Ειδήσεις

Πράσινη λύση για τους αυθαίρετους οικισμούς

Ρύθμιση παρεμφερή με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν εισφορά σε γη ώστε να δημιουργούνται νέα δάση αλλά και σε χρήμα, προκειμένου να τακτοποιηθούν όχι μεμονωμένα ακίνητα αλλά ολόκληροι οι οικισμοί

Με παραχώρηση εκτάσεων στο Δημόσιο προκειμένου να δημιουργηθεί νέο δάσος και να υπάρχει σαφές περιβαλλοντικό όφελος σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση προτίθεται το υπουργείο Περιβάλλοντος να λύσει τον γόρδιο δεσμό των αυθαίρετων οικισμών. Εφόσον το σχέδιο γίνει δεκτό στη Βουλή, ταυτόχρονα θα ζητηθεί από το υπουργείο να παγώσουν τα πρόστιμα για αυθαίρετη δόμηση στα δάση μέχρι την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών από το Κτηματολόγιο – που όμως αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό μόλις 1%!

Η λύση που προκρίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τους αυθαίρετους οικισμούς στα δάση στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ετσι, πέρα από την παραχώρηση εκτάσεων, προβλέπεται η δήλωση κάθε σπιτιού που βρίσκεται στους οικισμούς ως αυθαιρέτου καθώς και η χάραξη κόκκινης γραμμής που θα αφορά αυθαίρετους οικισμούς που δημιουργήθηκαν έως το 2009 επειδή για το διάστημα 2007-2009 υπάρχουν οι νεότερες αεροφωτογραφίες.

Το πρόβλημα με τους αυθαίρετους οικισμούς παραμένει μεγάλο. Μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί έως σήμερα γύρω στους 150 στους οποίους υπάρχουν αυτή τη στιγμή περί τα 10.000 σπίτια. Οπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα τελευταία 30 χρόνια δεν επιχειρήθηκε μια συνολική λύση για το πρόβλημα αλλά έχουν γίνει πολλές επιμέρους προσπάθειες για τακτοποίηση μεμονωμένων οικισμών, όπως π.χ. η πρόσφατη ρύθμιση για τον οικισμό Νέα Ζωή Μάνδρας για τον οποία αίρεται ο δασικός του χαρακτήρας και δρομολογείται η ένταξη στο σχέδιο πόλης.

Οι τρεις προαναφερόμενοι πυλώνες αποτελούν ένα μόνο μέρος του πλαισίου λύσης που θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς στο περιθώριο της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά τις εισφορές σε γη και χρήμα για τις εντασσόμενες στο σχέδιο πόλης περιοχές.
Αν τελικά οι προτεινόμενες λύσεις γίνουν δεκτές ως βάση εκκίνησης για τη διευθέτηση του προβλήματος, τότε, λένε από το ΥΠΕΚΑ, θα ζητήσουν να παγώσουν όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους αυθαίρετους οικισμούς μέχρι να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες όπου είναι αποτυπωμένοι όλοι οι παράνομοι οικισμοί μαζί και με άλλες πληροφορίες.

Οι αυθαίρετοι οικισμοί έχουν δημιουργηθεί μέσα σε δάση και δασικές περιοχές. Γι’ αυτό και από το υπουργείο ξεκαθαρίζουν ότι η όποια λύση επιλεγεί δεν θα αφορά μεμονωμένα αυθαίρετα που έχουν ξεφυτρώσει στη μέση του πουθενά. Η λύση σε πρώτη φάση ξεκινά με την αποτύπωση όλων των παράνομων οικισμών. Για τούτο θα χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα καταγραφή από το Κτηματολόγιο η οποία αφορά κάθε περιοχή που μπαίνει σε καθεστώς κτηματογράφησης. Ο στόχος είναι να υπάρξει πλήρης καταγραφή με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου το 2020. Ταυτόχρονα θα ζητηθεί από τους δήμους να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της καταγραφής.
Ηδη έχει προχωρήσει η καταγραφή σε Αττική και Κορινθία.

Η προϋπόθεση
Η προϋπόθεση που βάζουν από το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία είναι μία: να υπάρξει διακομματική συναίνεση για το θέμα στη Βουλή. «Θα προχωρήσουμε μόνο αν στη Βουλή υπάρξει συναίνεση, αποδοχή ή έστω ανοχή» λένε πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Δεν επιβάλλουμε τίποτα».

Τα ΝΕΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου