ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κουντουρά: Αύξηση 9% στις αεροπορικές θέσεις για Ελλάδα το 2017 – Ψηλότερα το 2018

news room 5 λεπτά ανάγνωση
Κουντουρά

«Η ενί­σχυση της συν­δε­σι­μό­τη­τας είναι το “κλειδί” για την του­ρι­στική ανά­πτυξη».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλών η υπουρ­γός Του­ρι­σμού κ. Ελενα Κου­ντουρά στο πλαίσιο της 33ης Διε­θνούς Έκθεσης Του­ρι­σμού Philoxenia στη Θεσ­σα­λο­νίκη, όπου παρου­σί­ασε τις υλο­ποιού­με­νες ανα­πτυ­ξια­κές δράσεις της ενιαίας εθνικής και περι­φε­ρεια­κής του­ρι­στι­κής πολι­τι­κής με στόχο τον του­ρι­σμό 365 ημέρες το χρόνο στην Ελλάδα.

«Είναι  σημα­ντικό  να δώσουμε το μήνυμα ότι ο του­ρι­σμός απο­τε­λεί ισχυρή κινη­τή­ρια δύναμη για την ανά­πτυξη», τόνισε η Υπουρ­γός.

«Με συμ­φω­νίες και δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με αερο­πο­ρι­κές εται­ρίες εξα­σφα­λί­σαμε αύξηση των πτη­τι­κών προ­γραμ­μά­των προς την Ελλάδα. Το 2017 η  συνο­λική  αύξηση είναι της τάξεως του  9% στις  προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες αερο­πο­ρι­κές θέσεις για την Ελλάδα σε σχέση με το 2016. Επι­διώ­ξαμε επίμονα την  απευ­θείας αερο­πο­ρική σύνδεση Ντουμπάι- Αθήνας- Νέας Υόρκης καθη­με­ρινά και όλο το χρόνο,  η οποία εγκαι­νιά­στηκε το Μάρτιο του 2017  όπως επίσης και τη  σύνδεση της Αθήνας με το Πεκίνο που ξεκί­νησε στο τέλος  Σεπτεμ­βρίου. Καλω­σο­ρί­ζουμε και τη νέα πτήση Θεσσαλονίκη- Ντόχα».

Σύμφωνα με την υπουργό Του­ρι­σμού, το 2017 είναι θεα­μα­τική χρονιά με σημα­ντική αύξηση:

Στις διε­θνείς αφίξεις, που, με βάση τις εκτι­μή­σεις του υπουρ­γείου, θα αγγί­ξουν τα 30 εκα­τομ­μύ­ρια με την κρουα­ζιέρα

Στις πλη­ρό­τη­τες, τις δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις, στα του­ρι­στικά έσοδα.

Στις επι­πλέον προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες  αερο­πο­ρι­κές θέσεις που ξεπέ­ρα­σαν το  1 εκα­τομ­μύ­ριο 200 χιλιά­δες στο οκτά­μηνο.

Η μεγάλη αυτή αύξηση του του­ρι­σμού απο­τυ­πώ­θηκε σε σειρά άλλων δεικτών και παρα­γω­γι­κών τομέων. Το 2017  ο του­ρι­σμός:

-Ενίσχυσε τις μετα­φο­ρές, τις εξα­γω­γές, την κατα­νά­λωση, τις κατα­θέ­σεις.

– Συνέ­βαλε στην άνοδο του λια­νι­κού εμπο­ρίου, και στην αύξηση κατά 20% περίπου του τζίρου στις αγορές  tax free ξένων επι­σκε­πτών υψηλής αγο­ρα­στι­κής δύναμης.

– Κυριαρ­χεί  στις ενάρ­ξεις νέων επι­χει­ρή­σεων, αλλά και στη δημιουρ­γία νέων θέσεων εργα­σίας.

Το ρεκόρ 16ετίας  που κατα­γρά­φε­ται το 2017 στο ισο­ζύ­γιο απα­σχό­λη­σης συν­δέ­ε­ται σε μεγάλο βαθμό με τον του­ρι­σμό. Απο­τε­λεί έναν από τους πιο εξω­στρε­φείς κλάδους της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας όπως επι­ση­μαί­νουν οι οικο­νο­μι­κές ανα­λύ­σεις τρα­πε­ζι­κών ομίλων και ανα­πτυ­ξια­κών φορέων.

