Ειδήσεις

Αθώοι κρίθηκαν πρώην δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αρχαγγέλου

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι κατηγορούμενοι για κακουργηματική απιστία περί την υπηρεσία και δη σε βάρος ΟΤΑ κατ’ εξακολούθηση, όπου το όφελος που πέτυχαν ή η ζημία που προξενήθηκε υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, με την επιβαρυντική περίσταση του άρθ. 1 παρ. 1 εδ. α’ και τελευταίο 1608/1950 (περί καταχραστών δημοσίου χρήματος) κ.κ. Αντώνιος Παγκάς, Νικόλαος Κόζας και Μιχαήλ Πατσάης, πρώην δημοτικοί σύμβουλοι του καποδιστριακού Δήμου Αρχαγγέλου, που είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 10 ετών.
Ο πρώην δήμαρχος Αρχαγγέλου κ. Λουκάς Κανάκης, κρίθηκε ένοχος πλημμεληματικής απιστίας και η δίωξη σε βάρος του επαύσε λόγω παραγραφής.
Ο κ. Κανάκης δεν προσκόμισε στο δικαστήριο συγκεκριμένα παραστατικό για την επιχορήγηση αθλητικού σωματείου με το χρηματικό ποσό των 39.679 ευρώ με αποτέλεσμα να κριθεί ότι ζημίωσε ισόποσα τον πρώην Δήμο. Για το ίδιο θέμα έχει απαλλαγεί με άλλη απόφαση άλλου δικαστηρίου από το αδίκημα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης.
Θυμίζουμε ότι αθώοι κρίθηκαν στην ίδια υπόθεση από τον πρώτο βαθμό οι κ.κ. Χρήστος Πινίκας, Γεώργιος Πορτοκαλλάς και Βασίλειος Πατσάης.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», αφορµή για την δικαστική έρευνα, που ξεκίνησε το 2003, αποτέλεσε µηνυτήρια αναφορά, που είχε υποβάλει ο πρώην δήµαρχος Αρχαγγέλου κ. Θ. Κολιάδης.
Ο κ. Κολιάδης κατέθεσε και χθες ως μάρτυρας υπεράσπισης επισημαίνοντας συνοπτικά ότι προκειμένου να γίνουν έργα απαραίτητα για τον πρώην Δήμο για τα οποία υπήρχαν καθυστερήσεις και εμπλοκές με το δημόσιο λογιστικό, η τότε δημοτική αρχή επιχορήγησε ιερούς ναούς εικονικά προκειμένου να τα εκτελέσει και τόνισε ότι δεν έχει προκληθεί ζημίας στον Δήμο.
Οι κατηγορούμενοι εφέροντο συγκεκριμένα κατά τα έτη 1996, 1997 και 1998 να επιχορήγησαν την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ι.Ν. Ταξιαρχών με την υπ’ αριθμ. 62/21-5-1996 απόφαση δημοτικού συμβουλίου Αρχαγγέλου, με το ποσό των 51.415,99 ευρώ, με την υπ’ αριθμ. 190/16-12-1996 απόφαση την επιχορήγηση του ίδιου ναού με το ποσό των 101.247,24 ευρώ και με την υπ’ αριθμ. 52/31-3-1997 απόφαση την επιχορήγηση με το ποσό των 146.735,14 ευρώ.
Με τις παραπάνω επιχορηγήσεις από το δημοτικό συμβούλιο προς την Εκκλησιαστική Επιτροπή, εκταμιεύθηκαν συνολικά 265.649,30 ευρώ.
Το ανωτέρω χρηματικό ποσό επεστράφη από τον ταμία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής προς τον κ. Κανάκη, ο οποίος ως δήμαρχος κατηγορήθηκε ότι προέβαινε σε μη νόμιμες διαχειριστικές ενέργειες και με εξωταμειακή διαχείριση κάλυψε δαπάνες και δραστηριότητες του Δήμου Αρχαγγέλου Ρόδου, για τις οποίες είχε υποχρέωση να τηρήσει τις νόμιμες από τους υπολόγους διαδικασίες.
Ο πρώην δήμαρχος κατέβαλε σε μη επακριβώς διακριβωθέντα χρόνο, όμως σε κάθε περίπτωση εντός των ετών 1996, 1997 και 1998 στο Αθλητικό Σωματείο με την επωνυμία «Αρης Αρχαγγέλου» για την κατασκευή και επίστρωση του γηπέδου του με χλοοτάπητα, 49.825.000 δρχ, για την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών σωματείων «Αρης Αρχαγγέλου» και «ΑΟΑ» το ποσό των 28.520.000 δρχ, για τη διάνοιξη δρόμου προς το νέο σκουπιδότοπο ποσό 5.000.000 δρχ, σε καθαρίστρια το ποσό των 950.000 δρχ για υπερωριακή απασχόλησή της στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Αρχαγγέλου το σχολικό έτος 1997-1998, σε ξενοδόχο ποσό 225.000 δρχ για τη φιλοξενία Κυπρίων και σε εργολάβο ποσό 6.000.000 δρχ για την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης και τοιχίου περίφραξης στην περιοχή Μαλά και στο 2° Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου.
Οι κατηγορούμενοι εξέθεσαν ό,τι με τις υπ’αριθμ. 62/96, 190/96 και 52/97 αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε η επιχορήγηση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ι.Ν Ταξιαρχών Αρχαγγέλου με το συνολικό ποσό των 265.649,30€, το οποίο επεστράφη στον πρώτο, πρώην δήμαρχο, ο οποίος προέβαινε σε μη νόμιμες διαχειριστικές ενέργειες και με εξωταμειακή διαχείριση κάλυψε δαπάνες και δραστηριότητες του Δήμου Αρχαγγέλου για τις οποίες είχε υποχρέωση να τηρήσει, τις νόμιμες από τους υπολόγους διαδικασίες.
Συγκεκριμένα ο πρώτος διαχειριζόμενος εξωταμειακά το ποσό του Δήμου Αρχαγγέλου συνολικού ποσού 265.649,30 €, κάλυψε δαπάνες και δραστηριότητες του Δήμου Αρχαγγέλου και διέθεσε στο αθλητικό σωματείο «ΑΡΗΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ» το ποσό των 49.825.000 δρχ για την κατασκευή και επίστρωση του γηπέδου με χλοοτάπητα και λοιπών εργασιών, για την ενίσχυση των σωματείων «ΑΡΗΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ» και «ΑΟΑ» το ποσό των 28.520.000δρχ, για τη διάνοιξη δρόμου προς το νέο σκουπιδότοπο το ποσό των 5.000.000 δρχ, στην καθαρίστρια Χρυσαφίνα Ταράλη το ποσό των 950.000 δρχ για την απασχόλησή της στο ολοήμερο σχολείο, ε)στον ξενοδόχο Γ. Κωνστάντουρα το ποσό των 225.000 δρχ για τη φιλοξενία Κυπρίων στο ξενοδοχείο «Καρυάτιδες» και στον Βασίλειο Αφαντενό το ποσό των 6.000.000δρχ. για την κατασκευή τοιχίου περίφραξης στην περιοχή «Μαλά» και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου.
Οι κατηγορούμενοι τόνισαν ότι η αναφερόμενη ως επελθούσα ζημία στη δημοτική περιουσία, δεν βρίσκεται σε αιτιώδη συνάφεια με την εξολογιστική διαχείριση, αφού σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ως άνω ποσό διατέθηκε για την κάλυψη δαπανών και δραστηριοτήτων του Δήμου έστω και αν έπρεπε να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία, η μη τήρηση της οποίας δεν συνεπάγεται την μείωση της περιουσίας του Δήμου, αφού το ποσό αυτό διατέθηκε μόνο για τις ανάγκες και τις δραστηριότητες του Δήμου.
Επιπλέον υποστήριξαν ότι τα χρήματα της επιχορήγησης εχρησιμοποιήθησαν εξ ολοκλήρου για την κάλυψη αναγκών και δραστηριοτήτων του Δήμου, πλην όμως χωρίς την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία.
Τόνισαν επιπλέον ότι από το 1974 μέχρι και σχετικά πρόσφατα χρησιμοποιείτο από τους Δήμους της Ρόδου, η μέθοδος της επιχορήγησης των Εκκλησιών για την εκτέλεση έργων και ικανοποίηση αναγκών των δημοτών οι οποίοι και δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν με την τήρηση του δημοσίου λογιστικού. Για όλες τις περιπτώσεις έχουν εκδοθεί απαλλακτικά βουλεύματα, από Συμβούλιο Εφετών διότι ναι μεν έγινε εξολογιστική διαχείριση, η οποία όμως ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν καρπώθησαν οι διαχειρισθέντες κανένα χρηματικό ποσό.
Ο Εισαγγελέας της έδρας, που πρότεινε να κριθούν αθώοι λόγω αμφιβολιών, άσκησε δριμεία κριτική στις τακτικές που ακολουθήθηκαν σε πλείστες όσες όμοιες υποθέσεις τονίζοντας μάλιστα ότι η κρίση των δικαστών θα πρέπει να είναι ενιαία διότι σε ανάλογες υποθέσεις αποδείξεις καταβολής των χρημάτων για την εκτέλεση έργων ή για μισθοδοσία, παρότι ήσαν μη νόμιμες, έγιναν δεκτές. Κριτική άσκησε επίσης και για το γεγονός ότι δαπάνες του είδους νομιμοποιήθηκαν με την περίφημη τροπολογία Παυλόπουλου, την οποία χαρακτήρισε μάλιστα «φωτογραφική» για πολλές υποθέσεις που αφορούν αιρετούς.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Κώστας Σαρρής και Ακης Δημητριάδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου