Συνεντεύξεις

Κοσμάς Σφυρίου: «Υπάρχει ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό – Προβλέπω πολλές μετακινήσεις πολιτών από κόμμα σε κόμμα»

Στην εκτίμηση πως υπάρχει ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό και στην πρόβλεψη ότι θα σημειωθούν πολλές μετακινήσεις πολιτών από κόμμα σε κόμμα -που όλα είναι πιθανά στις κάλπες, προβαίνει ο πρώην υπουργός κ. Κοσμάς Σφυρίου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε προς τη “δ” μιλάει για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τα ευρήματα των διαφόρων δημοσκοπήσεων που βλέπουν συχνά τη δημοσιότητα και σχολιάζει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «ο δρόμος» είναι ακόμη μακρύς (αν τηρηθεί η συνταγματική τετραετία).
Επιπλέον, αναφέρεται στην 40ή επέτειο από την ίδρυση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (όπου παραβρέθηκε στη Χίο), κάτι που αποτέλεσε εθνική επιλογή των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.

• Κύριε Σφυρίου, να ξεκινήσουμε από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει λάβει διαστάσεις και φαίνεται ότι θα υπάρξουν κι άλλες αποκαλύψεις. Υπό το βάρος των εξελίξεων, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Πώς πρέπει να το διαχειριστεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ;

Πρέπει να το διαχειριστεί -και βλέπω πως έτσι το διαχειρίζεται- σύμφωνα με τις ρητές διατάξεις του Ελληνικού Συντάγματος, που προβλέπει την υποχρέωση του Κοινοβουλίου, να διερευνήσει όσα αδικήματα πιθανολογεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στις 3.000 σελίδες που έχει αποστείλει στη Βουλή. Τα μόνα κόμματα που έχουν τον επιβαλλόμενο αριθμό βουλευτών, για να ζητήσουν τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (Προανακριτικής) είναι η Ν.Δ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και αφού δεν φαίνεται να παίρνει αυτή την πρωτοβουλία η κυβερνητική παράταξη, το ΠΑ.ΣΟ.Κ – ως αξιωματική αντιπολίτευση – έχει συνταγματικό χρέος, να καταθέσει τη σχετική πρόταση (που προβλέπει η παρ.3, του άρθρου 86 του Συντάγματος), στηριγμένη αποκλειστικά και μόνο στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Αν υπάρχουν και άλλα στοιχεία, αυτά θα πρέπει να αναζητηθούν κατά την προκαταρκτική εξέταση (αν βέβαια την αφήσει να γίνει η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας).
• Στα των δημοσκοπικών ευρημάτων, το ΠΑ.ΣΟ.Κ δείχνει να παραμένει στάσιμο σε ποσοστά, την ώρα που η Ν.Δ καταγράφει απώλειες. Γιατί δεν καρπώνεται από τη φθορά της κυβέρνησης;
Αν τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι πραγματικά αυτά που δημοσιεύονται (γιατί θυμάστε, πως πριν τις εκλογές του Μαΐου 2023 δεν δημοσιεύοντο τα μετρούμενα ευρήματα – αποκαλύφθηκε μετά τις εκλογές…), τότε το ΠΑ.ΣΟ.Κ εμφανίζεται, δημοσκοπικά, ανεβασμένο από 2,5%, έως 3,5%, σε σχέση με το 11,84%, που είχε πάρει στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Και αν είναι έτσι, αυτό δεν είναι ικανοποιητική δημοσκοπική εικόνα, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία από το 40,56% του Ιουνίου 2023, δημοσκοπικά φαίνεται να χάνει 10 – 12%. Βέβαια, βρισκόμαστε ακριβώς στα μέσα της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς (αν τηρηθεί η συνταγματική τετραετία). Βλέπω, πως υπάρχει ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό και προβλέπω πολλές μετακινήσεις πολιτών από κόμμα σε κόμμα, που όλα είναι πιθανά στις κάλπες. Εκείνο που για μένα είναι καθοριστικό -και είναι ευθύνη των κομμάτων και των ΜΜΕ- είναι να πάει να ψηφίσει το 1,5 και πλέον εκατομμύριο πολιτών, που απείχε το 2023, ώστε να φθάσουν στα 7,5 εκατομμύρια (από 6 που ήταν το ΄23) οι ψηφίζοντες, όπως ήταν στη δεκαετία 2.000 – 2.009. Τότε θα δούμε, τι θα «καρπωθεί» το ΠΑ.ΣΟ.Κ.