«Τα μηνύ­ματα για το 2018 είναι ακόμη πιο θετικά, με  διψήφια αύξηση στην εκκί­νηση των προ­κρα­τή­σεων από όλες τις βασικές αγορές όπως επίσης και στην  World Travel Market του Λον­δί­νου όπου συμ­με­τεί­χαμε.

Η ζήτηση για την  Ελλάδα είναι ισχυρή, τα του­ρι­στικά προ­γράμ­ματα αυξά­νο­νται το 2018, εντάσ­σο­νται νέοι προ­ο­ρι­σμοί, και ξεκι­νούν νέες πτήσεις νωρί­τερα από ποτέ και για μεγα­λύ­τερο διά­στημα του έτους.  Το περί­πτερο του ΕΟΤ με  70 εκθέτες από την Ελλάδα ξεχώ­ρισε για τη μεγάλη επι­σκε­ψι­μό­τητα και βρα­βεύ­τηκε από τους διορ­γα­νω­τές της Έκθεσης του Λον­δί­νου  ως το κορυ­φαίο περί­πτερο για τον υψηλό αριθμό επαγ­γελ­μα­τι­κών συνα­ντή­σεων.

Οι μήνες Σεπτέμ­βριος, Οκτώ­βριος και Νοέμ­βριος το 2016  ήταν οι καλύ­τε­ροι όλων των εποχών και η αύξηση συνε­χί­στηκε και το χειμώνα.  Οι φετινοί μήνες  Σεπτέμ­βριος και Οκτώ­βριος είναι ακόμη καλύ­τε­ροι και ανοδικά κινεί­ται και ο Νοέμ­βριος. Ενι­σχύ­σαμε τα του­ρι­στικά μας μερίδια στις  παρα­δο­σια­κές αγορές  αλλά επι­λέ­ξαμε στρα­τη­γικά να  ανοί­ξουμε νέες αγορές επι­σκε­πτών  υψηλής αγο­ρα­στι­κής δύναμης που ταξι­δεύ­ουν όλο το χρόνο. Η Μέση Ανατολή, η Κίνα, η Νότιος Κορέα, η Ινδία επίσης που ανοί­ξαμε το 2017, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς η Ρωσία που ενι­σχύ­σαμε, και νέες αγορές στην Ευρώπη που επεν­δύ­σαμε όπως η Πολωνία και οι Σερβία, κατα­γρά­φουν  διψή­φιες αυξή­σεις στις αφίξεις και πολύ μεγάλη δυνα­μική για τα επόμενα χρόνια.

Διε­ρευ­νούμε τις μελ­λο­ντι­κές δυνα­τό­τη­τες να ενι­σχύ­σουμε την παρου­σία μας και την προ­σέλ­κυση του­ρι­στι­κού ρεύ­μα­τος από την Ασία, από αγορές όπως η Ιαπωνία και η Σιγκα­πούρη, αλλά και από την Αυστρα­λία», ανέφερε η υπουρ­γός.

Η ίδια τόνισε και το θεσμικό ρόλο του υπουρ­γείου στα παγκό­σμια κέντρα απο­φά­σεων για τον του­ρι­σμό με το βλέμμα στο 2018, που απο­τυ­πώ­νε­ται από την ενεργό συμ­με­τοχή της Ελλάδας σε μεγάλες διορ­γα­νώ­σεις. Η χώρα μας διεκ­δί­κησε και εξελέγη για πρώτη φορά στο Εκτε­λε­στικό Συμ­βού­λιο του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Του­ρι­σμού για την περίοδο 2018-2021, ανέλαβε για  πρώτη φορά την προ­ε­δρία της  Υψηλού Επι­πέ­δου  Συνά­ντη­σης του ΟΟΣΑ για τον Του­ρι­σμό στο Παρίσι τον περα­σμένο Οκτώ­βριο, ενώ επί  ελλη­νι­κής προ­ε­δρίας, υιο­θε­τή­θηκε Δήλωση Πολι­τι­κής του ΟΟΣΑ από περισ­σό­τε­ρες από 60 χώρες και παγκό­σμιους θεσμούς, για την επί­τευξη των στόχων στη  βιώσιμη και χωρίς απο­κλει­σμούς του­ρι­στική ανά­πτυξη.

