Ειδήσεις

Self test: Οι άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς αν το παιδί τους βρεθεί θετικό στον ιό

σχύ έχει και πάλι από την Δευτέρα, με το άνοιγμα των Λυκείων και την διαδικασία των self tests, η ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς-μισθωτούς στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα, των οποίων τα παιδιά θα νοσήσουν από τον κορωνοϊό.

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπεται και πότε απαιτείται ιατρική γνωμάτευση
Άδεια καραντίνας
Η άδεια καραντίνας 14 ημερών, με αναπλήρωση 1 ώρας ημερησίως των μισών εργάσιμων ωρών απουσίας χορηγείται στην περίπτωση που ιατρική γνωμάτευση το κρίνει απαραίτητο ή στην περίπτωση νοσηλείας του παιδιού. Αφορά εργαζόμενους γονείς βρεφών και παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας και χορηγείται επιπρόσθετα από άλλες άδειες σχετικές με τη νόσηση ή τη νοσηλεία των παιδιών.

Υπενθυμίζεται πως «εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε περιορισμό επτά (7) ή δεκατεσσάρων (14) ημερών, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του ΕΟΔΥ μπορεί να ζητήσει -εφόσον αυτό είναι εφικτό- εξ αποστάσεως εργασία, ή εφόσον δεν είναι εφικτή να τον απασχολεί πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία (1) ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση των μισών ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.

Ο χρόνος αναπλήρωσης που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο δεν λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Ειδική άδεια γονέων που έχουν παιδιά που νοσούν
Οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας 14 ημερών ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου.

Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων.

Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν αποδοχές: κατά τα δύο τρίτα (2/3) από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά από διασταύρωση με τα στοιχεία των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου