ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κουμουτσάκος: Πρωτίστως ευρωπαϊκό ζήτημα το προσφυγικό

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κουμουτσακος

Τους πρέ­σβεις των κρα­τών – μελών της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης στην Ελ­λά­δα συ­νά­ντη­σε ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη, αρ­μό­διος για τη με­τα­να­στευ­τι­κή πο­λι­τι­κή κ. Γιώρ­γος Κου­μου­τσά­κος.

Κατά τη συ­νά­ντη­ση, ο κ. Κου­μου­τσά­κος πα­ρου­σί­α­σε «την υφι­στά­με­νη κα­τά­στα­ση που αντι­με­τω­πί­ζει η Ελ­λά­δα στο με­τα­να­στευ­τι­κό/προ­σφυ­γι­κό, τα δε­δο­μέ­να των αυ­ξη­μέ­νων ροών, τα με­γά­λα προ­βλή­μα­τα που κλη­ρο­νό­μη­σε η ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση, και ενη­μέ­ρω­σε για τις πρω­το­βου­λί­ες της και την πο­λι­τι­κή που σχε­διά­ζει να ακο­λου­θη­θεί στο ευ­ρω­παϊ­κό και διε­θνές πεδίο για την αντι­με­τώ­πι­ση της κα­τά­στα­σης».

Ακόμη επε­σή­μα­νε ότι το θέμα δεν είναι ελ­λη­νι­κό, και πά­ντως όχι μόνον ελ­λη­νι­κό, αλλά πρω­τί­στως ευ­ρω­παϊ­κό και ως τέ­τοιο θα πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στεί, υπό το πρί­σμα των αρχών της αλ­λη­λεγ­γύ­ης και της υπευ­θυ­νό­τη­τας.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση στο δύ­σκο­λο με­τα­να­στευ­τι­κό μέ­τω­πο της Ανα­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου, η Ελ­λά­δα βρί­σκε­ται στην πρώτη γραμ­μή της Ευ­ρώ­πης. Τα δε νησιά και ο Έβρος είναι η «πρώτη γραμ­μή της πρώ­τη­ςγραμ­μής». Στο ζή­τη­μα αυτό – όταν υπάρ­χει θέμα στην πρώτη γραμ­μή – όλοι οφεί­λουν να συν­δρά­μουν με την αλ­λη­λεγ­γύη τους, τό­νι­σε ο κ. Κου­μου­τσά­κος απευ­θυ­νό­με­νος στους ευ­ρω­παί­ους Πρέ­σβεις. Και αυτή η αλ­λη­λεγ­γύη αφορά ιδίως στην κα­λύ­τε­ρη φύ­λα­ξη των συ­νό­ρων και τη δι­καιό­τε­ρη ανα­κα­τα­νο­μή των βαρών με­τα­ξύ των ευ­ρω­παί­ων εταί­ρων. Γι αυτό και η Ελ­λά­δα υπο­στη­ρί­ζει απο­τε­λε­σμα­τι­κούς ευ­ρω­παϊ­κούς μη­χα­νι­σμούς ανα­κα­τα­νο­μής και επι­στρο­φών σε τρί­τες χώρες.

Ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη, εκτί­μη­σε ως θε­τι­κό το μή­νυ­μα ότι η νέα Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή ορί­ζει ψηλά στην ατζέ­ντα της το με­τα­να­στευ­τι­κό και ως ιδιαί­τε­ρα θε­τι­κή εξέ­λι­ξη ότι ο νέος προ­τει­νό­με­νος Αντι­πρό­ε­δρος κ. Σχοι­νάς, στο εύρος των αρ­μο­διο­τή­των του οποί­ου βρί­σκε­ται και το με­τα­να­στευ­τι­κό, αφε­νός γνω­ρί­ζει καλά την Ευ­ρώ­πη, αφε­τέ­ρου προ­έρ­χε­ται από τον ευ­ρω­παϊ­κό Νότο.

Σε αυτό το πλαί­σιο, η Ελ­λά­δα θα είναι πα­ρού­σα, με θε­τι­κή συμ­βο­λή, προ­τά­σεις πο­λι­τι­κής, ιδέες και πρω­το­βου­λί­ες για την κα­λύ­τε­ρη αντι­με­τώ­πι­ση των σύν­θε­των αυτών προ­κλή­σε­ων.

Σχε­τι­κά με τη Κοινή Δή­λω­ση ΕΕ-Τουρ­κί­ας 2016, ο κ. Κου­μου­τσά­κος, ση­μεί­ω­σε ότι όλες οι εμπλε­κό­με­νες πλευ­ρές οφεί­λουν να ανα­λά­βουν ενερ­γά τις ευ­θύ­νες τους. Η Τουρ­κία να εκρι­ζώ­νει δί­κτυα δια­κι­νη­τών και να μην επι­τρέ­πει το άνοιγ­μα νέων με­τα­να­στευ­τι­κών οδών προς την Ευ­ρώ­πη. Η Ελ­λά­δα να προ­χω­ρά σε μια ου­σια­στι­κή πο­λι­τι­κή επι­στρο­φών. Η δε Ευ­ρώ­πη, να κάνει αυτό που της ανα­λο­γεί, σύμ­φω­να με τα όσα προ­βλέ­πο­νται στην Κοινή Δή­λω­ση, η οποία είναι κρί­σι­μης ση­μα­σί­ας και είναι απα­ραί­τη­τη η απο­τε­λε­σμα­τι­κή εφαρ­μο­γή της.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.