Ειδήσεις

Πάνω από τα μισά ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας στην Ελλάδα θα είναι το χειμώνα κλειστά

Άνοιξαν για να… ξανακλείσουν τώρα, ελλείψει ζήτησης, 1 στα 3 ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, aπό αυτά που έκαναν επανεκκίνηση μετά το lockdown

Πρωτοφανής είναι η κατάσταση λόγω της πανδημίας στον ξενοδοχειακό κλάδο με πάνω από το ήμισυ από το σύνολο των 4.000 μονάδων συνεχούς λειτουργίας ανά την Ελλάδα να είναι φέτος το χειμώνα κλειστές.

Τα νούμερα έχουν ως εξής: Από το σύνολο των 10.000 ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα, το 40% περίπου ή αλλιώς 3.965 είναι τα 12μηνης λειτουργίας. Από αυτά, δημιούργησαν εν μέσω πανδημίας υγειονομικό πρωτόκολλο το 62% (2.478 μονάδες για την ακρίβεια), όπερ σημαίνει ότι τα υπόλοιπα παραμένουν ακόμη κλειστά μετά το lockdown. Aπό τις μονάδες που έλαβαν πρωτόκολλα άνοιξαν τελικά οι 2.328 και τώρα, με τη ζήτηση κυριολεκτικά στο ναδίρ, από αυτά που άνοιξαν, 717 ετοιμάζονται να …ξανακλείσουν για τη χειμερινή περίοδο!

Τα στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων μετά το lockdown. Tα νούμερα επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις των τουριστικών φορέων, οι οποίοι προτάσσουν το τελευταίο διάστημα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας στα αστικά κέντρα, πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που δραστηριότητες όπως τα συνέδρια και οι εταιρικές εκδηλώσεις είναι μηδαμινές, ενώ η όποια ζήτηση προέρχεται κυρίως από Ελληνες που μετακινούνται εντός των τειχών.

Ζοφερή είναι η κατάσταση και στις μονάδες εποχικής λειτουργίας, που σταδιακά κλείνουν ούτως ή άλλως αυτή την περίοδο και θα ξανανοίξουν για τη σεζόν του 2021. Φέτος, άνοιξε το 61% του συνόλου των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας (3.699) μετά το lockdown και για πρώτη φορά στα χρονικά ποσοστό 4,5% έκλεισε μέσα στον … Αύγουστο και κοντά στο 51% τον Σεπτέμβριο. Τo μάξιμουμ της μέσης πληρότητας σημειώθηκε την περίοδο από 10 έως 16 Αυγούστου με μόλις 34,4% όταν παραδοσιακά, τον πιο θερμό μηνα του καλοκαιριού το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 90%.

«Οσον αφορά τα ξενοδοχεία που ξανακλείνουν για το χειμώνα, ουσιαστικά δεν τους επιτρέπει η ζήτηση να παραμείνουν ανοικτά», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος επεσήμανε και το γεγονός ότι στην προηγούμενη έρευνα, στο ξεκίνημα του καλοκαιριού, ένα 84% των ξενοδόχων είχε δηλώσει ότι προτίθετο να ανοίξει, ποσοστό ωστόσο που στην πράξη έπεσε κοντά στο 60%.

Το γεγονός επιβεβαιώνει ότι επαληθεύτηκε το χειρότερο σενάριο, το οποίο τελικά θα αποτυπωθεί και στον φετινό τζίρο ο οποίος θα είναι κάτω από τα επίπεδα των 2,8 δισ. ευρώ (από 8,5 δις. ευρώ πέρυσι). «Το αυξημένο ρίσκο, ο φόβος και η έλλειψη ζήτησης ήταν οι βασικοί παράγοντες που κράτησαν πίσω τους ξενοδόχους. Από την άλλη, όσο πιο μικρό είναι το ξενοδοχείο τόσο πιο δύσκολο είναι να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες που παρουσιάζονται. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχων της χώρας είναι μικρού μεγέθους αυτό σημαίνει ότι ήταν μία πολύ δύσκολη σεζόν», δήλωσε ο κ. Βασιλικός.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι μεγάλο έλλειμμα θα δημιουργηθεί στην αγορά και από τις επενδύσεις που δε θα υλοποιήσουν φέτος οι ξενοδόχοι:

«Κάθε χρονο μόνο για ανακαινίσεις οι ξενοδόχοι δίνουν πάνω από 1 δισ. ευρώ κάθε χειμώνα, νούμερο που αποτελεί από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, ιδιωτική επαναλαμβανόμενη επένδυση αυτού του μεγέθους. Φέτος δεν υπήρχαν στόχοι και δεν έπρεπε να μπούν στόχοι, ούτε σε τζίρο ούτε σε αφίξεις. Φέτος, τον πρώτο λόγο είχαν οι λοιμωξιολόγοι, επομένως δεν λαμβάνουμε υπόψη νούμερα αποδόσεων.

»Υπήρχε ωστόσο, το στοίχημα της σοβαρής αντιμετώπισης και όσον αφορά τον μικρόκοσμό μας, οι ξενοδόχοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και άφησαν μία σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν. Το στοίχημα από εδώ και πέραν παραμένει το ίδιο, να υπάρξει η αναγκαία γέφυρα ώστε να φτάσουμε στην άνοιξη έως το 2021. Αυτή η γέφυρα έχει ξεκινήσει να χτίζεται, δεν έχει όμως ακόμη ολοκληρωθεί και χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του κλάδου για την επόμενη σεζόν».

Πηγή : newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου