­γραφή μνη­μο­νίου συνερ­γα­σίας (MoU) για την πυρη­νική ενέρ­γεια μεταξύ της κρα­τι­κής εται­ρείας Türkiye Nükleer Enerji AŞ (TUNAS) και της Korea Electric Power Corporation (KEPCO), παρου­σία των προ­έ­δρων Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν και Λι Τζε-Μιουνγκ, κατά την επίσημη επί­σκεψη του Νοτιο­κο­ρε­άτη προ­έ­δρου στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το τουρ­κικό υπουρ­γείο Ενέρ­γειας, το MoU προ­βλέ­πει ανταλ­λαγή τεχνο­γνω­σίας, τεχνι­κών δεδο­μέ­νων και εμπει­ρίας, καθώς και κοινά έργα που εκτεί­νο­νται από την ανά­πτυξη πυρη­νι­κών σταθμών και την αξιο­λό­γηση τοπο­θε­σιών, έως τη χρη­μα­το­δό­τηση έργων και την εκπαί­δευση ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού. Ο υπουρ­γός Ενέρ­γειας Αλπαρ­σλάν Μπαϊ­ρα­κτάρ χαρα­κτή­ρισε τη συμ­φω­νία “στρα­τη­γική εται­ρική σχέση” που ενι­σχύει τη μακρο­πρό­θε­σμη ενερ­γειακή ασφά­λεια της χώρας.

Το “ορόσημο” του Akkuyu και τα επόμενα βήματα

Ακρο­γω­νιαίος λίθος του τουρ­κι­κού πυρη­νι­κού προ­γράμ­μα­τος είναι το πυρη­νικό εργο­στά­σιο Akkuyu στη Μερσίνα, ισχύος 4.800 MW, το πρώτο της χώρας. Κατα­σκευά­ζε­ται από τη ρωσική Rosatom με το μοντέλο BOO (build-own-operate) και περι­λαμ­βά­νει τέσ­σε­ρις αντι­δρα­στή­ρες VVER-1200. Με την ολο­κλή­ρωσή του –στόχος είναι το τέλος του 2028– εκτι­μά­ται ότι θα καλύ­πτει περίπου το 10% των ηλε­κτρι­κών αναγκών της Τουρ­κίας.

Παράλ­ληλα, η Άγκυρα προχωρά στον σχε­δια­σμό δεύ­τε­ρου πυρη­νι­κού σταθμού στη Σινώπη, με συνο­μι­λίες τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Νότια Κορέα, ενώ για τρίτο πυρη­νικό έργο στη Θράκη βρί­σκο­νται σε εξέλιξη επαφές με την Κίνα. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ήδη από το 2023 η KEPCO είχε κατα­θέ­σει προ­κα­ταρ­κτική πρόταση για την κατα­σκευή τεσ­σά­ρων αντι­δρα­στή­ρων APR-1400 σε περιοχή της βόρειας Τουρ­κίας.

Στο προ­σκή­νιο και οι μικροί αρθρω­τοί αντι­δρα­στή­ρες (SMRs)

Ιδιαί­τερη βαρύ­τητα δίνεται και στους μικρούς αρθρω­τούς αντι­δρα­στή­ρες (SMRs). Η Τουρκία σχε­διά­ζει να προ­σθέ­σει 5 GWe ισχύος από SMRs έως το 2050, κάτι που αντι­στοι­χεί σε του­λά­χι­στον 16 επι­μέ­ρους μονάδες, ενι­σχύ­ο­ντας την ευε­λι­ξία του ενερ­γεια­κού της συστή­μα­τος και διευ­κο­λύ­νο­ντας την εγκα­τά­σταση πυρη­νι­κών μονάδων σε βιο­μη­χα­νι­κές περιο­χές ή απο­μα­κρυ­σμένα σημεία.

Τι σημαί­νει για την Ελλάδα

Τα φιλό­δοξα τουρ­κικά σχέδια απο­κτούν ιδιαί­τερη σημασία και για την Ελλάδα. Το τελευ­ταίο διά­στημα, στην Αθήνα εντεί­νε­ται η συζή­τηση για πιθανή ανα­θε­ώ­ρηση της πάγιας αρνη­τι­κής στάσης απέ­να­ντι στην πυρη­νική ενέρ­γεια, ιδίως υπό το πρίσμα των SMRs, που θεω­ρού­νται τεχνο­λο­γία χαμη­λό­τε­ρου ρίσκου, μικρό­τε­ρου κόστους και πιο συμβατή με τα σύγ­χρονα ενερ­γειακά συστή­ματα υψηλής διείσ­δυ­σης ΑΠΕ.

Χωρίς να έχει ληφθεί πολι­τική απόφαση, η συζή­τηση αφορά κυρίως τεχνική και στρα­τη­γική αξιο­λό­γηση των SMRs, τόσο σε επίπεδο ενερ­γεια­κής ασφά­λειας όσο και ως πιθανό εργα­λείο απο­αν­θρα­κο­ποί­η­σης για τη βιο­μη­χα­νία και τα δίκτυα. Σε κάθε περί­πτωση, η ταχεία πρόοδος της Τουρ­κίας στον πυρη­νικό τομέα λει­τουρ­γεί ως παρά­γο­ντας πίεσης και επα­να­ξιο­λό­γη­σης για ολό­κληρη την περιοχή της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γείου.

Καθώς η πυρη­νική ενέρ­γεια επι­στρέ­φει δυνα­μικά στην ευρω­παϊκή και διεθνή ατζέντα, η Άγκυρα δείχνει απο­φα­σι­σμένη να βρεθεί στην “πρώτη ταχύ­τητα” της νέας ενερ­γεια­κής εποχής – με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται και για τις γεω­πο­λι­τι­κές ισορ­ρο­πίες της περιο­χής.

Πηγή: capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.