Ειδήσεις

Ολα στον αέρα: παλιά και νέα κανάλια, ΕΣΡ και «καναλάρχες»

Σε τοπίο στην ομίχλη παραπέμπει η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών ακόμα και μετά την συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., καθώς υπάρχει σημαντικός ακόμα δρόμος που πρέπει να διανυθεί ώστε να γίνουν τα συνταγματικώς προβλεπόμενα.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το κομβικό σημείο του νόμου Παππά, εντούτοις ουδείς γνωρίζει ακόμα το σύνολο του σκεπτικού των δικαστών και ως εκ τούτου όλα είναι ακόμα στον αέρα. Και αυτό διότι μπορεί στην πορεία, όπως λένε έμπειροι παράγοντες, να ανατραπούν πολλά από τον ήδη υφιστάμενο νόμο Παππά, έστω και με τις αλλαγές που έγιναν.

Αυτή τη στιγμή ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και έχει παραμεριστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας με ότι αυτό σημαίνει και για το πολιτικό παίγνιο που είναι σε πλήρη εξέλιξη για το ποιος κέρδισε ή όχι, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τα προβλεπόμενα, η κυβέρνηση οφείλει, όπως λένε έμπειροι συνταγματολόγοι, να συμμορφωθεί, δηλαδή να εκκαθαρίσει το κείμενο της νομοθεσίας γιατί στη νομοθεσία, ερμηνευτικά, δεν υπάρχει πια η περίφημη διάταξη του νόμου Παππά. Από τη στιγμή λοιπόν που έχει παραμεριστεί, πρέπει να εκκαθαρίσει το κείμενο με μία κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων.

Η διάταξη που κρίθηκε αντισυνταγματική και είναι μέχρι αυτή τη στιγμή γνωστό, αφαιρεί την αρμοδιότητα για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ουδείς όμως γνωρίζει εάν και άλλες διατάξεις έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και αυτό θα φανεί όταν καθαρογραφεί το σκεπτικό της απόφασης και δημοσιοποιηθεί, μια διαδικασία που θα αργήσει ίσως και ενάμιση μήνα ακόμα.

Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι πολλά από τα σχέδια των υποψηφίων ή και των ήδη υπαρχόντων καναλαρχών είναι στον αέρα και ουδείς μπορεί να προγραμματίσει την επόμενη πορεία του. Και αυτό διότι από τη στιγμή που κατέπεσε ο νόμος πρέπει όλοι να αναλύσουν προσεκτικά την απόφαση του ΣτΕ και να δουν πως ακριβώς πρέπει να γίνει η συμμόρφωση με ένα νέο νόμο ώστε αυτός να είναι συνταγματικός.

Παρά το γεγονός της συγκρότησης ΕΣΡ μετά από έξι συνεδριάσεις και την συμφωνία των 4/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων για τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής που θα ηγείται ο Αθανάσιος Κουτρομάνος με αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη, υπάρχει η διαδικασία της σύνταξης του νέου νόμου.

Επίσης, υφίσταται μια πολιτική συμφωνία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως μέσω των παραγόντων που ανέλαβαν την διαπραγμάτευση, δηλ. του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Νίκου Δένδια, ώστε το ΕΣΡ να προχωρήσει στο διαγωνισμό και να ξεφύγει από τον αριθμό των τεσσάρων αδειών και να κινηθεί με βάση τα όσα μπορεί να…«αντέξει» το ψηφιακό φάσμα.

Αυτή η πολύμηνη σύγκρουση για τις τηλεοπτικές άδειες παρήγαγε πολιτικά αποτελέσματα, καθώς όλοι πανηγυρίζουν ότι κέρδισαν, αλλά το αντικειμενικό στοιχείο είναι ότι η Ν.Δ. κατάφερε να επιβάλλει σε αυτό το ζήτημα την ατζέντα της και να αναγκάσει την κυβέρνηση σε υποχώρηση από τον αρχικό της σχεδιασμό.

Η ηγεσία της Ν.Δ. αξιοποιεί πολιτικά τα όσα έγιναν στο ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ για να αναδείξει τη δική της πολιτική νίκη και την δεινή πολιτική ήττα της κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου διαβάζει με το δικό του τρόπο την εξέλιξη της διαδικασίας, εστιάζοντας στο παρελκυστικό, κατά το ΣΥΡΙΖΑ, παιχνίδι της Ν.Δ. με τους θεσμούς.

Το μέγα ζητούμενο όμως, πέρα από το ζήτημα της πολιτικής σύγκρουσης των δυο βασικών πόλων εξουσίας, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και το ποιος κέρδισε ή έχασε, είναι τι θα γίνει με τους παλαιούς και νέους παίκτες στο χώρο των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από την οικογένεια Κυριακού και την οικογένεια Αλαφούζου που τρέχουν κανονικά τους δυο σταθμούς τους, ΑΝΤ-1 και Σκάι, οι άλλοι δυο υπερθεματιστές, ο Ιβάν Σαββίδης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με τον αντισυνταγματικό νόμο αναζητούν λύσεις και προετοιμάζονται.

Ο Βαγγ. Μαρινάκης τα έχει σχεδόν όλα έτοιμα για το κανάλι του, ενώ και στούντιο έχει μισθώσει και αναμένει να δει πως θα τρέξει η διαδικασία για να προχωρήσει το σχέδιό του. Ο ίδιος περιμένει για να διαγνώσει και τις προθέσεις, όπως κάνουν και οι άλλοι παίκτες, του νέου ΕΣΡ, πως θα γίνει η διαδικασία, εάν θα υπάρξουν προσωρινές άδειες, εάν και πότε θα γίνει ο κανονικός διαγωνισμός, τι αντίτιμο θα υπάρξει και τελικά πόσες άδειες θα δοθούν. Το ζήτημα των αδειών είναι κομβικό διότι τα σχέδια πολλών έγιναν με βάση μια πιο μικρή διαφημιστική πίτα με μεγάλα κομμάτια.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Ιβάν Σαββίδη διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την οικογένεια Βαρδινογιάννη και συζητά το ενδεχόμενο συνεργασίας στο ιδιοκτησιακό σχήμα του STAR!

Υπάρχει μια μεγάλη εκκρεμότητα με το Μέγκα, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλουν να κάνουν οι μέτοχοι και ποιοι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σε αυτό και να παραμείνει ανοικτό το κανάλι, ενώ υπάρχει και το φερόμενο, όπως λέγεται, ενδιαφέρον του Βαγγ. Μαρινάκη.

Στο παιχνίδι παραμένει και ο Δημήτρης Κοντομηνάς με τον Αlpha, ενώ λέγεται ότι και η οικογένεια Καλογρίτσα θα ξαναμπεί στο παιχνίδι των τηλεοπτικών αδειών με επένδυση σε τηλεοπτικό ΜΜΕ και ραδιοφωνικό, ενώ θα στηρίξει και νέα εφημερίδα που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τις προσεχείς ημέρες με φιλοσυριζαϊκή γραμμή.

Αυτή τη στιγμή η παρτίδα σκακιού είναι σε πλήρη εξέλιξη και ουδείς γνωρίζει την κατάληξή της…Όλα είναι ρευστά και το νέο τοπίο είναι σίγουρο πως θα επηρεάσει και πολιτικούς συσχετισμούς και την στάση πολλών ΜΜΕ έναντι των δυο πόλων εξουσίας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου