ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεράστια η καταστροφή στους ελαιοπαραγωγούς στην Ηλεία – Στάχτη τουλάχιστον 500.000 ρίζες ελιές

news room 2 λεπτά ανάγνωση
866

Εφιαλ­τι­κές είναι οι πρώτες εκτι­μή­σεις για την οικο­νο­μική ζημιά στον πρω­το­γενή τομέα της Ηλείας από την πυρ­κα­γιά, καθώς η ελαιο­πα­ρα­γωγή έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, με απρό­βλε­πτο χρονικό ορί­ζο­ντα ανά­καμ­ψης.

Τα πρώτα στοι­χεία της Διεύ­θυν­σης Αγρο­τι­κής Οικο­νο­μίας& Κτη­νια­τρι­κής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Ηλείας δεί­χνουν ότι έχουν καεί του­λά­χι­στον 500.000 ρίζες ελιές, ενώ ακόμα δεν έχει εκτι­μη­θεί η ζημιά στα ελαιό­δε­ντρα που δεν κάηκαν αλλά ο καρπός τους ανα­πό­φευ­κτα θα επη­ρε­ά­σει την ποιό­τητα του λαδιού.

Ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης, Θοδωρής Βασι­λό­που­λος, οι πρώτοι υπο­λο­γι­σμοί δεί­χνουν ότι έχει χαθεί του­λά­χι­στον το 10% της ετήσιας ελαιο­πα­ρα­γω­γής της Ηλείας, κάτι που ισο­δυ­να­μεί με οικο­νο­μική απώλεια περίπου 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

«Με βάση τις πρώτες μας εκτι­μή­σεις από τα στοι­χεία που έχουμε συλ­λέ­ξει, θεω­ρούμε ότι η πυρ­κα­γιά προ­κά­λεσε απώλεια του­λά­χι­στον 2.500 με 3.000 τόνων ελαιο­λά­δου, χωρίς να προ­σμε­τράμε και όσα ελαιό­δε­ντρα δεν κάηκαν αλλά σίγουρα θα επη­ρε­α­στούν. Η οικο­νο­μική ζημιά στην Ηλεία, μόνο από την ελαιο­πα­ρα­γωγή, θα ξεπε­ρά­σει τα 100 με 130 εκατ. ευρώ σε βάθος πεντα­ε­τίας. Αν προ­σθέ­σουμε και τις απώ­λειες στις υπό­λοι­πες καλ­λιέρ­γειες, ξεπερ­νάμε τα 150 εκατ. ευρώ», τόνισε στην «Πρωινή» ο κ. Βασι­λό­που­λος και πρό­σθεσε ότι θα πρέπει οι πυρό­πλη­κτοι παρα­γω­γοί να λαμ­βά­νουν ενί­σχυση για όσο χρόνο χρεια­στεί μέχρι να επα­νέλ­θουν οι καλ­λιέρ­γειες.

«Πιθανόν να χρεια­στούν πέντε με επτά χρόνια για να απο­κα­τα­στα­θεί η ζημιά στις ελαιο­καλ­λιέρ­γειες, οπότε θα πρέπει οι παρα­γω­γοί να στη­ρι­χτούν επαρκώς μέχρι να απο­κτή­σουν ξανά εισό­δημα. Η παρα­γωγή ελαιο­λά­δου είναι ζωτικός οικο­νο­μι­κός πυλώνας της τοπικής οικο­νο­μίας και η κατα­στροφή είναι μεγάλη», ανέφερε.

Τη στήριξη της Πολι­τείας ζητούν οι κάτοι­κοι , καθώς η πυρ­κα­γιά κατέ­στρεψε μεγάλες εκτά­σεις ελαιώ­νων.

«Σίγουρα το πρό­βλημα είναι τερά­στιο. Κυρίως κάηκαν ελαιώ­νες, επο­μέ­νως τα ελαιο­τρι­βεία της περιο­χής δεν έχουν αντι­κεί­μενο εργα­σίας. Προ­σπα­θούμε να δούμε τη θετική πλευρά, γιατί αν βλέ­πουμε μόνο τα άσχημα δεν θα μπο­ρούμε να δούμε με καθαρό μυαλό το μέλλον. Πρέπει να έχουμε μία στρα­τη­γική από εδώ και πέρα. Σίγουρα σε αυτή την προ­σπά­θεια χρειά­ζε­ται η αρωγή της Πολι­τείας. Έχουμε ξεκι­νή­σει να κάνουμε μελέτες σχετικά με τις ποι­κι­λίες που μπο­ρούμε να εντά­ξουμε για να έχουμε το αντα­γω­νι­στικό πλε­ο­νέ­κτημα», δήλωσε ο Κώστας Παπα­δό­που­λος, επι­χει­ρη­μα­τίας στη Βαρ­βά­σενα Ηλείας.

«Η δική μας περιοχή έχει υποστεί μεγάλες κατα­στρο­φές και θα πρέπει να το δούμε στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Εύβοιας. Ο βασικός τζίρος της περιο­χής μας είναι η κτη­νο­τρο­φία και οι ελιές», τόνισε.

#Ηλεία#Ελαιοπαραγωγή#Πυρκαγιά

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.