«Συν­διορ­γα­νώ­σαμε  με τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Του­ρι­σμού και την Περι­φέ­ρεια Ανα­το­λι­κής Μακεδονίας- Θράκης και με την υπο­στή­ριξη της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής την πρώτη διεθνή ημερίδα  για το Δυτικό Δρόμο του Μετα­ξιού στην Αλε­ξαν­δρού­πολη. Υπο­στη­ρί­ξαμε και θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στην Θεσ­σα­λο­νίκη τον Οκτώ­βριο του 2018 η  8η Διεθνής Συνά­ντηση για τον Του­ρι­σμό του Δρόμου του Μετα­ξιού, από τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Του­ρι­σμού, την Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νίας, το Αρι­στο­τέ­λειο Πανε­πι­στή­μιο και τους συμ­με­τέ­χο­ντες φορείς. Επίσης, το Μάρτιο του 2018 θα φιλο­ξε­νή­σουμε το 6ο Παγκό­σμιο Του­ρι­στικό Φόρουμ της Λου­κέρ­νης στην Πελο­πόν­νησο, ενώ ανα­κη­ρύ­ξαμε το  Έτος Του­ρι­σμού Ελλάδας- Ρωσίας 2017-2018 σε συνέ­χεια του αφιε­ρω­μα­τι­κού έτους 2016. Συν-σχεδιάσαμε σειρά κοινών εκδη­λώ­σεων και προ­ω­θη­τι­κών ενερ­γειών ώστε να κεφα­λαιο­ποι­ή­σουμε την μεγάλη δυνα­μική για περαι­τέρω αύξηση του του­ρι­στι­κού ρεύ­μα­τος όλα τα επόμενα χρόνια. Προ­ω­θούμε την του­ρι­στική συνερ­γα­σία  με την Κίνα και υπο­στη­ρί­ζουμε ενεργά  την πρω­το­βου­λία Ένας Δρόμος- Μία Ζώνη  για τους Δρόμους του Μετα­ξιού και τον εορ­τα­σμό του έτους Ευρω­παϊ­κής Ένωσης- Κίνας 2018. Διεκ­δι­κή­σαμε και ανα­λά­βαμε  τη  διορ­γά­νωση  στην Ελλάδα σημα­ντι­κών συνε­δρίων των ξένων του­ρι­στι­κών αγορών, όπως το ετήσιο συνέ­δριο της Αμε­ρι­κα­νι­κής Ένωσης Ταξι­διω­τι­κών Γρα­φείων ASTA Destination Expo στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2018. Περισ­σό­τε­ροι από 500 Αμε­ρι­κα­νοί πρά­κτο­ρες θα γνω­ρί­σουν την πατρίδα μας και θα προ­ω­θή­σουν και θα προ­βάλ­λουν τον προ­ο­ρι­σμό Ελλάδα στην αμε­ρι­κα­νική αγορά», ανέφερε η υπουρ­γός.

Επι­πλέον, σύμφωνα με το υπουρ­γείο άμεσα ολο­κλη­ρώ­νε­ται και θα ανα­κοι­νω­θεί και το νέο ψηφιακό οικο­σύ­στημα για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό. Το σύστημα αυτό δίνει  έμφαση στην αξιο­ποί­ηση των νέων τεχνο­λο­γιών και την εφαρ­μογή και­νο­τό­μων πρα­κτι­κών στις δια­δι­κα­σίες και τις υπη­ρε­σίες προς τις του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις και τους πολίτες, την ψηφιακή ανα­βάθ­μιση της εκπαί­δευ­σης, τη συλλογή και επε­ξερ­γα­σία στοι­χείων για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό, καθώς και στην παγκό­σμια προ­ώ­θηση και προβολή της Ελλάδας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.