Οι Πανελλήνιες 2019 συνεχίστηκαν χθες για τα ΓΕΛ με τους υποψηφίους των Θετικών Σπουδών να εξετάζονται στα θέματα Φυσικής.
Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών διαγωνίστηκαν στην Ιστορία και οι υποψήφιοι της ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, στο μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (πληροφορική).
Όπως πάντα, οι εξετάσεις διεξήχθησαν χωρίς κανένα πρόβλημα, καθώς η οργάνωση των εξεταστικών κέντρων στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα γενικώς είναι άριστη και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για το παραμικρό πρόβλημα.
Τα θέματα της Ιστορίας σύμφωνα με την Ιστορικό κ.Φρόσω Καρπούζη του φροντιστηρίου Ορόσημο, ήταν μέτριας, κλιμακούμενης δυσκολίας. Οι ερωτήσεις ήταν σαφείς, απλώς σε κάποιες ήταν αναγκαίος ο συνδυασμός διαφορετικών χωρίων, γεγονός που απαιτούσε την κριτική σκέψη των μαθητών. Όσον αφορά τις πηγές κρίνονται σχετικά εύκολες και κατανοητές.
Σχετικά με τα θέματα Ανάπτυξης Εφαρμογών Πληροφορικής σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Παλαιό του φροντιστηρίου Ορόσημο τα θέματα Α & Β ήταν μέτριας δυσκολίας, ενώ τα θέματα Γ και Δ ήταν αρκετά απαιτητικά και αναφέρονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές. Έπρεπε να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην εκφώνηση. Σε ό,τι αφορά στα θέματα της φυσικής, ο κ. Κωνσταντίνος Φεϊζίδης (φυσικός στο Ορόσημο), δήλωσε ότι καλύπτουν όλο το εύρος της ύλης και εμφανίζουν κλιμακούμενη δυσκολία. Ήταν θέματα για καλά προετοιμασμένους μαθητές, οι οποίοι ενδεχομένως να αντιμετώπισαν προβλήματα με τη διαχείριση του χρόνου τους, εάν δεν πρόσεξαν.
Οι μαθητές χαρακτηρίζουν τα θέματα βατά για όποιον είχε προετοιμαστεί κατάλληλα. Αναλυτικότερα δηλώνουν τα εξής:

Νίκος Παπαλάνης
Τα φετινά θέματα στο μάθημα της πληροφορικής ήταν πολύ πιο εύκολα από τα περσινά. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε κάτι πιο απαιτητικό.
Χρήστος Παπαφιλίππου
Το πρώτο από τα θέματα ήταν αρκετά εύκολο. Θα περιμέναμε πιο δύσκολη θεωρία. Το δεύτερο ήταν εξίσου εύκολο, μπορούσε να το λύσει κανείς χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Το τρίτο ήταν και αυτό απλό. Ίσως το τέταρτο να ήταν πιο απαιτητικό, αλλά και πάλι μπορούσε να το χειριστεί κανείς σχετικά εύκολα. Το παν είναι η καλή προετοιμασία. Ένας επιμελής μαθητής, δεν πιστεύω ότι τα βρήκε δύσκολα με το μάθημα της πληροφορικής.

 

N. Παπαλάνης, Xρ. Παπαφιλίππου

 

Τάσος Γιασιράνης


Τα θέματα της ιστορίας ήταν για τους καλά διαβασμένους μαθητές. Όποιος είχε προετοιμαστεί κατάλληλα, θα μπορούσε να τα πάει από πολύ καλά έως άριστα. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχαν παγίδες. Σίγουρα όμως χρειαζόταν καλό διάβασμα.

Λευτέρης Τριανταφύλλου


Τα θέματα της φυσικής μπορεί να πει κανείς ότι ήταν αναμενόμενα. Ένας καλά διαβασμένος μαθητής δεν πιστεύω ότι δυσκολεύτηκε. Μόνο το τέταρτο θέμα είχε έναν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος.

Παναγιώτης Καραϊσαρίδης


Είμαι ικανοποιημένος από τα θέματα που έπεσαν στην πληροφορική. Με την κατάλληλη προετοιμασία όλοι μπορούσαν να γράψουν πολύ καλά.

Μαρία Κρητικού


Τα θέματα της ιστορίας ήταν εύκολα αλλά όχι αναμενόμενα. Έπεσαν κάποια θέματα που είχαν πέσει και πέρυσι και δεν τα περιμέναμε. Ο βαθμός δυσκολίας των πηγών ήταν μέτριος. Γενικά, έπρεπε να διαβάσει κανείς τα συγκεκριμένα κομμάτια που ίσως να απέφυγαν κάποιοι θεωρώντας ότι δεν θα έπεφταν και αυτή τη φορά.

 

Γ. Πέτρου, Kαμπούρης, K. Σπάρταλης

Γεράσιμος Πέτρου
Τα θέματα της φυσικής ήταν διαφορετικά από αυτά που περιμέναμε. Είχαν ένα επίπεδο, απαιτούσαν προετοιμασία και κρίση. Έπρεπε να είχε ασχοληθεί κανείς όλη τη χρονιά.
Γιώργος Καμπούρης
Αυτό που έχω να πω είναι ότι άλλα περιμέναμε και άλλα έπεσαν τελικά. Η θεωρία δεν ήταν τόσο δύσκολη. Το Β3 ήταν πιο απαιτητικό από τα υπόλοιπα. Το Γ ήταν σχετικά εύκολο και το Δ πιο απαιτητικό.
Κυριάκος Σπάρταλης
Θα συμφωνήσω ότι τα φετινά θέματα δεν ήταν από τα αναμενόμενα. Και πάλι όμως, ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής μπορούσε να τα διαχειριστεί χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