Τοπικές Ειδήσεις

Ενας πρώτος απολογισμός της τουριστικής κίνησης

Σε μίνι απολογισμό και εκτιμήσεις για το πώς κινείται η τουριστική αγορά στη Ρόδο, προέβη χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ρόδου κ. Αθανάσιος Βυρίνης, εκτιμώντας ότι η χρονιά θα κλείσει με πάρα πολύ καλά οικονομικά στοιχεία!
«Βρισκόμαστε ήδη στο pic της σεζόν και ως είθισται, 15 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου, είναι παραδοσιακά το χρονικό διάστημα με την μεγαλύτερη πληθυσμιακή ποσότητα επισκεπτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου Ρόδου, τα στατιστικά ήδη για τον μήνα Αύγουστο έχουν προσεγγίσει το 81% του 2019: δηλαδή από 1η Αυγούστου οι επισκέπτες είναι 162.000 περίπου έναντι 199.000 που είχαμε το 2019. Επομένως, τα αριθμητικά στοιχεία είναι πάρα πολύ καλά ενώ την περασμένη Κυριακή ξεπεράσαμε τις 600.000 που ήταν περίπου οι επισκέπτες ολόκληρη την περσινή τουριστική σεζόν.
Βέβαια, πέραν του γεγονότος της πανδημίας του κορωνοϊού, που είναι ένας παράγοντας ο οποίος επηρεάζει τον τουριστικό μας προορισμό, τώρα προστέθηκε και ο παράγοντας με τις πυρκαγιές κι έτσι έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο μέτωπα. Βέβαια, οι πελάτες και οι κρατήσεις, δεν δείχνουν να επηρεάζονται από αυτά μέχρι στιγμής. Το κλίμα ωστόσο, παραμένει φορτισμένο από τα συμβάντα στην υπόλοιπη χώρα».
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού επέμεινε ότι τα αριθμητικά στοιχεία όσον αφορά στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης –κάτι που αποτυπώνεται στην καθημερινότητα: «Από το πρωί έως και το βράδυ, υπάρχει κίνηση στην πόλη και τα νούμερα αγγίζουν τα επίπεδα του 2019 που ήταν μια καλή χρονιά. Τα ίδια μηνύματα έχουμε και για την άλλη πλευρά του νησιού, όπως επίσης υπάρχει κίνηση και καλές πληρότητες. Βιώνουμε μια άνθηση του Τουρισμού υπό την αίρεση της επιδημιολογικής κατάστασης και των εξελίξεων», ανέφερε.
Όπως έγινε γνωστό, κάποιοι χώροι είναι κλειστοί, όπως η Κοιλάδα των Πεταλούδων και οι Επτά Πηγές κ.ά. μέχρι την προσεχή Κυριακή: «Οι Ευρωπαίοι πάντως και μάλιστα οι επισκέπτες μας από την Γερμανία δεν δείχνουν έντονη ανησυχία για το θέμα. Αυτό αποτυπώνεται και στα νούμερα με τις κρατήσεις αφού η αγορά εξακολουθεί να είναι πρώτη τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Ρόδο.
Ακολουθούν οι Βρετανοί τουρίστες που ανέκαθεν ήταν ο ‘αιμοδότης’ του ροδιακού τουρισμού –αν και με μικρή πτώση λόγω της επιδημίας. Άλλες αγορές είναι η Πολωνία (αγορά ‘έκπληξη’), η Γαλλία που στηρίζει πολύ τη Ρόδο (κι έχουν παρόμοια ιδιοσυγκρασία με τους Έλληνες, βγαίνουν, διασκεδάζουν, ξοδεύουν κ.λπ.), η Ιταλία, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Δανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Σουηδία και το Ισραήλ.
Πρώτη είναι η Ισπανία στην Σκανδιναβική αγορά (εκτός από την Δανία) παρ’ όλο που η TUI Σκανδιναβίας και Βρετανίας, δίνουν τη Ρόδο μέσα στις τρεις πρώτες θέσεις προορισμού. Δηλαδή, Ισπανία και Ελλάδα είναι στις πρώτες επιλογές για τους Σκανδιναβούς και τους Βρετανούς, με τη Ρόδο να είναι στη δεύτερη θέση. Παρ’ όλα αυτά, οι εθνικότητες που επισκέπτονται το νησί μας από 31 χώρες, έχουν αναπληρώσει αυτό το κενό. Αν συνυπολογίσουμε ότι η οικονομική επιφάνεια των Γερμανών, των Γάλλων και των Ιταλών είναι πολύ καλύτερη, νομίζω ότι ποιοτικά έχουμε μια αναβάθμιση του προϊόντος που λέγεται τουρισμός. Επομένως, εκτιμούμε ότι η χρονιά θα κλείσει με πάρα πολύ καλά οικονομικά στοιχεία…», τόνισε.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία που παρακολουθούνται καθημερινά από τους ιθύνοντες του τουριστικού και εμπορικού – επιχειρηματικού κλάδου, τόσο ο Σεπτέμβριος όσο και ο Οκτώβριος αναμένεται να είναι ‘δυνατοί’ –καλώς εχόντων των πραγμάτων, δίνοντας πολλές ελπίδες για έναν τελικό αριθμό που θα ξεπερνά κατά πολύ το 1εκ. τουρίστες (μόνον με πτήσεις τσάρτερ από το αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου).
ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ
Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια και τον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, ο αντιδήμαρχος δήλωσε τα εξής: «Όλο αυτό το διάστημα ο δήμος Ρόδου προχωρά σε καμπάνιες και προβολές και μέσω bloggers– δημοσιογράφων οι οποίοι επισκέπτονται το νησί μας και καταγράφουν (αφενός τα επιδημιολογικά στοιχεία, αφετέρου την εφαρμογή των μέτρων προστασίας) και κατόπιν, προχωρούν στην προβολή τους. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους επαγγελματίες τόσο στην εστίαση όσο και στα ξενοδοχεία, που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. Γνωρίζουμε ότι η Ρόδος καταγράφει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων τον τελευταίο καιρό, ωστόσο τα νούμερα δεν δείχνουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους επισκέπτες».
Μιλώντας για την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Βυρίνης είπε ότι μπορεί να μην πηγαίνουν τόσο καλά όσο θα θέλαμε στη Ρόδο, επομένως ο στόχος για να αγγίξουμε το τείχος της ανοσίας, θα έχει μια χρονική καθυστέρηση.
«Μια μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε είναι μέσα από το διαδίκτυο (sites, blogs κ.λπ.) να προβάλλουμε τις εμπειρίες που αποκτά ο κάθε επισκέπτης στη Ρόδο: «Έχουμε δει πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις από πολλούς επισκέπτες μας διαφόρων εθνικοτήτων οι οποίοι προβάλλουν το νησί μας με αυτό τον τρόπο.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΓΑΜΩΝ
Ο κ. Βυρίνης αναφέρθηκε και στο μεγάλο συνέδριο (που έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές λόγω της πανδημίας) το οποίο προγραμματίζεται να γίνει στο διάστημα 9-11 Νοεμβρίου στη Ρόδο στο ξενοδοχείο ΑΛΙΛΑ, και απευθύνεται σε διοργανωτές γάμων υψηλής οικονομικής επιφάνειας:
«Ο Δήμος Ρόδου θα διοργανώσει κι ένα μεγάλο γκαλά στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς μετά το Συνέδριο. Ο αρχικός αριθμός ήταν στους 500 συμμετέχοντες, αλλά λόγω των μέτρων θα κυμανθούν μεταξύ των 300 και 400. Πρόκειται για πολύ μεγάλα πρακτορεία από όλο τον κόσμο που ασχολούνται με τη διοργάνωση γάμων αυξημένου οικονομικού προϋπολογισμού (έως και 1εκ. ευρώ). Συνεπώς είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για προβολή».
Όσον αφορά στα άλλα συνέδρια που γίνονται εξ αποστάσεως, σημείο αιχμής για την Διεύθυνση Τουρισμού είναι και η κρουαζιέρα η οποία πάει πολύ καλά αυτή την περίοδο:
«Έχουμε τη δυνατότητα να προβάλουμε την Ρόδο ως λιμάνι προσέγγισης με δυναμική προβολή σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε.
Όσον αφορά στην Ημέρα Τουρισμού, στις 27 Σεπτεμβρίου όπως είπε, δεν θα πραγματοποιηθεί.
Τέλος, όσον αφορά στις λοιπές εκθέσεις ο αντιδήμαρχος Τουρισμού είπε πως επειδή πέρσι είχαν ακυρωθεί όλες οι τουριστικές εκθέσεις, φέτος ο Δήμος Ρόδου προετοιμάζεται κανονικά για συμμετοχή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου