ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ενόψει καλοκαιριού

news room 2 λεπτά ανάγνωση
έλεγχος εφορίας

Εντα­τι­κο­ποί­ηση των ελέγχων ειδικά σε περιο­χές στον κλάδο του του­ρι­σμού, ενόψει της καλο­και­ρι­νής περιό­δου, προ­βλέ­πει το σχέδιο δράσης που έχει εκπο­νή­σει το Σώμα Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργα­σίας (ΣΕΠΕ), με τη βοήθεια και του ολο­κλη­ρω­μέ­νου πλη­ρο­φο­ρια­κού συστή­μα­τος, το οποίο επι­τρέ­πει να γίνο­νται πιο στο­χευ­μέ­νοι έλεγχοι.

Ηδη, λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τα στοι­χεία των πλη­ρο­φο­ρια­κών συστη­μά­των και τις καταγ­γε­λίες που φτάνουν στην Επι­θε­ώ­ρηση, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν πανελ­λα­δικά 103 έλεγχοι σε αλυσίδα κατα­στη­μά­των εστί­α­σης και δια­πι­στώ­θη­καν 3 παρα­βά­σεις που αφορούν αδήλωτη εργασία και 35 που αφο­ρού­σαν υπο­δη­λω­μένη εργασία, ενώ υπήρξαν ακόμα 15 άλλες παρα­βά­σεις της εργα­τι­κής νομο­θε­σίας.

Επίσης, σε αλυ­σί­δες κατα­στη­μά­των λια­νι­κής πώλησης διε­νερ­γή­θη­καν 118 έλεγχοι, όπου και δια­πι­στώ­θη­καν 53 παρα­βά­σεις της εργα­τι­κής νομο­θε­σίας, 33 περι­πτώ­σεις υπο­δη­λω­μέ­νης εργα­σίας και 20 άλλες παρα­βά­σεις. Σε όλες τις περι­πτώ­σεις επι­βλή­θη­καν οι προ­βλε­πό­με­νες από τον νόμο κυρώ­σεις.

Να σημειω­θεί ότι το ΣΕΠΕ διε­ξά­γει παράλ­ληλα, από κοινού με την ελεγ­κτική υπη­ρε­σία του ΕΦΚΑ, το ΣΔΟΕ και τη Διεύ­θυνση Οικο­νο­μι­κής Αστυ­νο­μίας, πιλο­τικό πρό­γραμμα στο­χευ­μέ­νων ελέγχων για την αντι­με­τώ­πιση της αδή­λω­της και υπο­δη­λω­μέ­νης εργα­σίας. Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας εργα­λεία ανά­λυ­σης κιν­δύ­νου, μέσα από το Ολο­κλη­ρω­μένο Πλη­ρο­φο­ριακό Σύστημα, είναι σε θέση να εντο­πί­ζει και να ελέγχει επι­χει­ρή­σεις με υψηλή πιθα­νό­τητα παρα­βά­σεων της εργα­τι­κής νομο­θε­σίας.

Στο επι­και­ρο­ποι­η­μένο μνη­μό­νιο, προ­βλέ­πο­νται συγκε­κρι­μέ­νες δράσεις με στόχο την κατα­πο­λέ­μηση της αδή­λω­της εργα­σίας. Συγκε­κρι­μένα, μέχρι τον Ιούνιο του 2017 θα πρέπει να έχει ολο­κλη­ρω­θεί ο σχε­δια­σμός μιας πρό­σθε­της ενό­τη­τας της Ερευνας Εργα­τι­κού Δυνα­μι­κού της Ελλάδας για τη συλλογή πλη­ρο­φο­ριών σχετικά με τη φύση και την έκταση της αδή­λω­της εργα­σίας. Τον ίδιο μήνα, σε συνερ­γα­σία με τους δανει­στές, το υπουρ­γείο Εργα­σίας θα πρέπει να έχει ολο­κλη­ρώ­σει την ανα­θε­ώ­ρηση του ισχύ­ο­ντος συστή­μα­τος επι­βο­λής προ­στί­μων για αδήλωτη εργασία με προ­τά­σεις που απο­σκο­πούν στη βελ­τί­ωση των κινή­τρων και της συμ­μόρ­φω­σης.

Επίσης, θα πρέπει να ανα­πτυ­χθούν νέοι κανόνες ανά­λυ­σης κιν­δύ­νου για τη στό­χευση των επι­θε­ω­ρή­σεων και να τεθεί σε εφαρ­μογή έως τον Αύγου­στο ένα πρότυπο για στο­χο­θε­τη­μέ­νες κοινές επι­θε­ω­ρή­σεις στον τομέα του του­ρι­σμού. Τέλος, έως τον Φεβρουά­ριο του 2018 θα πρέπει να έχει ολο­κλη­ρω­θεί η αυτό­ματη ανταλ­λαγή πλη­ρο­φο­ριών μεταξύ των βάσεων δεδο­μέ­νων του υπουρ­γείου Εργα­σίας, του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών, του ΣΕΠΕ, της ΓΓΔΕ, του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ (EΦKA) και της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας.

Πηγή: Η Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.