• Στα του οίκου μας, ένα θέμα που παραμένει στον δημόσιο διάλογο είναι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, για τα νησιά μας. Αν και δόθηκαν δεσμεύσεις, τίποτε δεν προχώρησε μέχρι σήμερα. Τι πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;
Η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει την πολιτική βούληση – που δυστυχώς, δεν επέδειξε μέχρι σήμερα – να εφαρμόσει τη σχετική Οδηγία της Ε.Ε (υπ’ αριθ. 542 / 5-4-2022, με την οποία τροποποιήθηκε η παρ.2, άρθρου 104, της Οδηγίας 285 / 2000) και να επαναθεσπίσει τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας.
Θυμίζω, πως όταν είχα την τιμή, ως υπουργός Αιγαίου το 1986, να συμμετέχω στην κυβερνητική απόφαση του ΠΑ.ΣΟ.Κ, να ψηφίσει τους μειωμένους (30%) συντελεστές ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα (με τον νόμο 1686 / 1986), η Commission της τότε Ε.Ο.Κ ήταν απολύτως αρνητική, λόγω της 6ης Οδηγίας περί ΦΠΑ. Και παρά την άρνησή της, είχαμε την πολιτική βούληση, να τους θεσπίσουμε και την έγκριση του ECOFIN την πήραμε εκ των υστέρων. Τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχει την έγκριση του ECOFIN από το 2022, έχει και τεράστια πλεονάσματα από τον ΦΠΑ, που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Όμως, δεν έχει τη βούληση.

• Με αφορμή την 40ή επέτειο από την ίδρυση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, βρεθήκατε στην Χίο και μιλήσατε για τον εθνικό χαρακτήρα της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κάτι που αποτέλεσε εθνική επιλογή των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου. Νιώθετε ότι δικαιώθηκε;
Πραγματικά αποτέλεσε εθνική επιλογή δύο κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου. Της πρώτης που με εισήγηση του τότε Υπουργικού Συμβουλίου, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ) 83 / 1984, για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου (καθώς και των Παν/μίων Ιονίου και Θεσσαλίας) και της 2ης, που εκλέχθηκε το 1985 και προχώρησε στην υλοποίηση του Π.Δ και ειδικότερα στο αιγαιακό νησιωτικό σύμπλεγμα. Το 1985 και το 1986, ως υπουργός Αιγαίου – με «καρποφόρα» συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Απόστολο Κακλαμάνη και τον καθηγητή Κ. Σοφούλη – είχα την ευκαιρία να «βάλω ένα πετραδάκι», στο να πάρει «σάρκα και οστά» το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Και γι’ αυτό με κάλεσαν στην 30ή επέτειο στη Μυτιλήνη και τώρα στη 40ή επέτειο στη Χίο, όπου στο αμφιθέατρο μίλησα για το «ιστορικό» της ίδρυσης του Πανεπιστημίου, αλλά ταυτόχρονα πρότεινα τη λειτουργία μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (ή συναφούς προπτυχιακού Τμήματος), σε συνδυασμό με το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, που λειτουργεί επί τόσα χρόνια στη Ρόδο.

Κατά τη δημιουργία του το Πανεπιστήμιο είχε μόνο 6-7 τμήματα. Σήμερα έχει αναπτύξει 19-20 τμήματα, σε Σχολές και έχει διακριτή θέση στον διεθνή χώρο.
Με την άοκνη προσπάθειά τους, επί 40 έτη, τα πανεπιστημιακά στελέχη, πέτυχαν να το καμαρώνουμε και να νιώθουμε ότι δικαιώθηκε η τότε επιλογή, χωρίς να παραβλέπουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει (π.χ. τη στέγαση των φοιτητών σε φοιτητικές εστίες) και πρέπει να λύσει η πολιτεία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου