Πολιτιστικά

Ημερίδα με θέμα Αλιευτική διαχείριση της Συμιακής Γαρίδας

Σε συνέχεια της ένταξης της Πράξης ΄΄ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΙΑΚΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ΄΄ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την 02/05/2014 με ΑΔΑ ΒΙΦΦΒ-ΣΓΡ, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών – Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου προσκαλεί τοπικούς φορείς, αλιείς και κάθε ενδιαφερόμενο, σε ημερίδα-συνάντηση την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 και ώρα 18.00 στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου- Ενυδρείο.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί αναλυτικά το εγκεκριμένο πρόγραμμα με θέμα τη βιολογία και αλιεία της Συμιακής Γαρίδας από τον Υπεύθυνο του Προγράμματος Δρ. Στέφανο Καλογήρου.

Φυσικό Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη βιοοικονομικών σεναρίων διαχείρισης που θα στοχεύουν στη μεγιστοποίηση της αλιευτικής παραγωγής και τη διατήρηση της απασχόλησης του κλάδου στο παρόν ενώ την ίδια στιγμή θα αποφεύγουν την εξάντληση της αλιείας στο μέλλον (Μέγιστη Βιώσιμη Εκμετάλλευση του αποθέματος-φάση 1) Με τη συνεργασία των άμεσα εμπλεκομένων τοπικών φορέων θα εφαρμοστούν στο πεδίο σε πραγματικές συνθήκες από τους ίδιους τους αλιείς για μία τουλάχιστον αλιευτική περίοδο και θα παρακολουθηθούν (monitoring) ώστε να καταγραφεί η απόδοσή τους και οι συνέπειες τους (φάση 2).

Έτσι θα διεξαχθούν συμπεράσματα για τον ετήσιο κύκλο ζωής του είδους αλλά και για την αλιευτική δραστηριότητα και πίεση στο απόθεμα.

Θα διερευνηθούν οι κατανομές του είδους στην ευρύτερη περιοχή καθώς και η ο βαθμός της αλιευτικής προσπάθειας. Παράλληλα θα συλλεγούν και αναλυθούν δεδομένα συλλήψεων (ή/και εκφορτώσεων) ανά ηλικιακή ομάδα τους είδους (catch-at-age).

Οι αναλύσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τα βιολογικά και αλιευτικά δεδομένα ώστε να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά η εκτίμηση του ιχθυαποθέματος του είδους στην Ελλάδα (φάση

3)Το τελικό προϊόν θα είναι προτάσεις διαχείρισης για το είδος, οι οποίες προτάσεις διαχείρισης θα έχουν εφαρμοστεί, ελεγχθεί/παρακολουθηθεί, και επαληθευτεί σε πραγματικές συνθήκες στο πεδίο από τους ίδιους τους εμπλεκομένους (φάση 4).

Αυτό θα καταστήσει ευκολότερη τη εφαρμογή και αποδοχή μελλοντικών διαχειριστικών μέτρων από τους αλιείς μιας και οι ίδιοι θα έχουν συμβάλει και συνεργαστεί στις διαχειριστικές αυτές προτάσεις.

Οι συγκεκριμένες διαχειριστικές προτάσεις θα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για πολυετή διαχειριστικά σχέδια και χάραξη εθνικής αλιευτικής στρατηγικής για το συγκεκριμένο απόθεμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου